+ 
|-+  ΜΟΥΣΙΚΗ» Περι μουσικής» GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Username:
Password:
Αποστολέας Θέμα: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις  (Αναγνώστηκε 19139 φορές)
μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« στις: Μάρτιος 12, 2015, 05:26:40 μμ »

Έπειτα από πολλές - αλλά και συχνά αντικρουόμενες - σκέψεις των τελευταίων χρόνων και μεγάλης τριβής με πολλά άλμπουμς και το στιχουργικό/μουσικό τους περιεχόμενο αποφάσισα τελικά να ξεκινήσω αυτό το θέμα.  Μοναδικός σκοπός του παρόντος θέματος είναι αποκλειστικά και μόνο η παρουσίαση ΤΟΥ ΗΧΟΥ -των ’90s, ΕΝΑΣ είναι Ο ΗΧΟΣ, ως ηχοτόπια και αισθητική και όχι τόσο του στιχουργικού του μέρους/υπόβαθρου- αλλά και η ενημέρωση όσων θέλουν ελεύθερα να ψαχτούν με αυτόν τον ήχο, μέσω σχολίων και παρουσίασης κάποιων θεμελιωδών, κομβικών ως προς την εξέλιξη του είδους, όσο και επιδραστικότατων albums που ο ήχος τους μέχρι και τις μέρες μας, όρισε αλλά και επηρρέασε, και όχι η προώθηση των εταιριών που κρύβονται από πίσω, ληστρικών δισκογραφικών συμβολαίων, αληταράδων μανατζαραίων, μαγαζιών με νταβάδες σεκιουριτάδες όπως και της απεχθούς και ενάντιας σε ότι πρεσβέυω, διαμεσολάβησης χρήματος.  Just the Music.  Επειδή όμως η αντικουλτούρα δεν είναι απλά μουσική αλλά κάτι πιο βαθύ και πολυεπίπεδο και πολλά περισσότερα, και έχοντας στο μυαλό μου τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε πολύ από αυτό το υλικό, έχοντας ως γνώμονα την αυτοβιογραφική φύση της Hip Hop, και επίσης έχοντας κατά νου την πραγματικότητα/καθημερινότητα στην Ελλάδα όπως την έχω βιώσει εγώ και την έχω δει 32 χρόνια μέσα από τα δικά μου μάτια, θα σταθώ στο ότι ΑΛΛΗ η φάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ΑΛΛΗ στην Ελλάδα, σε πολλά θέματα.  Είτε μιλάμε για μεγέθη, είτε για κουλτούρα (άλλη η μαύρη κουλτούρα/μουσική/έκφραση, η soul, η jazz, η funk και τα blues και άλλη η πενιά του Ζαμπέτα...), είτε ακόμα και για καθεστωτικά κανάλια όπως το MTV.

Στα ghettos της Αμερικής (βλέπε Bronx, Queensbridge), όπου το «Αμερικάνικο όνειρο» έδειχνε να έχει αποτύχει πλήρως και οι στιβαγμένοι πληθυσμοί των μαύρων που αντιμέτωποι καθημερινά με τον ρατσισμό, τη φτώχια, τη βία της αστυνομίας και την απόλυτη αποσύνθεση του συστήματος για να έχουν μια ελπίδα να βγουν από τη ζωή του ghetto αναγκάζονταν από μικρά παιδιά να διακινούν ναρκωτικά ώστε να γίνουν «κάτι» μία μέρα, σύμφωνα με την λανθασμένη και άκρως ρατσιστική «λογική» του: «δεν έχεις λεφτά άρα αυτόματα είσαι ένα μηδενικό» (κάτι που ισχύει ΑΠΟΛΥΤΑ και στην Γαλλία και στην Ελλάδα, και όχι μόνο, και στην Ιταλία (το ξέρω από πρώτο χέρι) κ.α.- λογικό ήταν (σε μεγάλο βαθμό) όντας μέρος της αυτοβιογραφικής φύσης του rap η προώθηση/διακίνηση/χρήση των ναρκωτικών να παρουσιάζεται σαν στίχοι σε πολλά κουπλέ και να γίνει εν τέλει ένα από τα κυρίαρχα στιχουργικά θέματα του Gangsta και του Mafioso rap (όροι που προέκυψαν ως ταμπέλες από τα media και τη μουσική βιομηχανία για «ταμπελοποίηση» και λανσάρισμα του «προιόντος», κάτι που ενώ στην αρχή αποτελούσε βιωματική πένα που περιέγραφε μία κατάσταση στη συνέχεια αλλοτριώθηκε πλήρως από τη μουσική βιομηχανία επειδή πούλαγε και από βιωματική η πένα πέρασε στην σφαίρα της φαντασίας).

Στον στιχουργικό τομέα, προσωπικά, πολλές εως άπειρες φορές έχω βρει τον εαυτό μου αντιδιαμετρικά αντίθετο με αυτά που διαπραγματεύονται στιχουργικά τα τραγούδια από αυτά τα albums που θα παρουσιαστούν εδώ -κι επειδή οι καλές ξήγες κάνουν και τις καλές σχέσεις...- θέλω να τονίσω πως ό,τι παρουσιαστεί με αγάπη για το Hip Hop σε αυτό το θέμα δεν σημαίνει απαραίτητα πως στιχουργικά (στο σύνολο του) με βρίσκει σύμφωνο.  Όσο και αν κρύβει ενδιαφέρον και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του rap, όπως έχω ξαναπεί στις notes του άλμπουμ «απάνθρωπος μεσαίωνας», η παρουσίαση της καθημερινότητας σε ένα ghetto της Αμερικής, που πολλές φορές έχει κοινά στοιχεία (σε μικρότερο βαθμό στο σύνολο εννοείται) με πολλές π.χ. γειτονιές και δρόμους της Αθήνας (βλέπε πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών, κρατική/θρησκευτική/αστυνομική καταστολή και βία), κρίνω πως η προώθηση της ναρκοκουλτούρας αλλά και η χρήση σεξιστικών όρων μέσω λέξεων τύπου πχ. «pussy», «bitches» κ.α. που χρησιμοποιούντε κατά κόρον, θα έπρεπε να είναι εκ φύσεως κάθετοι και πολέμιοι από την αντικουλτούρα και όχι (ούτε καν) μέρος της.

Εύλογα θα πει αλλά και θα αναρωτηθεί κάποιος, μα δεν είναι Hip Hop π.χ. o Nas (ένας από τους κορυφαίους mcs ever) και ας λέει σε έναν (τυχαία διαλεγμένο «που δεν γουστάρω») στίχο: «...one for the money two for pussy…»;  Φυσικά και είναι, εξ άλλου η ιστορία το έχει δείξει αδιαμφισβήτητα αυτό.  Απο θέμα επιρροής, από θέμα ήχου, από θέμα ποιότητας στο συνολικό άκουσμα, από πολλές απόψεις.  Ακολουθεί ένα απόσπασμα μιας συνέντευξης του από το 2001 αμετάφραστο: «When my rap generation started, it was about bringing you inside my apartment.  It wasn’t about being a rap star, it was about anything other than.  I want you to know who I am: what the streets taste like, feel like, smell like.  What the cops talk like, walk like, think like…».  Σε αυτή τη φράση κατά τη γνώμη μου συνοψίζεται απογυμνωμένη η πραγματική ουσία του Rap και συνολικά της αντικουλτούρας.  Όπως είχε πει και ο «Godfather», Afrika Bambaataa: «Rap was always here…».

Αυτό όμως - οι διαφορές στην αντίληψη πάνω σε κάποια λεπτά θέματα, ναρκωτικά (μέσο κρατικής καταστολής), σεξισμός, μισογυνισμός, ομοφοβία κ.λπ.) αλλά και οι τρόποι προώθησης/διανομής/γενικότερης στάσης, κατά τη γνώμη μου είναι και αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελεί και να είναι) μια κάθετη γραμμή και εντελώς διαχωριστική χωρίς το παραμικρό κοινό σημείο τομής ανάμεσα στο «πραγματικό» Hip Hop της Αμερικής και το «πραγματικό» αυτοοργανωμένο Hip Hop που εγώ αντιλαμβάνομαι πως «έτσι θα έπρεπε να ήταν» στην πιο (πρόσεξε) αγνή μορφή του.  Εδώ μπαίνει ο όρος «Άναρχο-» μπροστά.  Οι δομές και η οριζοντιότητα του αυτοοργανωμένου χώρου (είτε πρόκειται για Punk είτε για Hip Hop, είτε γενικότερα της αυτοέκφρασης και όλων των δράσεων) πρέπει να απορρίπτουν τη μη εξίσωση όλων όπως και την διαιώνιση ιεραρχιών, διπόλων, όπως και σχέσεων εκπτωτικής ζωής.  Κρατάμε τον ήχο, προβάλλουμε μέσω αυτού αυτά που πιστεύουμε και αυτά που διεκδικούμε. D.I.Y. TILL DEATH.
Μαύρο Α 97.09. Μάρτιος 2015
[/b]

Μέχρι την παρουσίαση του πρώτου album (σύντομα... όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, λόγω χρόνου, θα παρουσιάζω albums, videos και γενικά υλικό) επειδή η φάση ήταν, είναι και θα είναι East Coast, σας αφήνω προσωρινά με αυτό τον αιώνιο και προσωπικά αγαπημένο ύμνο του Queensbridge:

MOBB DEEP - SHOOK ONES Pt. IIμαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 12, 2015, 09:15:32 μμ »

#0001 RAEKWON: Only Built 4 Cuban Linx… [1995]

Πρόκειται για το πρώτο solo album του Raekwon, μέλους των WU-TANG CLAN (το μεγαλύτερο κατ’ εμέ και όχι μόνο, Hip Hop group όλων των εποχών - από το East Coast) έτος κυκλοφορίας 1995, 1η Αυγούστου.  Σε παραγωγές του RZA (κύριος παραγωγός των wu-tang/mc τους και πολλά περισσότερα), αρκετά πιο πολυσύνθετες (μιλάμε για τρελές beatάρες) από τις μινιμαλιστικές του ντεμπούτου των Wu-Tang - Enter the Wu-Tang [36 chambers], σχεδόν κινηματογραφικές.  Στον δίσκο συμμετέχουν ο Nas σε ένα κομμάτι («Verbal Intercours», πρώτη φορά άλλος mc πέρα από μέλη των wu εμφανίζεται σε σόλο δίσκο τους), όπως και άλλα μέλη των wu-tang (Ghostface Killah, GZA, Inspectah Deck, Method Man, Masta Killa κ.α.).  Ο Raekwon θεωρείται από τους πατέρες του Mafioso Rap μαζί με τον Kool G Rap κ.α..  Από τους πιο αγαπημένους μου δίσκους ever στο Hip Hop, από τους καλύτερους solo δίσκους μελών των wu-tang, ένας από τους πιο επιδραστικούς και σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone μέσα στα 500 καλύτερα άλμπουμς όλων των εποχών, στη θέση 480.

Εξώφυλλο:Tracklist:

01 Striving For Perfection
02 Knuckleheadz (feat. Ghostface Killah & U-God)
03 Knowledge God
04 Criminology (feat. Ghostface Killah)
05 Incarcerated Scarfaces
06 Rainy Dayz (feat. Ghostface Killah & Blue Raspberry)
07 Guillitine (Swordz) (feat. Inspectah Deck, Ghostface Killah & GZA)
08 Can It Be All So Simple (Remix) (feat. Ghostface Killah)
09 Smark Niggas (Biters)
10 Ice Water (feat. Ghostface Killah & Cappadonna)
11 Glaciers Of Ice (feat. Masta Killa & Ghostface Killah)
12 Verbal Intercours (feat. Nas & Ghostface Killah)
13 Wisdom Body (feat. Ghostface Killah)
14 Spot Rusherz
15 Ice Cream (feat. Ghostface Killah, Cappadonna & Method Man)
16 Wu-Gambinos (feat. Method Man, RZA, Masta Killa & Ghostface Killah)
17 Heaven & Hell (feat. Ghostface Killah)
18 North Star (Jewels)


Ενδεικτικά κομμάτια:

Knowledge God

(όποιος/α μου βρει τα samples (χα! Λέμε τώρα...) είναι θεός/α!!! ΠΑΚΕΤΟ να βρεθούνε, έχω ψάξει παντού και ένα σωρό κόσμος το ίδιο.  Είναι το αγαπημένο μου τραγούδι του δίσκου με κατά την γνώμη μου την καλύτερη αλλά και πιο ενδιαφέρουσα παραγωγή.  Και έχω μια υπόνοια πως συνειδητά ή υποσυνείδητα το εν λόγω κομμάτι επηρρέασε σε τεράστιο βαθμό τις παραγωγές του Αύλου 542 (για μένα ο καλύτερος ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ παραγωγός όλων των εποχών στην Ελλάδα).  Enjoy!)Heaven & Hell

(τι να πει κανείς για ένα ΤΕΤΟΙΟ κομμάτι...

« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 21, 2015, 02:47:04 μμ από μαύρο_άλφα »

μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 12, 2015, 10:29:21 μμ »

#0002 BIG L: Lifestylez ov da poor & dangerous [1995]

Πρόκειται για το πρώτο solo album του Big L [R.I.P., 30 Μαίου 1974 - 15 Φεβρουαρίου 1999] - από το Harlem της Νέας Υόρκης) έτος κυκλοφορίας 1995, 28η Μαρτίου από την Columbia records.  Ηχογραφήθηκε μεταξύ 1993 και 1994 και έβγαλε 3 singles, «Put it on», «M.V.P.» και «No endz, no skinz». Ο τίτλος του άλμπουμ εμπνεύστηκε από μια τηλεοπτική σειρά που παιζόταν το 1984-1985.  Εξαιρετικά flows, μπάσα, τύμπανα να σε χτυπάνε κάτω (γενικά πολύ ρυθμικό άλμπουμ με παχιές μπασογραμμές) και ο Big L σε εξαιρετική φόρμα (σκέτη φωτιά...).  Πολλές φορές ακούγοντας τον συγκεκριμένο δίσκο σκέφτομαι πόσο κρίμα είναι που αυτός ο τόσο ταλαντούχος άνθρωπος δολοφονήθηκε [πυροβολήθηκε 9 φορές σε κεφάλι και στήθος σε drive-by shooting φάση] και το πόσα πολλά θα μπορούσε να είχε προσφέρει (το ίδιο σκέφτομαι και για τον 2PAC) αν ήταν αλλιώς τα πράγματα... πλέον δεν έχει σημασία, χαλαρά ένας από τους πιο ταλαντούχους.

Εξώφυλλο:Tracklist:

01 Put It On
02 M.V.P.
03 No Endz, No Skinz
04 8 Iz Enuff (Feat. Terra, Herb McGruff, Buddah Bless, Twan, Killa Cam, Trooper J & Mike Boogie)
05 All Black
06 Danger Zone
07 Street Struck
08 Da Graveyard (Feat. Y.U., Lord Finesse, Microphone Nut, Party Arty, & Jay-Z)
09 Lifestylez ov da Poor & Dangerous
10 I Don’t Understand It
11 Fed Up wit the Bullshit
12 Let ‘Em Have It “L”


Στην Ιαπωνική έκδοση έχει και την υπερκομματάρα

13. I Shoulda Used a Rubba (γνωστό από demo εκτέλεση)

Ενδεικτικά κομμάτια:

No endz, no skinzI Shoulda Used a Rubba


μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 13, 2015, 04:12:49 μμ »

#0003 THE ROOTS: Do you want more?!!!??! [1994]

Το δεύτερο  album μετά την indy κυκλοφορία του Organix (1993) των The Roots (ένα από τα πιο δραστήρια και συνεπή δισκογραφικά Hip Hop group που ιδρύθηκε το 1987) - έτος κυκλοφορίας 1994 από την DGC records.  Καρά-groovάτο Jazz rap album με εντονότατο το στοιχείο του jam σε σημεία να φλερτάρει έντονα με το abstract στοιχείο.  Οι The Roots έχουν και ζωντανά όργανα όπως keyboards (εξαιρετική δουλειά από Skott Storch), τρομπόνι (Joshua Roseman), σαξόφονο (Steve Coleman), την τραγουδίστρια Cassandra Wilson, ανθρώπινο beatbox.  Το συγκεκριμένο άλμπουμ ψηφίστηκε σαν ένα από τα 100 σημαντικότερα Hip Hop albums όλων των εποχών.  Πανέμορφο το μπλε εξώφυλλο (αν και σε δουλειά μου ποτέ δεν θα έβαζα χρώμα (χαχα) αλλά το συγκεκριμένο είναι τρελό «κλικ»), παχιές groovάτες μπασογραμμές (το μπάσο στο συγκεκριμένο άλμπουμ είναι ηγετικό), funky ήχοι, χαλαρές ατμόσφαιρες, πανέμορφο «ταξιδιάρικο», πειραματικό, εναλλακτικό (alternative) και «ονειρικό» θα έλεγα άλμπουμ γενικά με διάχυτο παντού το Old School άρωμα και ΤΗΝ ΚΑΘΕ στιγμη στις ρίζες (roots), από τα top αγαπημένα μου, ρέει ολόκληρο σαν το νεράκι.  Είναι δύσκολο για μένα να διαλέξω κάποιο από τα κομμάτια σαν καλύτερο γιατί το υλικό κατά τη γνώμη μου χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη συνοχή και ομοιογένεια, από το Proceed που μπαίνει με beatbox και την trippy εξελιξή του, στο πιο βαρύ beat του Distortion to static με τα γελάκια-χάσιμο (σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου κομματιού, σκέτη παράνοια!!!), στο καταπληκτικό απ’ όλες τις απόψεις jazzy mellow my man (πως να μην ερωτευτεί κανείς την μπασογραμμή αυτού του κομματιού, το drum break, το rapping; Η πρώτη ΤΕΡΑΣΤΙΑ σύνθεση του δίσκου), στο πιο επιθετικό I remain calm, και το πιο jazzy και groovy αγαπημένο μου datskat (ύμνος, δεύτερη κορυφαία στιγμή κατά τη γνώμη μου και μαλλόν ναι, η καλύτερη του δίσκου) σαξόφωνα και αυτοσχεδιασμός δίνουν και παίρνουν, γενικά σε σημεία το άλμπουμ είναι καθαρή jazz.. από τα πιο «μουσικά» Hip Hop albums που έχω ακούσει, στη συνέχεια νοιώθουμε όλοι πόσο στις αγχώδεις μέρες μας θα θέλαμε να είχαμε ένα απόγευμα ολόδικό μας να τεμπελιάσουμε μακριά από τα άγχη και το στρες της καθημερινότητας (lazy afternoon), οι ταχύτητες πέφτουν σε αυτό το κομμάτι αλλά το ενδιάφερον κατά την ακρόαση παραμένει αμείωτο...  Αν κάποιος θα ήθελε να ακούσει «progressive» Hip Hop ήχο και όχι (τα επίσης γοητευτικά) μουντά μοτίβα κατά τη γνώμη μου ΑΥΤΟ είναι ΤΟ άλμπουμ.  Στην ερώτηση do you want more? η απάντηση φυσικά και είναι καταφατική.  Την συνέχεια για να μην σχολιάσω και τα υπόλοιπα tracks ξεχωριστά όποιος/α θέλει την ανακαλύπτει μόνος/η του...

Εξώφυλλο:
Tracklist:

01 Intro/There’s Something Goin’ On
02 Proceed
03 Distortion To Static
04 Mellow My Man
05 I Remain Calm
06 Datskat
07 Lazy Afternoon
08 ? Vs Rahzel
09 Do You Want More
10 What Goes On Part 7
11 Essaywhuman
12 Swept Away
13 You Ain’t Fly
14 Silent Treatment
15 Lesson Part 1
16 Unlocking

Ενδεικτικά κομμάτια:


Mellow My ManDatskat

(Jazz ρεεεεεεε! Δώστε βάση στην ανάπτυξη του κομματιού)


μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 14, 2015, 05:10:26 μμ »

#0004 GHOSTFACE KILLAH: Ironman [1996]

Για αυτό το σάββατο επέλεξα να παρουσιάσω άλλο ένα προσωπικά αγαπημένο άλμπουμ που συχνά-πυκνά καταφεύγω στη συντροφιά του.  Αν γινόταν να μην υπάρχει αυτό το φριχτό και κακόγουστο αλλά τελικά λόγω της παντελούς κακογουστιάς του... καλτ (και όχι cult!) εξώφυλλο (είναι love/hate, απλά) θα μιλάγαμε για έναν Α-Π-Ο-Λ-Υ-Τ-Ω-Σ αψεγάδιαστο δίσκο!  Πέρα απ’ την πλάκα, το κάθε τι που έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτό το άλμπουμ είναι στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή.  Ντεμπούτο solo του Ghostface Killah των Wu-Tang Clan - έτος κυκλοφορίας 1996 (29 Οκτώβρη) από την Epic records.  Σφιχτοδεμένα beats του RZA (εγγύηση, με εξαίρεση στο Fish (παραγωγή True Master)) με πολλά samples από early ’70s soul, διαλόγους από έργα, και καλεσμένους μέλη των wu-tang με την μερίδα του λέοντος να μοιράζεται στους Raekwon και Cappadonna που έχουν ρόλο special guests (αναγράφονται και στο εξώφυλλο), δημιουργούν έναν από τους καλύτερους δίσκους του ’96 (μία από τις καλύτερες χρονιές για το Hip Hop πιστεύω) και των wu-tang projects γενικότερα.  Βρέθηκε στην θέση 2 του Billboard 200 και στην ίδια θέση στα top R&B και hip hop albums. 3 singles βγήκανε από αυτό τον δίσκο: All That I Got Is You, Daytona 500 και Motherless Child.  Όποιος/α γουστάρει βαρύ Hip Hop με κάσες να σε καρφώνουν στο στήθος, story telling, flows φωτιά, υποδειγματικές παραγωγές (για μένα παραγωγές-στίχοι είναι σε αναλογία 50%-50%, ειδικότερα στο ξενόγλωσσο Rap και ακόμα πιο πολύ στο γαλλικό, δίνω σαφώς και μεγαλύτερη έμφαση στις παραγωγές) το προτείνω ανεπιφύλακτα.  Top στιγμές κατά τη γνώμη μου, the faster blade, poisonous darts (ξύλο!), winter warz, all that I got is you… βασικά άκυρο, όλος ο δίσκος ποίημα είναι.

Εξώφυλλο:Tracklist:

01. Iron Maiden (Feat. Raekwon & Cappadonna)
02. Wildflower
03. The Faster Blade (Feat. Raekwon)
04. 260 (Feat. Raekwon)
05. Assassination Day (Feat. Inspectah Deck, RZA, Raekwon & Masta Killa)
06. Poisonous Darts
07. Winter Warz (Feat. Raekwon, U-God, Masta Killa & Cappadonna)
08. Box In Hand (Feat. Force M.D.’s, Raekwon & Method Man)
09. Fish (Feat. Cappadonna & Raekwon)
10. Camay (Feat. Raekwon & Cappadonna)
11. Daytona 500 (Feat. Force M.D.’s, Raekwon & Cappadonna)
12. Motherless Child (Feat. Raekwon)
13. Black Jesus (Feat. Popa Wu, Raekwon & U-God)
14. After The Smoke Is Clear (Feat. The Delfonics, Raekwon & RZA)
15. All That I Got Is You (Feat. Mary J. Blige & Popa Wu)
16. The Soul Controller (Feat. Force M.D.’s)
17. Marvel (Feat. RZA)


Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Iron Maiden

«…Kiss my ass motherfucker, just me and you motherfucker, just me and you…»

Και μόνο για τον τίτλο του, την παραπάνω ατάκα και το σαρωτικό του groove που επελαύνει θα ποστάρω αυτό (αν και ψηνόμουν άσχημα στη θέση του να βάλω το the faster blade λόγω του ασήκωτου ήχου του)...02. All That I Got Is You

(Το έχει γράψει για την μάνα του). Ένα από τα πιο τρυφερά, αληθινά και ανθρώπινα Hip Hop κομμάτια κατά τη γνώμη μου, (τεράστιο κομμάτι βασικά... συμμετέχει η R&B τραγουδίστρια Mary J. Blige, samples από το film «the education of Sonny Carson»), αρκετά μελωδικό - αν ήταν rock θα ήταν τρελή μπαλάντα.  Επέλεξα αυτό γιατί ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα (ή σαν το γάλα μες στις μύγες;) από το υπόλοιπο άλμπουμ και επειδή όποτε το ακούω μέσω των ήχων του ταξιδεύω σε άλλες εποχές πιο ανθρώπινες που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί...

Κάποια lyrics..

…We survived winters, snotty nosed with no coats
We kept it real, but the older brother still had jokes
Sadly, daddy left me at the age of six
I didn't know nuttin' but mommy neatly packed his shit
She cried, and grandma held the family down
I guess mommy wasn't strong enough, she just went down
Check it, fifteen of us in a three bedroom apartment
Roaches everywhere, cousins and aunts was there
Four in the bed, two at the foot, two at the head
I didn't like to sleep with Jon-Jon he peed the bed
Seven o'clock, pluckin' roaches out the cereal box
Some shared the same spoon, watchin' saturday cartoons
Sugar water was our thing, every meal was no frills
In the summer, free lunch held us down like steel
And there was days I had to go to Tech's house with a note
Stating "Gloria can I borrow some food I'm dead broke"
So embarrasin' I couldn't stand to knock on they door
My friends might be laughin', I spent stamps in stores
Mommy where's the toilet paper, use the newspaper
Look Ms. Rose gave us a couch, she's the neighbor
Things was deep, my whole youth was sharper than cleats
Two brothers with muscular dystrophy, it killed me
But I remember this, mom's would lick her finger tips
To wipe the coal out my eye before school wit her spit
Case worker had her runnin' back to face to face
I caught a case, housin' tried to throw us out of our place
Sometimes I look up at the stars and analyze the sky
And ask myself was I meant to be here... why?...

Video clip (edited version):
Όποιος/α θέλει να εμβαθύνει λίγο περισσότερο, φάση trivia, στο παρακάτω λινκ μπορεί να δει και το cult έργο the education of Sonny Carson:Επιστροφή στην δουλειά, μέχρι το επόμενο Σάββατο που θα παρουσιαστεί το επόμενο άλμπουμ, καλές ακροάσεις...
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 21, 2015, 02:47:41 μμ από μαύρο_άλφα »

μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #5 στις: Μάρτιος 20, 2015, 11:28:45 μμ »

#0005 BLACK MOON: Enta Da Stage [1993]

Αν και δεν σκόπευα να παρουσιάσω ακόμα το συγκεκριμένο άλμπουμ, ένα σπασμένο πόδι που μου προέκυψε σήμερα με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ακινησία κ.λπ. κοινως με γαμάει την παρούσα περίοδο γιατί οι υποχρεώσεις "τρέχουν", μου άλλαξε και τη ψυχοσύνθεση μου όσον αφορά την τελική επιλογή του άλμπουμ για αυτή τη βδομάδα.  Μουντίλα, δε γαμιέται, κρεβάτι και παλιό βαρύ Hip Hop για συντροφιά.  BRUTAL HARDCORE.  Αυτές οι δύο λέξεις αρκούν ώστε να μην γράψω καμία άλλη για την παρουσίαση αυτού του μαύρου διαμαντιού.  Το ντεμπούτο άλμπουμ των Black Moon (Hardcore Hip Hop group που αποτελείται από τους 5 ft, Buckshot και τον DJ Evil Dee, από το East Coast) κυκλοφόρησε το 1993, 19η οκτώβρη, από την Nervous records.  Είναι από τους δίσκους που παρομοιάζω με ηχητικό μπουκέτο στα δόντια. Ό,τι είναι το «Μπροστά στην Παράνοια» των Χαοτικό Τέλος για το ελληνικό hardcore/punk είναι αυτός για το Hip Hop.  THIS IS FUCKING RAW HIP HOP.  ΑΛΗΤΕΙΑ.  Βρώμικος, ΒΑΡΥΣ καραμπουκωμένος μπάσος ήχος βουτηγμένος μες στη λάσπη, τη βρώμα, τη δυσωδία και τη σκόνη, ο δίσκος αυτός είναι δρόμος.  Προσωπικά είναι μέσα στο top-5 μου όλων των εποχών (μιλώντας για Hip Hop έτσι), μαζί με ελάχιστους άλλους που κυριολεκτικά μου φέραν τούμπα τον μουσικό μου κόσμο όταν τα πρωτάκουσα.  Άκουσμα που από το απειλητικά κόκκινο εξώφυλλο ακόμα, σε αρπάζει και σε βάζει βίαια μέσα στη δίνη του όπου και (εύκολα) σε συνθλίβει.  Τι έχουμε εδώ;  Καταρχάς κομματάρες.  Τι να πρωτοπιάσει κανείς στο στόμα του και τι να αφήσει δεύτερο;  Δίσκος χωρίς fillers.  Βαριά ασήκωτα beats, φωναχτα refrains (όλοι μαζί τσίτα πίτα, τα λεγόμενα «black moon hooks»), μπάσα μπάσα και πάλι μπάσα, πιο δεμένη μίξη ever, πρωτόγονος αρχετυπικός ήχος (παραγωγές όλα του production crew «Da Beatminerz» (αποτελείται αρχικά από τα αδέρφια Mr. Walt και DJ Evil Dee, φορμαρίστηκαν το 1992, ένα από τα καλύτερα production crews κατά τη γνώμη μου πίσω και από άλλα τεράστια άλμπουμς όπως π.χ. το Dah Shinin’ των Smif-N-Wessun, Boot Camp Clik κ.α.)).  Θέλετε συμμετοχές;  Havoc από Mobb Deep, ντεμπούτο εμφάνιση από Smif-N-Wessun.  Θα μπορούσε εύκολα να είναι solo δίσκος του Buckshot μιας και ραπάρει στα 13 από τα 14 τραγούδια του δίσκου ενώ ο 5 ft μόλις στα 3.  Το άλμπουμ έβγαλε 4 singles, τα: who got da props? (1992), I got cha opin (remix) (1994), how many mc’s... (1993) και buck em down (remix) (1994) τα οποία ΦΥΣΙΚΑ και συστήνω και αυτά ανεπιφύλακτα να ψάξετε ΟΛΑ να τα βρείτε (αξίζουν) μιας και περιλαμβάνουν (όπως και γενικά τα περισσότερα Hip Hop singles) instrumental versions, acapela εκδόσεις, remixes, instrumentals των remixes κ.α. που είναι το λιγότερο ενδιαφέροντα για όποιον/α γουστάρει να ψαχτεί για τα καλά με αυτόν τον ήχο (τα περισσότερα remixes (όχι οι instrumental versions) υπάρχουν και στο επόμενο (compilation) album που βγήκε παρά τη θέληση του γκρουπ από την εταιρία το 1996: «Diggin’ in dah Vaults»).  Buck em down, και με τις πατερίτσες πάμε για μπάχαλα.

Εξώφυλλο:Tracklist:

01. Powaful Impak!
02. Niguz Talk Shit
03. Who Got da Props?
04. Ack Like U Want It
05. Buck Em Down
06. Black Smif-N-Wessun
07. Son Get Wrec
08. Make Munne
09. Slave
10. I Got Cha Opin
11. Shit Iz Real
12. Enta da Stage
13. How Many MC’s…
14. U da Man


Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Who got da props? (video)


Ειλικρινά, όποιο κομμάτι και να έβαζα στα «ενδεικτικά» αυτόματα αδικώ τα υπόλοιπα. Χωρίς να σημαίνει κάτι η επιλογή, απλά επειδή είναι υμνάρα και για μια γεύση (του μένους)...02. Black smif n wessun

Ιστορία...03. It’s a new day (από Skull Snaps)

Ένα από τα πιο sample-αρισμένα drum breaks στην ιστορία του Hip Hop (εδώ στο Who got da props?-ΦΥΣΙΚΑ και το έχω sample-άρει, χεχε!)τα ξαναλέμε σε καμιά βδομάδα, μέχρι τότε να προσέχετε τον εαυτό σας...

krana
Global Moderator
Junior forumist
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 154


« Απάντηση #6 στις: Μάρτιος 21, 2015, 10:19:20 πμ »


 περαστικά φίλε 
μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #7 στις: Μάρτιος 23, 2015, 08:58:43 μμ »

Krana, να ‘σαι καλά αδερφέ, ευχαριστώ.

#0006 A TRIBE CALLED QUEST: Midnight Marauders [1993]


A Tribe Called Quest: ένα από τα αγαπημένα μου (και κατά τη γνώμη μου πολύ ενδιαφέροντα ηχητικά) Hip Hop σχήματα - από το Queens της Νέας Υόρκης (σχηματίστηκαν το 1985 και αποτελούνταν από τους Q-Tip, Phife Dawg, Ali Shaheed Muhammad και από τον Jarobi White που αποχώρησε μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους album «People’s instinctive travels and the paths of rhythm» (1990)).

Καταρχάς, πριν αρχίσω να γράφω για την συγκεκριμένη κυκλοφορία θέλω να σταθώ στο ότι είναι καθαρά υποκειμενικό ποιό άλμπουμ παρουσιάζεται εδώ και έχει να κάνει κάθε φορά, πέρα από τον ήχο, την επιδραστικότητα κ.λπ., με το mood στο οποίο βρίσκομαι την κάθε στιγμή, τα άλμπουμς δεν παρουσιάζονται με κάποιου είδους «ιεραρχία» αλλά σαν κομμάτια του ίδιου παζλ: ’90s Hip Hop.  Στην περίπτωση των A Tribe Called Quest (τι υπέροχο όνομα αλήθεια...) η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα αρκετά εως πολύ να διαλέξω ποιό άλμπουμ τους να παρουσιάσω μιας και γουστάρω φουλ και τις 5 full length δουλειές τους, συχνά τις ακούω και μέσα μου τις έχω στο ίδιο level.  Μελλοντικά, να ‘μαστε καλά, θα παρουσιαστούν και άλλα άλμπουμς τους εδώ.  Όρεξη υπάρχει, καύλα υπάρχει, αγάπη υπάρχει, οπότε why not?  Midnight Marauders του 1993 λοιπόν, κυκλοφόρησε στις 9 Νοέμβρη από την Jive Records.  Πριν αρχίσω να παρουσιάζω το μουσικό περιεχόμενο ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο πραγματικά πανέμορφο artwork του δίσκου, πανέμορφο όσο και ιδιαίτερο το εξώφυλλο (παρουσιάζονται 71 head shots δημιουργών που σχετίζονταν/νται με το Hip Hop το ’93), όπως και σε όλα τα υπόλοιπα albums των A Tribe Called Quest. 

Επί της ουσίας τώρα... Κλασικό Jazz Rap άλμπουμ μαζί με το προηγούμενο τους -καταπληκτικό- «The Low End Theory» του 1991.  Για την ιστορία χωρίς να σημαίνει απολύτως τίποτα (ποιός τα χέζει τα νούμερα) θέση #1 στα R&B/Hip Hop charts, θέση #8 Billboard 200.  Παραγωγές:  A Tribe Called Quest, εκτός από το «Keep it Rollin’» από Large Professor και το «8 million stories» από Skeff Anselm.  Συμμετοχές από Trugoy The Dove από De La Soul (Award Tour), Raphael Wiggins (Midnight), Busta Rhymes (Oh My god). Στην ευρωπαική έκδοση του δίσκου υπάρχει bonus το κομμάτι «Hot Sex» και στην ιαπωνική το «Electric Relaxation (relax yourself girl)» σε instrumental version.  Τα 4 singles που βγήκανε από αυτό το άλμπουμ είναι: Award Tour (1993), Electric relaxation (1994), Oh my god (1994) και το Hot Sex (1992, beatάρα...), τα 3 πρώτα έγιναν και video clips.

Όσον αφορά τα τραγούδια τώρα, αναλυτικά... θεωρώ το συγκεκριμένο άλμπουμ σχετικά «εύκολο» και «βατό» άκουσμα, εθιστικό όσο δεν πάει, με ομοιογένεια και αδιάσπαστη συνοχή ανάμεσα στα 14 tracks που το απαρτίζουν.  Pure Hip Hop.  Πολύ όμορφα ηχοχρώματα και γενικά χαλαρωτικές ατμόσφαιρες επικρατούν στα κομμάτια.  Από το intro midnight marauders tour guide και το άψογο έμπα του Steve Biko (Stir It Up) (λατρεύω το συγκεκριμένο beat), το απλά τέλειο Award Tour και τον γρήγορο ρυθμό του με το «χάσιμο» στο τέλος του από την Laurel Dann, το μονολιθικό hip hop του 8 Million Stories (κομματάρα με ψυχωτικό φινάλε), το πιο jazzy με την υπέροχη μπασογραμμή Sucka Nigga (τρελός κόμματος, τα σπάει κανονικά ο Q-Tip, σημείο ψάρωμα εκεί που λέει «inhale…», τα scratches γαμάνε), το υπέροχα βαρύ boom bap midnight, We Can Get Down, Electric Relaxation αμφότεροι κόμματοι, συνέχεια με το Clap your Hands (ίσως το αγαπημένο μου του δίσκου, όμορφα scratches), το groove του oh my god με την σκόνη που χει καθήσει στο beat του και το παιχνιδιάρικο μπάσο, το υπνωτιστικό/εθιστικό beat του Keep it rollin’ που συνεπαίρνει, το heavy beat του The Chase, Part II και το catchy lyrics to go για να κλείσει με το God Lives Through (παράνοια ατμόσφαιρα...) ένα υπέροχο άλμπουμ.  Το όλο τριπάρισμα του δίσκου είναι όμορφο, υποδειγματικές παραγωγές που όσο και αν στις μέρες μας ακούγονται «ξεπερασμένες» τόσο μαγικές είναι, και αυτό που μένει μετά από κάθε ακρόαση είναι απλά αυτό που λένε και οι Tribe…

«...this is ’93 and the shit is real..!»

Εξώφυλλο:Tracklist:

01 Midnight Marauders Tour Guide
02 Steve Biko (Stir It Up)
03 Award Tour
04 8 Million Stories
05 Sucka Nigga
06 Midnight
07 We Can Get Down
08 Electric Relaxation
09 Clap Your Hands
10 Oh My god
11 Keep It Rollin’
12 The Chase, Part II
13 Lyrics To Go
14 God Lives Through

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. We Can Get Down
02. Clap Your Hands03. Oh my god (video clip)μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #8 στις: Μάρτιος 28, 2015, 02:05:32 μμ »

#0007 NAS: Illmatic [1994]

Α-Γ-Α-Π-Α-Ω ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ Δ-Ι-Σ-Κ-Α-Ρ-Α!!!!  Σοβαρά τώρα, δεν υπάρχουν λόγια να γράψει κάποιος/α για αυτό τον Hip Hop ογκόλιθο που να μην μοιάζουν «λίγα».  Ό,τι και να γράψω απλά είναι λίγο μιας και το ειδικό βάρος αυτού του δίσκου είναι τεράστιο.  Με ξεπερνάει... και σαν σύλληψη και σαν αποτέλεσμα.  Ιδιοφυές το λιγότερο.  Κομβικό άλμπουμ.  Καταρχάς, πέρα του ότι είναι αψεγάδιαστο σε κάθε τομέα (για τα lyrics μην τα ξαναλέμε.. βλέπε αρχικό ποστ του θέματος) στα 10 του μόλις - αρχετυπικά - τραγούδια βρίσκεται ο παράδεισος του καθένα και της καθεμίας που γουστάρει και πραγματικά αγαπάει (East Coast) Hip Hop.  Προσωπικά ήταν, είναι και θα είναι Ο Hip Hop Δίσκος που πρώτη φορά ακούγοντάς τον αποτέλεσε μια τεράστια κλωτσιά στο στομάχι μου.  Μιλάμε για ΣΟΚ.  Βουτώντας στα βαθιά και αν φας σκατά στη μάπα, διακρίνεις... αρκεί να μπορείς μετά από ένα σημείο να κοζάρεις την αληθινη ποιότητα, όπως και τις πραγματικές ρίζες αυτού που αγαπάς και μέσα από το οποίο εκφράζεσαι.

Δίσκος που πάντα θα βρίσκεται στο αυστηρό (Hip Hop) top-5 μου και είμαι και συναισθηματικά δεμένος μαζί του, το illmatic-κυκλοφόρησε στις 19 Απριλίου 1994 από την Columbia Records, αποτελεί τον απόλυτο εφιάλτη του ghetto.  Underground, όσο συνάμα και mainstream με το πέρασμα του χρόνου, ύμνοι, παρουσιάζουν όλες τις σκοτεινές πτυχές του Queensbridge, drug dealing, gangs, guns..  Σε ένα καταπληκτικό όσο και απίστευτα αρμονικό σύνολο παραγωγών από 5 διαφορετικούς producers: DJ Premier, L.E.S., Large Professor, Pete Rock, Q-Tip, όπου ο Nas κυριολεκτικά φτύνει τα θανατηφόρα κουπλέ του.  Gangsta Rap.

Θες κομμάτια;  Από το the genesis intro όπου το sample του Subway Theme του Grand Wizard Theodore σε βάζει απευθείας στο αστικό κλίμα, περνάμε σε ένα από τα καλύτερα και πιο διαχρονικά Hip Hop τραγούδια όλων των εποχών, N.Y. state of mind (η καλτίλα και η ολντσκουλίλα έχουν βαρέσει κόκκινο και έχουν σπάσει κάθε μετρητή τους), Life’s a bitch (με συμμετοχή του AZ που κατά τη γνώμη μου κυριαρχεί στο κομμάτι, το κουπλέ του σκέτη φωτιά, ένα από τα πιο πικρόχολα Hip Hop τραγούδια όλων των εποχών) περνάμε στο the world is yours (από τα αγαπημένα μου beats ever, τρελό πιάνο sample από Ahmad Jamal (I love music)) και θυμόμαστε πως νοιώθαμε σαν αφελή παιδιά μέσα από τα μάτια της άγνοιας ό,τι ο κόσμος είναι δικός μας, Halftime (πρώτο single από το 1992, πρώτη σολο δουλειά του Nas αν εξαιρέσει κανείς demo (εξαιρετικές) ηχογραφήσεις (τα demo κομμάτια πριν το Illmatic για όποιον/α θέλει να ψαχτεί παραπάνω, ενημερωτικά σπέρνουν όπως και τα left overs του Illmatic) και το Live at the Barbeque από Main Source.), το αγαπημένο memory lane, το καταπληκτικό story telling one love που αρκεί μία φορά για το μυαλό σου (one time 4 your mind) αν το ακούσεις να νοιώσεις ποιός εκπροσωπεί (Represent) και δεν είναι καθόλου δύσκολο (it ain’t hard to tell) να παραδεχτείς ότι μέσα σε 39:51 ο κόσμος σου, έστω και προσωρινά, άλλαξε.  Σε αυτό τον δίσκο το repeat is the ONLY button

Το άλμπουμ έβγαλε 5 singlάρες: Halftime (1992) και το 1994 τα: it ain’t hard to tell, life’s a bitch, the world is yours, one love.  Αξίζει να ψάξετε και να τα βρείτε όλα γιατί περιέχουν πολύ όμορφα όσο και ενδιαφέροντα remixes, instrumentals κ.λπ..  Ο δίσκος, επίσης, επανεκδόθηκε το 2014 (με άθλιο νέο εντελώς απαράδεκτο εξώφυλλο, αλλά και το 2004) για τα 20 χρόνια και το bonus cd περιέχει πολύ καλό υλικό.  Στα πολύ συν το καταπληκτικό (original) εξώφυλλο (όπως και τα καφέ χρώματα του), είναι συγκλονιστικό, μια εικόνα 1000 λέξεις...  Αργότερα βέβαια, οι επαναλαμβανόμενες ανέμπνευστες παραλλαγές του στα άλμπουμς που ακολούθησαν (με εξαίρεση του καταπληκτικού «it was written» που ακολούθησε το ’96, για μένα είναι το μόνο που συνεχίζει να έχει νόημα και ολοκληρώνει το παζλ που ξεκίνησε το Illmatic), τις βρίσκω απλά ΤΡΑΓΙΚΕΣ όσο και απόλυτα κακόγουστες.  Περί επιδραστικότητας στην Hip Hop σκηνή κ.λπ. είναι περιττό να κάνω την παραμικρή αναφορά.  Αυτό εννοείται.  Album 4 a life.

Εξώφυλλο:Tracklist:

01. The Genesis
02. N.Y. State Of Mind
03. Life’s A Bitch (feat. AZ)
04. The World Is Yours
05. Halftime
06. Memory Lane (Sittin’ In Da Park)
07. One Love
08. One Time 4 Your Mind
09. Represent
10. It Ain’t Hard To Tell


Κάποια lyrics από το N.Y. state of mind:


...So now I'm jetting to the building lobby
And it was full of children probably couldn't see as high as I be
(So what you sayin'?) It's like the game ain't the same
Got younger niggas pulling the triggers bringing fame to their name
And claim some corners, crews without guns are goners
In broad daylight, stickup kids – they run up on us
45's and gauges, Macs, in fact
Same niggas will catch a back-to-back, snatching your cracks in black
There was a snitch on the block getting niggas knocked
So hold your stash 'til the coke price drop
I know this crackhead who said she's got to smoke nice rock
And if it's good, she'll bring you customers in measuring pots
But yo, you gotta slide on a vacation, inside information
Keeps large niggas erasin' and their wives basin'
It drops deep as it does in my breath
I never sleep, cause sleep is the cousin of death
Beyond the walls of intelligence, life is defined
I think of crime when I'm in a New York state of mind...

Κάποια lyrics από το life’s a bitch (AZ):

…Visualizing the realism of life in actuality
Fuck who's the baddest, a person's status depends on salary
And my mentality is money-orientated
I'm destined to live the dream for all my peeps who never made it
Cause yeah, we were beginners in the hood as 5 Percenters
But something must've got in us cause all of us turned to sinners
Now some rest in peace and some are sittin' in San Quentin
Others such as myself are trying to carry on tradition
Keeping this Schweppervescent street ghetto essence inside us
Cause it provides us with the proper insight to guide us
Even though, we know somehow we all gotta go
But as long as we leaving thievin'
We'll be leavin' with some kind of dough, so
Until that day we expire and turn to vapors
Me and my capers, will be somewhere stackin' plenty papers
Keeping it real, packing steel, getting high
Cause life's a bitch and then you die

[Hook: AZ]
Life's a bitch and then you die
That's why we get high
Cause you never know when you're gonna go
Life's a bitch and then you die
That's why we puff lye
Cause you never know when you're gonna go…

Ενδεικτικά κομμάτια:

ΟΛΑ.  Αν γουστάρεις, ψάξε/άκου.

Για την καύλα και μόνο, ποστάρω:

01. αυτό το ολόκληρο concert του 2014, όπου ερμηνεύεται ζωντανά ολόκληρος ο δίσκος (εκτός του κουπλέ του AZ).02. Subway Theme (από Grand Wizard Theodore) - original sample, για να πάρουμε άρωμα και από τις ρίζες..Μέχρι την επόμενη φορά, keep it real.

μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 04, 2015, 02:33:21 πμ »

#0008 2PAC: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. [1993]

Αν και το East Coast Hip Hop είναι το αγαπημένο μου - για πολλούς λόγους, για σήμερα επέλεξα κάτι από τη δυτική ακτή (West Coast) και συγκεκριμένα το δεύτερο (καταπληκτικό, όπως σχεδόν όλα του άλλωστε, πριν και μετά θάνατο) άλμπουμ του 2Pac (για μένα με διαφορά ο πιο ολοκληρωμένος και ταλαντούχος rapper όλων των εποχών (16/6/1971-13/9/1996)).  Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να καταλήξω ποιό άλμπουμ του 2Pac να παρουσιάσω και αυτό γιατί πέρα από την αδιαμφισβήτη ποιότητα και ποσότητα του έργου του μου αρέσουν εξίσου και πάρα πολύ πολλές δουλειές του.  Κάτι κάποια προσωπικά κολλήματα-τραγούδια όπως πχ το point the finga, το representin’ 93 με τα shout-outs του, το keep ya head up... κάτι μια τελικά όπως αποδείχτηκε η μεγάλη αδυναμία μου στο εν λόγω άλμπουμ, όλο το γυρόφερνα λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα σαν τη μέλισσα το λουλουδάκι... χαχαχα, δεν ήθελε και πολύ για να ψηθώ!

Το Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. που ο αρχικός του τίτλος ήταν Troublesome 21 (21 ήταν η ηλικία του Tupac Shakur το 1992), κυκλοφόρησε το1993 στις 16 Φεβρουαρίου από την Interscope Records.  Για όπου N.I.G.G.A. βάλε Never Ignorant Getting Goals Accomplished.  Το Strictly… βρέθηκε στη θέση #24 Billboard 200 και #4 στα US R&B/Hip Hop albums chart.  Από αυτό τον δίσκο κυκλοφορήσανε 4 singles, τα: Holler if ya hear me (1993), I get around (1993), ο παντοτινός ύμνος υπέρ της κακοποιημένης γυναίκας, Keep ya head up (1993) και Papa’z song (1994).  Μην τα ξαναλέμε για τα singles... remixes, instrumentals, radio versions κ.λπ.  Όποιος/α θέλει να εμβαθύνει (σε οτιδήποτε) καλό ειναι πιστεύω να ψάχνει σε βάθος γιατί η λεπτομέρεια κάνει πάντα τη διαφορά.  Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με τόσο καλαίσθητες παραγωγές, καλό είναι πιστεύω να ΑΚΟΥΣ τα instrumental versions από τα beats ώστε να αποδομείς την structure του κάθε beat και να μπαίνεις σε βάθος στη λογική του.

Δε θα σταθώ τόσο στο μουσικό περιεχόμενο αυτού του δίσκου και στην καταπληκτική απόδοση/κατάθεση ψυχής του 2Pac, αν και προσωπικά θα το περιέγραφα ως απόλυτα και επικίνδυνα εθιστικό αυτό το album, και πως να μην είναι άλλωστε όταν περιέχει τόσες πολλές υμνάρες μαζεμένες... απλά δε γίνεται να γουστάρεις Hip Hop και να αντιστέκεσαι στην ορμή κομματιών όπως πχ. το representin’ 93 ή το the streets r deathrow... Ο δίσκος έχει ομοιογένεια σαν άκουσμα, ροή και συνέχεια, σφιχτές groove-άτες παραγωγάρες, hardcore funk λούπες, ερωτεύσιμα (!!! Το γάμησα όμως!) scratches (και όμως ναι, είναι ερωτευσιμα...), συμμετοχές από Ice-T, Ice Cube, τον αδερφό του 2Pac, The Wycked (μετέπειτα γνωστός ως Mopreme και μέλος των hip hop σχημάτων Thug Life (προτείνω το άλμπουμ τους Volume I του 1994) και Outlawz (και στα 2 σχήματα συμμετείχε ο 2Pac)), Digital Underground κ.α..

Ο χαμός του 2Pac (όπως φυσικά και του Big L που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα) 3 χρόνια αργότερα, θεωρώ πως είναι πλήγμα για τη μουσική αν αναλογιστεί κανείς πως αυτός ο τόσο παραγωγικός (έγραφε ασταμάτητα και λέγεται πως κοιμόταν μόνο 3-4 ώρες) και ταλαντούχος άνθρωπος έσβησε μόλις στα 25... πολλά καλά πράγματα δυστυχώς έχουν χαθεί για πάντα και δεν θα μάθουμε ποτέ ποια θα ήταν η πιθανή εξέλιξη αν ζούσαν... Και δυστυχώς (από πολλές μεριές) η μουσική βιομηχανία (στην περίπτωση του 2Pac ειδικά...) απέδειξε για όχι άλλη μια φορά αλλά πολλές πόσο γαμημένη μπορεί να γίνει με όλες τις μεταθανάτιες εκδόσεις και γενικότερα τη νοοτροπία «βγάζω και από τη μύγα ξύγκι» άπληστων ανθρώπων όπως η φραγκοφωνιάς μάνα του 2Pac Afeni Shakur…


Εξώφυλλο:Tracklist:

01. Holler If Ya Hear Me
02. Pac’s Theme (Interlude)
03. Point The Finga
04. Something 2 Die 4 (Interlude)
05. Last Wordz (Feat. Ice Cube & Ice-T)
06. Souljah’s Revenge
07. Peep Game (Feat. Deadly Threat)
08. Strugglin’ (Feat. Live Squad)
09. Guess Who’s Back
10. Representin’ 93
11. Keep Ya Head Up
12. Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z…
13. The Streetz R Deathrow
14. I Get Around (Feat. Digital Underground)
15. Papa’z Song (Feat. Wycked Of W.A.T.M. & Poppi)
16. 5 Deadly Venomz (Feat. Treach Of Naughty By Nature, Apache & Live Squad)


Lyrics από το Keep Ya Head Up:

[Intro]
Little somethin' for my godson Elijah
And a little girl named Corinne

[Verse 1]
Some say the blacker the berry, the sweeter the juice
I say the darker the flesh then the deeper the roots
I give a holla to my sisters on welfare
2Pac cares, if don't nobody else care
And, I know they like to beat you down a lot
When you come around the block, brothers clown a lot
But please don't cry, dry your eyes, never let up
Forgive but don't forget, girl, keep your head up
And when he tells you you ain't nothin', don't believe him
And if he can't learn to love you, you should leave him
Cause sister, you don't need him
And I ain't tryin' to gas ya up, I just call 'em how I see 'em
You know what makes me unhappy
When brothers make babies, and leave a young mother to be a pappy
And since we all came from a woman
Got our name from a woman and our game from a woman
I wonder why we take from our women
Why we rape our women, do we hate our women
I think it's time to kill for our women
Time to heal our women, be real to our women
And if we don't we'll have a race of babies
That will hate the ladies that make the babies
And since a man can't make one
He has no right to tell a woman when and where to create one
So will the real men get up
I know you're fed up ladies, but keep your head up

[Refrain x2]
Keep ya head up, ooh, child, things are gonna get easier
Keep ya head up, ooh, child, things'll get brighter

[Verse 2]
Aiyyo, I remember Marvin Gaye used to sing to me
He had me feelin' like black was the thing to be
And suddenly the ghetto didn't seem so tough
And though we had it rough, we always had enough
I huffed and puffed about my curfew and broke the rules
Ran with the local crew and had a smoke or two
And I realize Momma really paid the price
She nearly gave her life to raise me right
And all I had to give her was my pipe dream
Of how I'd rock the mic and make it to the bright screen
I'm tryin' to make a dollar out of fifteen cents
It's hard to be legit and still pay the rent
And in the end it seems I'm headin' for the pen
I try to find my friends but they're blowin' in the wind
Last night my buddy lost his whole family
It's gonna take the man in me to conquer this insanity
It seems the rain'll never let up
I try to keep my head up and still keep from gettin' wet up
You know it's funny when it rains it pours
They got money for wars but can't feed the poor
Say there ain't no hope for the youth and the truth is
It ain't no hope for the future
And then they wonder why we crazy
I blame my mother for turning my brother into a crack baby
We ain't meant to survive cause it's a setup
And even though you're fed up
Huh, ya got to keep your head up

[Refrain x2]

[Verse 3]
And uh, to all the ladies havin' babies on they own
I know it's kinda rough and you're feelin' all alone
Daddy's long gone and he left you by your lonesome
Thank the Lord for my kids, even if nobody else want 'em
Cause I think we can make it, in fact, I'm sure
And if you fall, stand tall and come back for more
Cause ain't nothin' worse than when your son
Wants to know why his daddy don't love him no mo'
You can't complain you was dealt this
Hell of a hand without a man, feelin' helpless
Because there's too many things for you to deal with
Dyin' inside, but outside you're looking fearless
While tears is rollin' down your cheeks
Ya steady hopin' things don't fall down this week
Cause if it did, you couldn't take it, and don't blame me
I was given this world I didn't make it
And now my son's gettin' older and older and cold
From havin' the world on his shoulders
While the rich kids is drivin' Benz
I'm still tryin' to hold on to surviving friends
And it's crazy, it seems it'll never let up, but
Please, you got to keep your head up

Ενδεικτικά κομμάτια:


01. Representin’ 9302. Keep Ya Head Up [official video]μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 11, 2015, 05:30:15 μμ »

#0009 ARTIFACTS: Between a rock and a hard place [1994]

Artifacts…  Ένα από τα πιο αγαπημένα, συμπαθή ηχητικά και γενικότερα από κάθε άποψη αισθητικής (για μένα) Hip Hop σχήματα από Newark, New Jersey που αποτελούνταν από τους El Da Sensei, Tame One και DJ Kaos.  Ο ήχος των Artifacts είναι γαμημένα Underground, the purest form.  Κάτα την ταπεινή μου άποψη θεωρώ μεγάλο κρίμα που κυκλοφορήσανε μόλις 2 δίσκους και λίγο μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους διαλυθήκανε...  Ευτυχώς, από το 2013 και μετά, επίσημα είναι ξανά μαζί και ετοιμάζουν καινούργιο δίσκο-αυτό θα φανεί στον χρόνο...  Μακάρι.  Το Between a rock and a hard place είναι ο πρώτος τους δίσκος, κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου, 1994 από την Big Beat Records σε παραγωγές T-Ray, Buckwild και Redman & Rockwilder και έφτασε στην θέση #17 στο R&B/Hip Hop albums chart position και στη θέση #137 στο Billboard 200 chart position.

Επί της ουσίας τώρα.  Τι θα βρεί κανείς στο Between a rock...;  H-I-P H-O-P.  Ξεκίνημα με το ασήκωτο beat του Drama (Mortal Kombat Fatality), εντυπωσιακότατη παραγωγή για intro δίσκου, συνέχεια με το C’mon Wit Da Git Down (single) με το πιασάρικο ρεφραίν του, πανέμορφα scratchάκια, ωραίο groove και όμορφη μπασογραμμή, ακολουθεί η υπερκομματάρα απ όλες τις απόψεις Wrong Side Of Da Tracks (τρελή ηγετική μπασάρα, το συγκεκριμένο κυκλοφόρησε και σαν EP-single (1993, από τα αγαπημένα μου singles στο Hip Hop, με πανέμορφο εξώφυλλο… αυτό το τραγούδι ήταν βασικά και η πρώτη μου επαφή με τους Artifacts, στιχουργικά tribute στο graffiti), το ασήκωτο Heavy Ammunition (personal fav.) το γνωστό και από τη demo (ΖΗΤΩ Η ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΣΠΗ αυτή η version!!!) εκτέλεση του ’93: Attacks Of New Jeruzalum με Jay Burns Jaya (μιλάμε για τεράστιο κομμάτι, εκρηκτικό, ορισμός του εθιστικού, ίσως το καλύτερο ενός καταπληκτικού δίσκου, τα scratchάκια σκέτη αρρώστια, ίσως από τα καλύτερα Hip Hop τραγούδια όλων των εποχών κατά τη γνώμη μου) και η μια κομματάρα διαδέχεται την άλλη: Notity Headed Nigguhz (σε καρφώνει κάτω το break, μπάσο οδοστρωτήρας), Whayback (BOOM FUCKING BAP!!!!).  Δεν νομίζω ότι έχει πολλή σημασία να αναφερθώ σε όλα τα tracks ένα προς ένα (αν και ιδιαίτερη μνεία πρέπει κανονικά να γίνει σε όλα, υποδειγματικές παραγωγές-παρουσιάσεις)... όποιος/α θέλει να ακούσει ένα διαχρονικό τίμιο Hip Hop διαμάντι ας κάνει μια στάση εδώ... μόνο να κερδίσει έχει, πρόκειται για έναν πανέμορφο δίσκο, πιο pure πεθαίνεις.

Προτείνεται επίσης, για όποιον/α θέλει να ασχοληθεί λίγο παραπάνω με αυτό το σχήμα, όλη η δισκογραφία τους (το επόμενο άλμπουμ «That’s them» του 1997, επίσης εξαιρετικό, όπως και τα demos tracks τους του ‘93, τα Eps τους και γενικότερα οτιδήποτε έχουν κυκλοφορήσει, instrumental versions κ.λπ.).

Εξώφυλλο:Εξώφυλλο Wrong Side Of Da Tracks:Tracklist:

01. Drama (Mortal Kombat Fatality)
02. C’mon Wit Da Git Down
03. Wrong Side Of Da Tracks
04. Heavy Ammunition
05. Attacks Of New Jeruzalum
06. Notity Headed Nigguhz
07. Whayback
08. Flexi With Da Tech(nique)
09. Cummin’ Thru Ya F-kin’ Block
10. Lower Da Boom
11. What Goes On?
12. Dynamite Soul
13. Whassup Now Muthaf-ka?
14. C’Mon Wit Da Git Down (feat. Busta Rhymes) (Buckwild Remix)

Wrong Side Of Da Tracks Lyrics:


Verse One: Tame One

I'm out to bomb like Vietnam under the same name Tame One
The bad one, ink flow master bastard with the Magnum
I tags up quick, and then I steps to the exit
When it's time to get sefted or flex on some fresh shit
Some wack crook stole my black book I know who took it
I know his whole tag because the fag writes his name crooked
The ink I use might stink, but you gotta think
I got my props Hoppes, cause my tags don't shrink
I'm taggin and baggin bitches cause my name, is famous in the street
Cause they know my name's from cruising in the Jeeps
So yo, grab a can and put your man up and stand up
For the fresh never stale niggas off the third rail
Deep dark and black like the Magnum I pack
It's that Artifacts chat from the wrong side of da tracks

Chorus: repeat 2X

The Artifacts are from the wrong, side of da tracks
The Artifacts are from the wrong side

Verse Two: El Da Sensei

I load my backpack with spray paints and markers to spark the
Tag I never drip, I catch the path, take a trip
To the train yards and think back, when I used to write that
Shit that used to hit, had all the mad color tips
Breakin was my thing I used to spin the back
I never thought I'd spin the wax, with tracks to make your hands clap
I could've went the other way but no haps
I got my dap on the map with the Bic down to a spray cap
Niggas used to doubt to my clout but now I turn em out
They shout my shout out uptown, like they wanna be down
Avoid the crowds that wanna stab me in the back enough of that
Watch the third rail track, cause I don't wanna get zapped
Pieces I burn to show my name no shame
Don't wanna put the blame down on my nigga Tame
Brothers don't wanna see me grow to get my cash flow
I have no remorse, so check me out in The Source

Chorus (2X)

Verse Three: Tame One, El Da Sensei

I burn my name up quick like a Thai stick
As red as my eyes get I still rocks the fly shit
Back with some ultra flat black catchin wreck in a sec
Wet paint, ain't shit, when I'm on the set
I'm live like the third rail, on time like a PATH train
The name Tame alone got fame so fuck a last name
I tags mad when I drag a fat sack of ism
Comin out with New Editions like Mike Bivins
I get a sticker from my nigga with the bag of em
Write my name on em then I peel off the back of em
And stick em to victims of underground systems
Let the toys bring the noise, me and my boys are gonna diss em

In conclusion don't snooze when two niggas from the Jerz
Kick the mad graffiti slurs and kick the bass to the curb
The Artifacts Jack, bringin the art of facts back
Some seem to forget about the ebony that caught wreck
So remember this you're tender when you slip in to enter
The Artifacts zone cause graffiti's still prone
To kick ass pizazz slash let me tag
Why is that black? Because the wack jack was known as a fag
So don't cross the path that's the gat to your back
The Artifacts out, wrong side of da tracks

Chorus (2X)

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Wrong Side Of Da Tracks (video clip)


Απλά... γιατί είναι ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ.02. Attacks Of New Jeruzalum

For the same reason.03. What Goes On?

Αυτό το γαμημένα θεικό School boy Crush από τους Average White band από πόσα σχήματα έχει σαμπλαριστεί και σε πόσες κομματάρες υπάρχει!


μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #11 στις: Μάιος 02, 2015, 06:05:48 μμ »

Λόγω έλλειψης χρόνου επιστρέφω μετά από αρκετές μέρες στο θέμα.

#0010 CAPONE-N-NOREAGA: The War Report [1997]

Άλλο ένα υπεραγαπημένο υπερκλασικό άλμπουμ.  Το καταπληκτικό ντεμπούτο των C-N-N [συντομογραφία], κυκλοφόρησε το 1997, στις 17 Ιουνίου από την Warner Bros records.  Με συμμετοχές Mobb Deep, Tragedy Khadafi, Iman T.H.U.G., Busta Rhymes κ.α. και ύμνους όπως το Iraq [see the world], L.A.L.A., T.O.N.Y. [top of New York], ένα πράγμα είναι σίγουρο: QB Hip Hop στα καλύτερα του.  Ο δίσκος θα κυκλοφορούσε νωρίτερα αλλά λόγω του ότι ο Capone βρέθηκε στη στενή ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια από Mobb Deep, Tragedy Khadafi κ.α..  Hardcore East Coast Hip Hop, gangsta rap από αυτό που σπάει κόκκαλα.  Η επιτυχία του εν λόγω άλμπουμ οδήγησε σε sequel album με τίτλο The War Report 2: Report The War, το 2010.  Το άλμπουμ έβγαλε 4 singles, τα: illegal life [1996], T.O.N.Y. (Top Of New York) [1996], Closer [1997] και Capone Bone [1997] και το promo L.A., L.A. [1996].  Θέση #21 στο US Billboard 200 και #4 στο US Top R&B albums.

Τι υπάρχει στο The War Report τώρα...  Καταρχάς, πέρα από την απόδοση-φωτιά των Capone/Noreaga [απλά από τους καλύτερους MCs του QB, έτσι...] αλλά και του Tragedy Khadafi [που άτυπα στο άλμπουμ είναι τρίτο μέλος μιας και εμφανίζεται ως guest σε πάνω από τα μισά τραγούδια του δίσκου] εδώ έχουμε απίστευτες BEAT-άρες.  Έχουν συνδράμει διαφορετικοί παραγωγοί [Tragedy Khadafi, Havoc, Buckwild, Lord Finesse κ.α.] με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι καταπληκτικά αρμονικό, τα σπάει.  Το μόνο που προσωπικά με «χαλάει» σε ένα τέλειο και αρτιότατο άλμπουμ σαν αυτό είναι το υπερβολικά μαλακισμένο του εξώφυλλο [κιτς φουλ αμερικανίλα], αλλά τελικά λόγω της έντονης κακογουστιάς του (όπως έχω ξαναπεί και σε ένα άλλο άλμπουμ) ναι, είναι καλτ.  Το έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές, στο Hip Hop μπορεί να συναντήσει κανείς κάποια από τα πιο κακόγουστα ever εξώφυλλα στην ιστορία της μουσικής αλλά τελικά… who cares.. είναι καλτίλα. Word up.

Ας αφήσουμε όμως τα περιτυλίγματα kinder έκπληξη [αν και προσωπικά επ ουδενί δεν υποτιμώ το artwork…], επί της ουσίας τώρα...

Bloody money με το για ΑΛΛΗ ΜΙΑ φορά 1000σαμπλαρισμένο θεικό Impeach the president των The honey drippers [σχηματίζεται σχεδόν αμέσως ένα πλατύ χαμόγελο, it is Hip Hop], κομμάτι φωτιά ότι πρέπει για μπάσιμο δίσκου μετά το καρα-groove-άτο ατμοσφαιρικό intro.  Ακολουθούν τα Driver’s Seat (feat. Iman T.H.U.G. & Busta Rhymes) [αρρώστεια], Stick You (Feat. Tragedy Khadafi), Parole Violators (Feat. Havoc & Tragedy Khadafi) [κομματάρα], για να οδηγηθούμε στο ΥΠΕΡΟΧΟ απ’ όλες τις απόψεις Iraq (See The World) [με στοιχειώνει κάθε φορά που το ακούω το συγκεκριμένο κομμάτι... το sample από το «Night Song» από Noel Pointer απλά μαγευτικό], το Live On Live Long [άλλη μαγευτική sample-άρα από το «Who’s gonna take the blame» από Smokey Robinson & the miracles], το ψυχωτικό Neva Die Alone [σκέτη ντόπα], ακολουθεί το T.O.N.Y. (Top Of New York) (Feat. Tragedy Khadafi & Shawn Brown) [ΥΜΝΟΣ], η ντόπα που ονομάζεται Channel 10 [hip hop από τις κατακόμβες του Queensbridge…] κ.α.. Εδώ βάζω μια τελεία.

Όποιος/α θέλει να ανακαλύψει ένα πραγματικό Hip Hop διαμάντι των ‘90s να ‘ναι σίγουρος/η ότι το The War Report έχει να του/της δώσει πολλά κυρίως σε μουσικό επίπεδο [αν και το Hip Hop δεν είναι απλά μουσική... είναι πολλά παραπάνω και ας πολλοί επιδερμικοί λανθασμένα ταυτίζουν το rap [ένα από τα στοιχεία της αντικουλτούρας] με το hip hop].  Κατά τη γνώμη μου η συνέχεια των C-N-N δεν κυμάνθηκε στα ίδια υψηλά standards που οι ίδιοι έθεσαν με αυτή την κυκλοφορία για τους εαυτούς τους αν και αυτό καθ’ αυτό δεν αναιρεί ούτε υποβιβάζει μελλοντικές τους κομματάρες [στην τελική αυτές οι «λεπτομέρειες»  είναι [και] θέμα γούστου].

Υγ-trivia tip.  Όποιος/α έχει μεράκι και πραγματικά γουστάρει να ψαχτεί λίγο περισσότερο και να διαθέσει λίγο επιπλέον χρόνο για να μπει περισσότερο στο κλίμα του εν λόγω δίσκου, ας ψάξει να βρει και το εξαιρετικό white label single του 1997 «Married to Marijuana/Calm Down feat. Nas» [περιέχει αυτά τα 2 τραγούδια καθώς και τις αντίστοιχες instrumental versions], αυτά τα 2 κομμάτια υπήρχαν στο promo του The War Report αλλά δεν μπήκαν στην τελική του έκδοση, καταπληκτικά αμφότερα.

Εξώφυλλο:Tracklist:

01. Intro
02. Bloody Money
03. Driver’s Seat (feat. Iman T.H.U.G. & Busta Rhymes)
04. Stick You (Feat. Tragedy Khadafi)
05. Parole Violators (Feat. Havoc & Tragedy Khadafi)
06. Iraq (See The World) (Feat. Castro, Mendosa, Musolini & Troy Outlaw)
07. Live On Live Long
08. Neva Die Alone (Feat. Tragedy Khadafi)
09. T.O.N.Y. (Top Of New York) (Feat. Tragedy Khadafi & Shawn Brown)
10. Channel 10 (Feat. Tragedy Khadafi)
11. Capone Phone Home (Interlude)
12. Stay Tuned (Interlude)
13. Capone Bone
14. Halfway Thugs
15. L.A., L.A. (Kuwait Mix Marley Marl) (Feat. Mobb Deep & Tragedy Khadafi)
16. Capone -N- Noreaga Live (Interlude)
17. Illegal Life (Feat. Havoc & Tragedy Khadafi)
18. Black Gangsta (Feat. Tragedy Khadafi)
19. Closer (Feat. Nneka Morton)
20. Capone Phone Home (Outro)

Στίχοι του Bloody Money:


Chorus:
New York get the Bloody Money, dirty cash
Live niggas who smoke weed, car seat stash
You monkey walk, I'm hunchback, sneak quiet
Talk about me, gossip, scared to death when I pop up
I'm fouler than gats that don't bust when they supposed to
Been around you, play close, but wasn't close to you
The setup was weak, you coming
I saw you cuttin' corners, snake-type shit
Tie you up, seal your lip, wrist bleeding
Cowboy rope, choke your throat
Put the bogey out in your face
Now your face laced like ash tray face
Stay with gat on my waist
Give the god some space, shoot you up above waist
If I ain't got beef right here or right there
Ice-grill stare, shoulda set it off right it off right there
CNN war report, spread across New York
Guard him Indian style - knees bent, militant
Yo the world know Noreaga from Iraq
Beef with me serious, keep it real, that's that
Get stabbed in your back, my man Alley Cat
Little cousin from Jamaica, brown-skin thug
Thug blood, yo we stuck in the game like it's a drug
My pops was a thug nigga, was on the streets too
Uncle Wise been banned since '82
Back on the streets, A hundred seven Guy Brew
I see you, come see you, writing scrolls(writing scrolls)
To the rest of the fam, locked in holes
At age eight, money come first, snatch purse
Go to church, yo that's not me, mami I'm cursed
Iblis glamorous, diabolic, devilish, this game real, realer than you think
Just think, spots get rushed, knots get touched, police busts
Yo what happened? Police kicked door, yo he was rappin'
Your wife - what what! What what! Dressed indecent
A hundred crackers, son it's the one-ten precinct

Chorus

Yo time zone, cabron, maricon
Bitches callin me up, tryin to set me up
Like Amina and Gina, kid they from Medina
Emanuel, keep fish scale to sell
General - clique deep with cartel
When niggas get locked, who you think they call for bail?
Shorty legs mad smooth, son, I'm left struck
Pussy plus dick could only equal a fuck
Fatty bangin', she analyze, my chain hangin'
We waitin, conversatin', Iblis Satan
Illegal life, watch police on bikes
Life still in shame, they monkey wrenched the whole game
A stress day, police watch the twelve "K"
While I smoked shorty sipped chardonnay
I lay - lay back, cognac
And I dont even drink like that, I sell crack
Yo my ices gleam, type mean, sell to fiends
Shoot guns, parallel
Pistal (pistol), bust well
Kid whatever, desert storm like bad weather
Clique together, keep gats under the leather
You lightweight, what? I'm heavyweight hold weight
Yo it's jail niggas comin' home taking a shit
Yo illegal business, them niggas got dealt wit
Got smoked
God body cat, he sniff coke
Yo he's old time, thinkin 'bout drinkin' his wine
Regulatin' 9-9, get my crew out, survive shootout
Tactics, keep gats under the mattress
Player hater - my team a bunch of regulator
Set you up, you won't make it to the elevator
You never been to jail, I'm jail seen
Niggas seen, me in jail since thirteen
Shooting up scenes[obscene?]
Real niggas take cream

Chorus 2x

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. T.O.N.Y. (Top Of New York) [video clip]

[γιατί είναι σκέτη αρρώστεια και ΥΜΝΟΣ από το πρώτο δευτερόλεπτο με τον βήχα μέχρι και το τελευταίο του, DOPE!!!! Από τα πιο πολυαγαπημένα μου beats ever..]και με καλό ήχο γιατί του βίντεο κλιπ είναι σκατά.02. L.A., L.A. (Kuwait Mix Marley Marl)

[γιατί παρ’ολο που είναι diss είναι εθιστικό όσο δε παίρνει]


μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #12 στις: Μάιος 24, 2015, 11:53:50 μμ »

#0011 MOBB DEEP: The Infamous [1995]

«We be the infamous, you heard of us, official Queensbridge murderers…»


Από την ημέρα που άνοιξα αυτό το θέμα πέθαινα για τη στιγμή που θα παρουσίαζα τον συγκεκριμένο δίσκο μιας και αυτός είναι η μεγάλη μου αρρώστεια όπως και γενικά οι Mobb Deep.  Υπάρχει το Hip Hop, υπάρχει το Hip Hop των ‘90s και υπάρχουν και οι Mobb Deep του The Infamous…  Ίσως, να είναι και ο αγαπημένος μου με διαφορά δίσκος όλων των εποχών στο Hip Hop, δεν έχω καταλήξει ακόμα μιας και «παίζει μπάλα» συχνά-πυκνά με Black Moon, House Of Pain, Nas κ.α., δεν έχει και τόσο σημασία στην τελική, είναι κυρίως θέμα των εκάστοτε διαθέσεων κάθε φορά.  Από άποψη στυλ/ηχοχρωμάτων όμως, εδώ βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η ουσία αυτού του ΗΧΟΥ.  Άλμπουμ-θεμέλιο ο δεύτερος [και καλύτερος με διαφορά] δίσκος των Mobb Deep, κυκλοφόρησε από την Loud Records στις 25 Απριλίου 1995 [σχετικά πρόσφατα συμπλήρωσε 20ετία δλδ].  Σκληροπυρηνικό ΩΜΟ East Coast Hip Hop με αυτόν τον τόσο χαρακτηριστικότατο επιδραστικότατο dope ήχο-σχολή των Mobb Deep [πιο βαρύ/underground πεθαίνεις], straight in the face, ένα άλμπουμ σκέτη ΝΤΟΠΑ!!!!!

Για την ιστορία, θέση #15 Billboard 200 και #3 Top R&B/Hip Hop Albums chart .  Συμμετοχές; Nas, Raekwon και Ghostafe Killah από Wu-Tang Clan, Q-Tip από A Tribe Called Quest, Big Noyd, Crystal Johnson.  Από αυτό τον δίσκο 3 singles κυκλοφορήσανε το 1995, τα: 1] Shook Ones Pt. II, 2] Survival Of The Fittest [ενημερωτικά ένα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ remix από ESPN του συγκεκριμένου κομματιού κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, 20 χρόνια μετά, για όποιον/α ενδιαφέρεται και κυκλοφορία σε μορφή EP] και 3] Temperature’s rising.  Στα single-άκια υπάρχουν τα γνωστά καλούδια που έχουμε ξαναπεί, Instrumental, a cappella versions κ.α.

Τι έχουμε εδώ λοιπόν; 2 λέξεις: Hip και Hop. Beat-άρες [ο ήχος και η μίξη είναι το λιγότερο υποδειγματικά αμφότερα], δρόμος, gangs, East Coast Hardcore Hip Hop στα καλύτερα του κατευθείαν από τις κατακόμβες του Queensbridge, δεν θα σταθώ σε επιμέρους κομμάτια γιατί αυτό είναι ανούσιο, ή γουστάρεις φουλ και χώνεσαι στον κόσμο του συγκεκριμένου άλμπουμ ή μην ασχοληθείς καθόλου και σταμάτα να διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές, όλο το υλικό είναι απίστευτης ποιότητας, δεμένο σαν βράχος και απόλυτα ομοιογενές και δικαιολογεί στο έπακρο τις λέξεις «GOLDEN ERA», κοινώς εδώ βρίσκεται το χρυσάφι της σκηνής...  Κάθε τραγούδι-beat αποτελεί μια σχολή από μόνο του.  Έχουμε έναν Prodigy και έναν Havoc στα ντουζένια τους να πατάνε όλη τη σκηνή φτύνοντας τα θανατηφόρα couplets τους, DARK ατμόσφαιρες, σκοτάδι, σκοτάδι και πάλι σκοτάδι, drums να σε καρφώνουν κυριολεκτικά στο πάτωμα, ΠΑΧΥ ΜΠΑΣΟ, χαρακτηριστικότατα East Coast -gritty- beats με το remix τους του Shook Ones, Shook Ones Pt. II να σκοτώνει.  Δεν πιστεύω στην καινοτομία πλέον [ας μην κοροϊδευόμαστε, ούτε στην καραμέλα της παρθενογένεσης-χα!], οπότε αν ηχητικά κάτι το 2015 είναι «Mobb Deep ’94 - ‘96-style» θεωρώ είναι ευτύχημα για την αντικουλτούρα να αποδίδεται φόρος τιμής στον ΗΧΟ/αισθητική αυτών που [καθ]ορίσανε.

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου στο υπερμέγιστο κομμάτι «Paddyshop» από τα demo tracks του 1994 [που αξίζει να βρείτε και να ακούσετε όσοι/ες γουστάρετε] που δεν βρήκε τη θέση του -δυστυχώς- στον δίσκο, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα demos του The Infamous.  Προσωπικά, για να ειμαι ειλικρινής, πιο πολύ γουστάρω τη πρωτόγονη βρωμιά/μίξη με τα μπάσα στον διάολο και τα kicks και snares να σε καρφώνουν αλύπητα/ήχο των demos παρά τον δίσκο.  Κομμάτια από τα recording sessions επίσης, κυκλοφόρησαν ως ένα δεύτερο -Bonus- cd στον δίσκο του 2014: The Infamous Mobb Deep.  Έναν χρόνο μετά το The Infamous, το 1996, οι Mobb Deep κυκλοφορήσανε άλλη μια επική δισκάρα [η τελευταία τους ΔΙΣΚΑΡΑ βασικά] το Hell On Earth, σύντομα να ‘μαστε καλά, θα παρουσιαστεί αναλυτικά και αυτή.

Εξώφυλλο:Εξώφυλλο Shook Ones Pt. II single:Εξώφυλλο Temperature’s rising single:Εξώφυλλο Survival Of the Fittest ESPN Remix EP:Tracklist:

1 The Start Of Your Ending (41st Side)
2 [The Infamous Prelude]
3 Survival Of The Fittest
4 Eye For A Eye (Your Beef Is Mines)
5 [Just Step Prelude]
6 Give Up The Goods (Just Step)
7 Temperature’s Rising
8 Up North Trip
9 Trife Life
10 Q.U. - Hectic
11 Right Back To You
12 [The Grave Prelude]
13 Cradle To The Grave
14 Drink Away The Pain (Situations)
15 Shook Ones Pt. II
16 Party Over

Και στην ιαπωνική έκδοση ως bonus track το:

17 Survival of the Fittest [Remix] [Extended Version] - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ remix και πολύ καλύτερο από το ESPN remix.

Shook Ones Pt. II Στίχοι:


[Intro]
Word up son, word
Yeah, to all the killers and a hundred dollar billers
For real niggas who ain't got no feelings
Check it out now

[Verse 1: Prodigy]
I got you stuck off the realness, we be the infamous
You heard of us, official Queensbridge murderers
The Mobb comes equipped for warfare beware
Of my crime family who got 'nuff shots to share
For all of those, who wanna profile and pose
Rock you in your face, stab your brain wit your nose bone
You all alone in these streets, cousin
Every man for they self in this land we be gunning
And keep them shook crews running
Like they supposed to
They come around but they never come close to
I can see it inside your face
You're in the wrong place
Cowards like you just get they whole body laced up
With bullet holes and such
Speak the wrong words man and you will get touched
You can put your whole army against my team and
I guarantee you it'll be your very last time breathing
Your simple words just don't move me
You're minor, we're major
You're all up in the game and don't deserve to be a player
Don't make me have to call your name out
Your crew is featherweight
My gunshots'll make you levitate
I'm only 19 but my mind is older
And when the things get for real my warm heart turns cold
Another nigga deceased, another story gets told
It ain't nothing really, a-yo Dun spark the philly
So I can get my mind off these yellow-backed niggas
Why they still alive I don't know, go figure
Meanwhile back in Queens the realness and foundation
If I die, I couldn't choose a better location
When the slugs penetrate you feel a burning sensation
Getting closer to God in a tight situation
Now take these words home and think it through
Or the next rhyme I write might be about you

[Hook]
Son, they shook
Cause ain't no such things as halfway crooks
Scared to death, scared to look, they shook
Cause ain't no such things as halfway crooks
Scared to death, scared to look
Living the live that of diamonds and guns
There's numerous ways you can choose to earn funds
Some get shot, locked down and turn nuns
Cowardly hearts and straight up shook ones, shook ones
He ain't a crook son, he's just a shook one

[Verse 2: Havoc]
For every rhyme I write it's 25 to life
Yo it's a must, in gats we trust, safeguarding my life
Ain't no time for hesitation, that only leads to incarceration
You don't know me, there's no relation
Queensbridge and we don't play, I don't got time
For your petty thinking mind, son I'm bigger than those
Claiming that you pack heat but you're scared to hold
And once the smoke clears you'll be left with one in your dome
Thirteen years in the projects, my mentality is what kid
You talk a good one but you don't want it
Sometimes I wonder do I deserve to live
Or am I going to burn in hell for all the things I did
No time to dwell on that cause my brain reacts
Front if you want kid, lay on your back
I don't fake jacks kid, you know I bring it to you live
Stay in a child's place, kid you out of line
Criminal minds thirsty for recognition
I'm sipping, E&J got my mind flipping
I'm bugging, digging my ways out of holes by hustling
Get that loot kid, you know my function
Cause long as I'm alive I'mma live illegal
And once I get on I'mma put on all my people
React quick, spit lyrics like Macs I hit your dome up
When I roll up, don't be caught sleeping cause I'm creeping

[Hook]

[Outro]
To all the villains and a hundred dollar billers
To real brothers who ain't got no feelings
G-yeah, the whole Bridge, Queens get the money
41st side, keeping it real, Queens get the money

Για περισσότερο trivia για τα αρρωστάκια παραθέτω και αυτό το link:

http://nahright.com/news/2015/04/24/mobb-deep-the-infamous/#more-459965

Ενδεικτικά κομμάτια:

Επειδή το video clip ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ (ένας είναι ο ύμνος) μπήκε στο αρχικό Post αυτού του αφιερώματος δεν θα το συμπεριλάβω ξανά εδώ αλλά θα βάλω τα εξ’ ίσου dopes…

01. Survival Of The Fittest [video clip]


Ένα από τα πιο «state of the art» beats ever στο Hip Hop… η απόλυτη θεϊλα της υπόθεσης είναι ότι ο Havoc που έκανε την παραγωγή του εν λόγω beat, στην αρχή το μισούσε..!!02. Q.U. - Hectic

Γιατί είναι τέρμα άρρωστο beat…


μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #13 στις: Μάιος 28, 2015, 08:33:56 μμ »

#0012 KOOL G RAP: 4,5,6 [1995]

Έφτασε η ώρα να παρουσιαστεί άλλο ένα αγαπημένο Hip Hop διαμάντι που κυκλοφόρησε στα mid ‘90s.  Το 4,5,6 κυκλοφόρησε στις 12 Σεπτεμβρίου 1995 από την Cold Chillin’ Records και είναι ο πρώτος [solo, καταπληκτικός] δίσκος του Kool G Rap από Corona, Queens, N.Y., μετά τη διάλυση του Hip Hop σχήματος Kool G Rap & DJ Polo το 1993.  Βρέθηκε στην θέση #1 στα R&B/Hip Hop Chart και στην θέση #24 Billboard 200.  Δύο singles κυκλοφορήσανε από αυτό τον δίσκο, το 1995 αμφότερα, τα: «Fast Life» και «It’s a shame».  Στο σκουρόχρωμο εξώφυλλο φαίνεται και ο Nas.  Συμμετοχές:  B1, MF Grimm και Nas και παραγωγές από Dr. Butcher, Naughty Shorts, T-Ray και τον Buckwild των D.I.T.C.  10 κομμάτια [αν εξαιρέσει κανείς το intro], όπου ο Kool G Rap κυριολεκτικά παραδίδει σεμινάρια skills και Mafioso Rap, μιλάμε για έναν από τους πιο επιδραστικούς MCs όλων των εποχών που έχει αναφερθεί επανειλλημένα ως μεγάλη επιρροή των Nas, The Notorious Big, Jay-Z, Mobb Deep, Eminem κ.α.  Στιχουργικά μπορεί κάποιος να απολαύσει έξυπνο story telling με αναφορές σε μαφία, gangs κ.λπ. Μουσικά μαζί με τα 2 άλμπουμς που ακολούθησαν [Roots Of Evil του 1998 και The Giancana Story του 2002] θεωρώ πως είναι οι 3 top δουλειές του, προσωπικά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους το συγκεκριμένο αποτελεί το αγαπημένο μου.

Αναλυτικότερα, μετά το intro ακολουθεί το ομώνυμο 4,5,6 στο οποίο υπάρχει και sample από το N.Y. State of mind του Nas, καταπληκτικό κομμάτι με σχεδόν μυσταγωγικό feeling θα έλεγα, κολλητικό hook - αν και κατά τη γνώμη μου όχι το καλύτερο του δίσκου, συνεχίζουμε με το single It’s a shame με τα πανέμορφα samples από το Love is for fools από Southside Movement, ένα flow-φωτιά [φτύνει ρίμες σαν να μην υπάρχει αύριο], πραγματικό Golden Era διαμάντι με πανέμορφη μπασογραμμή, πραγματικά λατρεύω - όσες φορές και να το ακούσω - το συγκεκριμένο beat.  Στη συνέχεια έχουμε το πιο «αρπαγμένο» Take ‘Em To War με τον creepy ρυθμό του και το επίσης όμορφο μπάσο του, πάντα μου θύμιζε κάτι από Black Moon το συγκεκριμένο κομμάτι ειδικά στο hook [Black Moon-χεχε!], καταπληκτικό και αγαπημένο επίσης το sample από το υπέρτατο the divine image από David Axelrod, ακολουθεί το στοιχειωμένο Executioner Style σε παραγωγάρα Dr. Butcher με samples από το Leroy The Magician από Gary Burton [ίσως μία από τις top παραγωγές του δίσκου], το συγκινητικό For Da Brothaz με samples από Soulsides [Art Farmer] και Power of soul [Idris Muhammad] για να πάμε στο Blowin’ Up In The World και ο ένας ύμνος να ακολουθεί τον άλλον, κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ο beat και ο Kool G Rap σε δαιμονισμένη φόρμα, το [«Black Moon»-χαχαχα!] ρεφραίν απλά τα σπάει, Golden Era.  Fast Life σε κολασμένο ντουέτο με τον Nas, ονειρική σύμπραξη, μεγάλες στιγμές…  ειδικά το τρίτο couplet που είναι back-to-back σπέρνει.  Ghetto Knows [τι να πει κανείς για ένα ΤΕΤΟΙΟ κομμάτι...], sample από here comes the meterman από The Meters, beat-άρα, απόδοση στα ύψη, ο Kool G Rap σε τέτοια κομμάτια αφήνει την εντύπωση μιας καλολαδωμένης μηχανής που απλά επελαύνει και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στον διάβα του, ακολουθεί το remix του It’s A Shame σε παραγωγή Dr. Butcher [είναι εθισμός!] για να κλείσει ένα καταπληκτικό άλμπουμ με το επίσης καταπληκτικό «καραμπασάτο» Money On My Brain.

«4, 5, 6 is in the mix - I'm hittin them with trip's
Headcrack, time to get the bread black!
4, 5, 6 is in the mix - I'm hittin them with trip's
Headcrack, time to get the bread!»

Εξώφυλλο:
Tracklist:

01 Intro
02 4, 5, 6
03 It’s A Shame
04 Take ‘Em To War (feat. MF Grimm & B1)
05 Executioner Style
06 For Da Brothaz
07 Blowin’ Up In The World
08 Fast Life (feat. Nas)
09 Ghetto Knows
10 It’s A Shame (Da Butcher’s Mix)
11 Money On My Brain (feat. MF Grimm & B1)

Ghetto knows Lyricz:


Chorus: repeat 2X

Yo, you gotta go, you gotta go, you gotta go
(G: And aiyyo, what you don't know, believe the ghetto knows)

[Kool G. Rap]
New York, New York, the city that never sleeps
Bodies, covered in white sheets, are layin in the streets
Shit gets deep, as we creep up the block by the kids slangin rocks
And holdin Glocks stolen from the cops to get props
You gotta split a top, on the regular
Or get plugged in your mug, from a slug, by your competitor
Gunshots echo throughout the city like thunder, no wonder
Another brother six feet under
You know it ain't no jokin when the streetlights are broken
So keep your eyes open, or get ready for a, smokin 'loc
Step out of line, I hope you got your nine gun son
The Smith and Wess', you better press 9-1-1 (word up)
Or make a run for it there's too many to tackle
The Big Apple'll put your ass on ice like a Snapple
So even though I rap I gots to stay strapped
Niggas act up I back up (PI-YAH)
I bust a cap inside your fuckin hat
Don't even pose with them hoes, the swinger that you chose
Just might be down with the foes, only the shadow knows
And ain't no lollipop, lollipop over here only the shottie pops
(BOOM) Now just sit back and watch the bodies drop
The younger gunmen got the bigger niggas runnin
The shorties (what) the shorties (what) the shorties are comin
To push a nigga wig back, and leave his ass flat on his back
The motherfuckin ghetto knows, and it's like that

Chorus

[Kool G. Rap]
Today's headlines, another nigga dead
Six to the body and fo' to the head
Followed the red bitch in the bed full of lead
A drug-related case and now the place is filled with Feds
Ramshacked the shack, disclouse 'bout two kilos of dope
Two ounces of coke's caught in the pocket of his coat
So, another brother caught the ultimate surprise
With blown out brains, to drop stains on his eyes
Dazed as I sit back and watch the channel two news
Watchin his family goin through all the boo-hoos
You lose, like an Ill Street, the Blues are gettin deeper
Nothin left in the room except for him, the Grim Reaper
Police will take a few snapshots, scoop up some blooddrops
Pull out a file on a juvenile child of mugshots
The cops knew he fell victim to laws on the street
So they just, pull out the white sheets, to cover up the dead meat
Seal off the area with yellow tape, draw the white
Chalk around the body now the party has to motivate
One more outlaw, was murdered on the scene for the green
Died at the age of seventeen

Chorus

[Kool G. Rap]
Strollin the concrete, packin my heat, walkin the backstreets
I seen niggas pull up, peepin me out the side a black Jeep
Six feet deep, that's where I'm goin if I'm slippin
Steady cockin my shit cause I already got the clip in
Now who's the first nigga to run up, here they come up
The block hardrocks with Glocks rollin holdin they guns up
I buck, I buck, and then I struck one in the chest
Nigga shoulda wore a vest but now his ass is put to rest
But now I got three mo' niggas, pullin triggers
Strays are ricochetin off the bricks, zigga zigga
But who got the biggest strap? Who's bustin bigger caps?
My BOOM BOOM BOOMS against they PAP PAP PAPS
No haps, G. Rap ain't goin out like a sucker
I reloaded the shot and dropped another motherfucker
Quick, I duck and shit to dodge the bullets comin at me
Cause I won't be too happy with a slug inside my nappy
Two more niggas left, they scared to death, but I'm leary
Shit gets kinda scary when I got bulletholes near me
I went between two cars, lettin off the quarter pound
I see another body fallin down to the ground
Quick I run up on him cause I don't think that he's dead
Standin over his ass I put two more inside his head
That's three niggas down, only got one nigga to go
I gots to send his ass to the gravedigger so
I lay low in the cut and wait for moneygrip to slip up
Nearly shot my whole clip up, I got one more slug to rip up
Look over by the GS, see his ass stickin his head out
Boom, let the lead out, blew a piece of his brain dead out
The back of his head, now he's dead, because he fell face down
Right on the motherfuckin streets that he dwelled

Chorus

Απόσπασμα μιας συνέντευξης του Kool G Rap:Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Executioner Style
02. For Da Brothaz03. Ghetto Knows


μαύρο_άλφα
Forum-stoned
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 898


« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 01, 2015, 02:00:08 πμ »


Σελίδες: [1] 2   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: