Αποστολέας Θέμα: Workfare: η συνέχεια της ανέργιας με άλλα μέσα. Κυριακή 6/10 στις 18,00 στη Φ*Υ  (Αναγνώστηκε 2503 φορές)
Nosfi
Junior forumist
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 157WWW
« στις: Οκτώβριος 02, 2013, 01:16:44 μμ »


Κυριακή 6 Οκτώβρη στις 18,00
Στη Φάμπρικα Υφανέτ
Ομήρου & Περδίκκα γωνία, Κάτω Τούμπα

ανεργία/επισφάλεια/προγράμματα κοινωφελούς εργασίας:
ο ρόλος τους στην αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και οι δυνατότητες και εμπειρίες αγώνα

πεντάμηνα προγράμματα, κοινωφελής εργασία, ανακούφιση για 50000 ωφελούμενους ανέργους, μόρια κατάταξης, επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας...
Το νέο λεξιλόγιο που έχει μπει στις ζωές μας, και οι νέες εργασιακές σχέσεις που περιγράφει, φαίνεται πως έχουν έρθει για να μείνουν. Η μετατροπή των προνοιακών παροχών σε επίδομα εργασίας, με άλλα λόγια η επιβολή της εργασίας στον άνεργο πληθυσμό, ο οποίος θα πρέπει πλέον να δουλεύει για να συνεχίσει να λαμβάνει τα ίδια ψίχουλα που μέχρι τώρα έπαιρνε για την κοινωνική του αναπαραγωγή ως άνεργος (αυτό είναι που κωδικοποιείται και ως workfare, σε αντιπαραβολή με το πάλαι ποτέ welfare state ή κράτος πρόνοιας), δεν είναι τυχαία ή προσωρινή· βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειας μετασχηματισμού της εργασίας και της συνολικής αναδιάρθρωσης των κοινωνικών σχέσεων από την πλευρά των αφεντικών και προς όφελός τους. Και αυτό δεν πρόκειται δυστυχώς να αλλάξει με κάτι λιγότερο από τις δικές μας αρνήσεις και τους δικούς μας ανυποχώρητους αγώνες ενάντια στη συνεχιζόμενη υποτίμηση της ζωής μας.
 

Workfare: η συνέχεια της ανεργίας με άλλα μέσα
 
«(…) Οι νέοι μας αποφοιτούν από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια με ελάχιστη τεχνογνωσία (skills). Προτείνω όλοι οι νέοι και οι νέες από 17-23 ετών να ενταχθούν σε προγράμματα μαθήτευσης (apprenticeship) στα εργοστάσια και τις βιομηχανικές μονάδες της χώρας (όχι σε γραφεία) για δύο καλοκαίρια. Με αμοιβή μόνο χαρτζιλίκι για οδοιπορικά και φαγητό. Έτσι θα αποκτήσουν κάποιες χρήσιμες δεξιότητες και θα καταλάβουν “τι θα πει δουλειά”».
 
Πέτρος Δούκας (πρώην υφ. Οικονομικών), «Get Greece Back to Work. 90+ προτάσεις για ένα Ελληνικό New Deal»
 
Workfare: η συνέχεια της ανεργίας με άλλα μέσα

To workfare είναι μια λέξη που δεν υπάρχει ακόμα στο πολιτικό λεξιλόγιό μας. Ωστόσο, η έννοια της «ανταποδοτικής πρόνοιας», όπως θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε τον όρο, δεν είναι ξένη σαν εμπειρία σε πολλούς και πολλές ανέργους, όπως θα φανεί στο κείμενο που ακολουθεί. Ορίζοντάς το πρόχειρα, το workfare αποτελεί μια προσπάθεια των αφεντικών να επιβάλλουν την εργασία σε ένα ιδιαίτερα «ανθεκτικό» πληθυσμό ανέργων. Θεωρούμε, απλά, ότι αποτελεί μια από τις πιο καίριες στρατηγικές του κεφαλαίου για να εξέλθει από την οικονομική κρίση, η οποία, μην το ξεχνάμε, ακόμα μαίνεται στην καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος.
 
Γιατί να ασχοληθούμε με κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα γεγονός της επικαιρότητας; Επιλέξαμε ήδη από τον περασμένο χρόνο να ασχοληθούμε θεωρητικά και πρακτικά με το ζήτημα των σύγχρονων εργασιακών σχέσεων και της οργάνωσης των ανέργων. Για τον απλούστατο λόγο ότι η πλειοψηφία των ατόμων που συμμετέχουν στη συνέλευσή μας είναι άνεργες και άνεργοι – ακόμα και αν δεν ορίζουν τον εαυτό τους ως τέτοιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού της ΣΚΥΑ πάνω στο ζήτημα των σύγχρονων εργασιακών σχέσεων και της οργάνωσης των ανέργων. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει αφενός μια διερεύνηση των συντελούμενων μετασχηματισμών της εργασίας από τα πάνω, από την πλευρά δηλαδή των στρατηγικών κινήσεων του κεφαλαίου και του κράτους, εγχώρια και διεθνώς. Αφετέρου, αλλά εξίσου σημαντικά, περιλαμβάνει μια ανάλυση από τα κάτω, από την πλευρά δηλαδή της εμπειρίας των ίδιων των ανέργων/επισφαλών και των αγώνων που ξεκινάνε με τα νέα προγράμματα επιβολής της εργασίας. Δεν θέλουμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα της ανεργίας ή της επισφάλειας γενικώς και αορίστως, αλλά να συνδεθούμε και να οργανωθούμε μαζί με άνεργες και άνεργους μαζί με τους οποίους βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αιχμή του δόρατος των πειραματισμών για την αναδιάρθρωση της εργασίας [1].
 
Το κείμενο, λοιπόν, που παρουσιάζεται εδώ αποτελεί το πρώτο μόνο μέρος μιας συζήτησης που έχει ανοίξει πάνω στις συνθήκες εργασίας και οργάνωσης των αντιστάσεών μας. Πρόθεσή του είναι να «διαβάσει» τις αλλαγές στην αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα στο ιστορικό και κοινωνικό τους πλαίσιο, ως επίθεση των αφεντικών στη ζωντανή εργασία, και όχι, όπως θέλουν κάποιοι, ως επίθεση διάφορων εθνικών μπλοκ κεφαλαίου ενάντια στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι η σε βάθος χρόνου θεωρητική οχύρωση (του νέου κύκλου) των ταξικών αγώνων των «ωφελούμενων ανέργων» που ξεκινάνε μαζί με τα καινούρια προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Για αυτό το λόγο, παρουσιάζουμε στο πρώτο μέρος του κάποιες σκέψεις για την τρέχουσα κατάσταση της προσπάθειας επιβολής της εργασίας από το ελληνικό κράτος, ειδικά μετά την εμπειρία της πρώτης φάσης των «προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας», και των αγώνων που δόθηκαν μέσα σε αυτά. Στο δεύτερο μέρος του, παρουσιάζουμε συνοπτικά την ιστορία του workfare και κάποια προσωρινά συμπεράσματα από τους πρόσφατους, αλλά και τους παλαιότερους αγώνες που έχουν δοθεί ενάντια σε αυτό, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία.
 
[1] δες το περιοδικό Σφήκα, τεύχος 2-3, Απρίλιος του 2012
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 02, 2013, 03:14:58 μμ από Nosfi »

Ναιτραβαγιέ Ζαμέ
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: