+ 
|-+  ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ» Πολιτικά» Ντοκουμέντα για τη Φαλούτζα
Username:
Password:
Αποστολέας Θέμα: Ντοκουμέντα για τη Φαλούτζα  (Αναγνώστηκε 3842 φορές)
Anonymous
Επισκέπτης
« στις: Οκτώβριος 19, 2005, 12:19:38 πμ »

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

της Sabrina Morandi

Ένα λυκόσκυλο με το στόμα στραβωμένο σε μια ύστατη προσπάθεια να ανασάνει. Ένα άσπρο μπασταρδάκι πεταμένο στην άκρη του δρόμου, μοιάζει να κοιμάται. Κι ύστερα γατιά, περιστέρια, κουνέλια. Νεκρά στα κλουβιά τους, στις αυλές, στον κήπο έξω από το σπίτι. Νεκρά, όλα, χωρίς ούτε μια σταγόνα αίμα. Είναι άγνωστο τι τα σκότωσε, αλλά ασφαλώς δεν ήταν βόμβες ούτε σφαίρες. Μήπως ήταν αέρια;

Οι εικόνες που γυρίστηκαν στη Φαλούτζα και προβάλλονται μπροστά στα μάτια των λίγων δημοσιογράφων που παρέστησαν στη συνέντευξη Τύπου την οποία διοργάνωσαν οι βουλευτίνες Elettra Deiana (Κομμουνιστική Επανίδρυση) και Silvana Pisa (Δημοκρατικοί της Αριστεράς) στο χώρο της Ιταλικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, είναι όλες πολύ εύγλωττες και πολύ, πολύ χειρότερες από το μικρό στρατό κοιμισμένων ζώων που βλέπεις μπροστά σου στην αρχή της ταινίας. Επειδή στο βίντεο υπάρχουν γυναίκες, άντρες, παιδιά. Υπάρχουν ανθρώπινα όντα που έγιναν αγνώριστα από κάποια μυστηριώδη χημική πυρά, όπλα ικανά να ξεκολλήσουν το δέρμα από το σώμα μέσα σ’ ένα κλάσμα δευτερολέπτου, αφού αυτά τα ανώνυμα υπολείμματα ανθρώπων έχουν «παγώσει» τη στιγμή που σηκώνονται από το κρεβάτι ή καλύπτουν το πρόσωπό τους με το ένα μπράτσο. Ένα χέρι σφίγγει ακόμη μια αλυσιδίτσα. Κάτι που μοιάζει με γυναίκα κρατάει στα χέρια της κάτι που μοιάζει με παιδί.

Οι «ερασιτεχνικές» ταινίες, που αναδιοργανώθηκαν με μια κουραστική αλλά και, υποθέτω, σπαρακτική δουλειά από τη Barbara Romagnoli, γυρίστηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2004 στην ξεσηκωμένη πόλη της Φαλούτζα, στο τέλος της επιχείρησης Al-Fajr (κατά λέξη: «αυγή») που, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, επρόκειτο να καταστείλει οριστικά την ιρακινή αντίσταση. Στο τέλος της επιχείρησης, ως συνήθως οι Αμερικανοί παρέδωσαν την κατάσταση στους Ιρακινούς: μια ομάδα εθελοντών γιατρών πήρε την άδεια να μπει για να «καθαρίσει» την πόλη και για να προσπαθήσει να δώσει ένα όνομα στα πολυάριθμα πτώματα που είχαν θαφτεί πρόχειρα κατά τη διάρκεια της βιαιότατης επίθεσης που άρχισε στις 8 Νοεμβρίου.

Στην ομάδα συμμετείχαν και οι άνθρωποι που βιντεοσκόπησαν τις σκηνές, ο Maher Rajab Abdullah (του νοσοκομείου Yarmouk της Βαγδάτης) και ο Mohammad Hadeed (του Γενικού Νοσοκομείου της Φαλούτζα), οι οποίοι ρίχτηκαν στη δουλειά για να ξεθάψουν τα πτώματα και να δώσουν ένα όνομα στις χιλιάδες αμάχους θύματα που, ως τώρα, κανείς ακόμη δεν έχει καταδεχτεί να μετρήσει. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι 10 μέρες συνεχών βομβαρδισμών που κατέστρεψαν τελείως 36.000 κατοικίες, προκάλεσαν όχι περισσότερους από 1.200 νεκρούς, «όλους σχεδόν εξεγερμένους» διαβεβαιώνουν οι στρατηγοί, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές οι νεκροί είναι μεταξύ τριών και πέντε χιλιάδων, από τους οποίους αναγνωρίστηκαν και θάφτηκαν μόνο 700.

Παραμένει το γεγονός ότι οι δόκτορες Abdullah και Hadeed, όταν μπήκαν στην απαγορευμένη πόλη, σκέφτηκαν να βιντεοσκοπήσουν τη φρίκη, τόσο για να διευκολύνουν τις αναγνωρίσεις, όσο και για να σπάσουν τη βαριά λογοκρισία που μπλοκάρει οποιαδήποτε πληροφορία έρχεται από το Ιράκ, κυρίως τις ειδήσεις που προέρχονται από τις πόλεις που καταστρέφονται στο πλαίσιο μια στρατηγικής συλλογικών τιμωριών, τόσο βάρβαρης όσο και αναποτελεσματικής.

Όμως, όταν μπήκαν, οι γιατροί δεν βρήκαν απέναντί τους μόνο στις εικόνες σφαγής που περίμεναν – εξ άλλου, τι άλλο μπορούσε να έχει συμβεί σε μια πόλη 350.000 κατοίκων που αποκλείστηκε ακόμη και από το ιατρικό προσωπικό και βομβαρδιζόταν ασταμάτητα επί ημέρες; - αλλά και αναγκάστηκαν να θέσουν στον εαυτό τους ένα ερώτημα άκρως ανησυχητικό, κυρίως για έναν επαγγελματία με την κατάλληλη επαγγελματική παιδεία: από τι πέθανε όλος αυτός ο κόσμος; Ποια όπλα μπορούν να σκοτώσουν στον ύπνο χωρίς να τραυματίσουν ή, όπως τεκμηριώνουν τα απανθρακωμένα λείψανα, να κάψουν το δέρμα ενός ανθρώπινου όντος χωρίς αυτό να έχει το χρόνο ούτε καν να συσπαστεί από τον πόνο; Αέρια σαν κι αυτά που ο Σαντάμ είχε χρησιμοποιήσει ενάντια στους Κούρδους; Βόμβες φωσφόρου ή νέοι τύποι ναπάλμ, αμφότερα όπλα που απαγορεύονται από τις διεθνείς συμβάσεις;

Αντίθετα, δεν χρειάζεται καμία εξήγηση το φιλμάκι που γυρίστηκε στη Βαγδάτη και απεικονίζει έναν άλλο νεκρό, και που κι αυτό προβλήθηκε στους Ιταλούς κοινοβουλευτικούς από τον Mohi Al Din Al Obeidi, τον εκπρόσωπο του συμβουλίου των Ουλεμάδων που συνόδεψε τους δυο γιατρούς στη συνάντηση την οποία διοργάνωσαν στη Βουλή η Silvana Pisa και η Elettra Deiana (...). Το πτώμα έχει ακόμη χειροπέδες και ακόμη κι ένας αδαής καταλαβαίνει αμέσως τι σημαίνει αυτό.

Αν στις χειροπέδες προστεθούν τα εμφανή ίχνη βασανισμού, δηλαδή τραύματα από τρυπάνι στους ώμους και στο σβέρκο – ένα εργαλείο που, όπως φαίνεται, χρησιμοποιείται συχνά κατά τις ανακρίσεις από το νέο ιρακινό στρατό που εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί – τα συμπεράσματα είναι προφανή και απαράδεκτα. Επί πλέον, ο άνθρωπος ήταν ιμάμης – σουνίτης θρησκευτικός λειτουργός – και εξαφανίστηκε επί κάποιες εβδομάδες, για να παραδοθεί νεκρός στους συγγενείς του. Και δεν πρόκειται καθόλου για μεμονωμένη περίπτωση: άλλοι 80 ιμάμηδες έχουν απαχθεί από τα σπίτια τους και τα τεμένη τους ως ύποπτοι συνεργασίας με τους εξεγερμένους και από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους. Ακριβώς για να πετύχουν την απελευθέρωσή τους, ή τουλάχιστον κάποια πληροφορία για την τύχη των εξαφανισμένων, οι σουνιτικές θρησκευτικές αρχές πήραν μια πρωτοβουλία χωρίς προηγούμενο: τρεις μέρες απεργία σε όλα τα τεμένη.

Η αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους δυο γιατρούς και τον ιερέα, πήγε στην Ιταλία προσκεκλημένη της Ένωσης Ιταλία-Ιράκ και προσπαθεί να διαδώσει όσο γίνεται περισσότερο τις ανατριχιαστικές εικόνες από τη Φαλούτζα και τη Βαγδάτη. Όλο το υλικό που είδαν οι Ιταλοί κοινοβουλευτικοί – τα ζώα που σκοτώθηκαν από αέριο, οι απανθρακωμένοι άνθρωποι στην κατεστραμμένη πόλη και οι εικόνες του βασανισμένου σώματος του ιμάμη – παραδόθηκε σε μια εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης, που δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση.

Επιστρέφοντας στη Βαγδάτη, η αντιπροσωπεία θα προσπαθήσει να μιλήσει με τους λίγους εκπροσώπους του ΟΗΕ που βρίσκονται ακόμη στο Ιράκ για να ζητήσει άλλη μια φορά, με τα αποδεικτικά στοιχεία ανά χείρας, μια ανεξάρτητη έρευνα που να ρίξει φως στον τύπου όπλων που χρησιμοποιήθηκαν – δοκιμάστηκαν; - ενάντια στους κατοίκους της Φαλούτζα.

(...) Κρίμα που την ανατριχιαστική προβολή αυτών των εικόνων παρακολούθησαν τόσο λίγοι δημοσιογράφοι. Οι άλλοι, προφανώς, ήταν πολύ απασχολημένοι να συμμετέχουν προσωπικά στο κυνήγι του μετανάστη για να ασχοληθούν με τέτοια ψιλοπράγματα. Κρίμα επειδή, αν και οι εικόνες είναι υπερβολικά ωμές για να δημοσιευτούν, η θέα τους θα ήταν πραγματικά χρήσιμη για να καταλάβουμε από ποια αστείρευτη πηγή μίσους μπορούν να αντλήσουν οι λεγόμενες «τρομοκρατικές οργανώσεις» για να επιστρατεύσουν τους μάρτυρές τους, σήμερα και στα χρόνια που έρχονται.

ΥΓ του μεταφραστή: η άφιξη αντιπροσωπείας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στα τέλη του μήνα για το συνέδριο (ή ό,τι άλλο είναι) του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ίσως να αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να έρθουν μαζί και οι δυο ταινίες. Αξίζει να αναφερθεί, ακόμη, ότι η Elettra Deiana θα συμμετάσχει στις 27 Οκτωβρίου (ώρα 8μμ, στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13) σε συζήτηση με θέμα «Η μη βία ως ριζοσπαστικό ζητούμενο».

http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=4459
javaspa
Forum is my life
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 1026« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 19, 2005, 10:46:48 πμ »

πωπω αδερφέ..συγκλονιστηκότατο...BRO!
AlmaRoots
Junior forumist
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 126« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 09, 2005, 11:14:50 μμ »

H ameriki eixe ypograpsei symbasi meta ton polemo sto Vietnam pou tis apagoreye na ksana xrisimopoihsei opla me fosforo!!Ston polemo toy Vietnam  legotan napalm k ayti tin fora itan akrivws to idio oplo pou legete Nk77!!!!!!!
Episis i Italikes mystikes ypiresies SISMI mazi me tis Vretanikes mystikes ypiresies einai ypo ereyna dioti allakalyf8ike oti dieksigagan plastes ereynes-amoivomenes apo ton agapito G.Bush- symfwna me tis opoies to Iraq eixe pyrinika opla enw vre8ike oti den yparxoun!!!

Xωρίς Βενζίνη Χωρίς Αλλοτρίωση
RaVe iS n0t a cRiMe - ReSpEkt tHe UnDeRgRoUnD tEkN0 MoVeMeNt aNd SuPp0rt fReE PaRtY
kthulu
Administrator
Forum Addict
*****
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 686« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 17, 2005, 12:32:39 πμ »

US defends use of white phosphorus weapons in Iraq.
και εδώ
Σκεφτείτε δηλαδή και αυτά που δεν μας λενε.

love is the basis of our revolution
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε: