Το πάτε φιρί φιρί να αρχίσω τα σεντόνια, α λα παλαιά. Καλό είναι το θέμα πάντως, προσφέρεται....
κμέλλε, το slang.gr είναι χρήσιμο και ευχάριστο site, αλλά σίγουρα δεν είναι λεξικό, ουτε καν λεξικό της αργκό. Το δε λήμμα στο οποιο με παρέπεμψες δεν έχει καν εννοιολογική ανάλυση, αλλά μόνο ετυμολογική και μάλιστα λάθος ετυμολογια.
Τέλος η ερμηνεία μιας λέξης απο ένα απαράδεκτα σεξιστικό site [τόσο που λες οτι είναι αφιερωμένο στην σεξιστική slang κι όχι τη slang γενικότερα] δεν αποδεικνύει τίποτα για την ερμηνεία μιας λέξης. Εν πάσει περιπτώσει, αν θες να αποδείξεις πως η λέξη γκόμενα είναι υποτιμητική και σεξιστική, ένα καθαρά σεξιστικό site είναι κακή πηγή.
Απλά δείχνει το πόσο άθλιο είναι το site αυτό σε σχέση με το τι θα μπορούσε να ήταν.
Jav
φίλε μου
αυτά είναι πολιτικές ορθότητες οι οποίες αυτό που ουσιαστικά θα μπορούσαν να καταφέρνουν είναι
1) να ικανοποιήσουν αυτούς που τις εκφράζουν, σε στυλ, εγώ είμαι ευαίσθητος και δε χρησιμοποιώ σεξιστικές εκφράσεις άρα συνεισφέρω στην απελευθέρωση των γυναικών
2) να μυήσουν και άλλους ευαίσθητους στην πολιτική ορθότητα
3) να ρίξουν τα πολιτικώς ορθά γκομενάκια στο κρεβάτι
Ας δούμε πρώτα τι πραγματικά σημαίνει η λέξη - μην ξεχνώντας οτι σε μια αμφιλεγόμενη λέξη δίνει ο ομιλών & τα συμφραζόμενα το νόημα.
μπαμπινιώτης:
γκόμενα:
1) η ερωτική σύντροφος
2) η ωραία και ελκυστική γυναίκα που προκαλεί ερωτική επιθυμία
3) η νέα γυναίκα ως ερωτικό αντικείμενο
Ο Μπαμπινιώτης θεός δεν είναι, ίσα ίσα έχει λάθη και μερικά λήμματα τα έχει σκοτώσει [βλ. σουρεαλισμός] , αλλα γενικά είναι αρκετά αναλυτικός και σίγουρα πιο αξιόπιστος από το slang.gr. Μόνο μια είναι λοιπόν η ψιλο υποτιμητική ερμηνεία από τις 3 που σημειώνει ο Μπαμπι για το λήμμα γκόμενα.
και είναι ακραία πολιτική ορθότητα να μου λέει ο κάθε ένας οτι όταν εγώ λέω
γκόμενα, ότι έχω κάτι
υποτιμητικό στο μυαλό μου για τη γυναίκα στην οποία αναφέρομαι.
αναλυτικά:
Είναι πολύ διαφορετικό να λες μια ωραία γυναίκα ή κοπέλα με το μια γκόμενα
το λεξικό και η πρακτική χρήση της λέξης σε διαψεύδουν
Η λέξη "γκόμενα" (το έπιασε το νόημα ο Bro kmellos !)
δεν υπάρχει άλλο νόημα εδώ εξον από την πολιτική ορθότητα. Ο κμέλλος καλά θα κάνει να γράψει κανα στιχάκι και να αφήσει την αντισεξιστική ηθική [ αντε μη τα βγάλω στη φόρα όλα τώρα και σε αφήσω στους Λειβαδάτες μες στο χιόνι να ξεπαγιάσεις παρέα με τους σομπρέρος . Μη σου πω θα φωνάξω τους μπάμπουρες να σε τσιμπήσουν]
είναι λέξη που εξελίχθηκε απο αντροπαρέες
ίσως, αλλα so what? Η πραγματικότητα δείχνει πως η λέξη αγκαλιάστηκε κι από τις ανοιχτόμυαλες και κουλ γκόμενες [=γυναίκες]
και χαρακτηρίζει μια γυναίκα μόνο σαρκικα και εφήμερα.
όπως αποδεικνύεται από την κοινή χρήση της λέξης κι από το λεξικό, αυτό που λες δεν στέκει. Υπάρχουν τόσες εκφράσεις για τις έννοιες του εφήμερου έρωτα ή τον σαρκικό έρωτα σκέτο που συμπεραίνω πως όλες αυτές οι πολιτικές ορθότητες σε σχέση με τη γλώσσα έχουν να κάνουν με τις προβολές που οι πολιτικώς ορθόδοξοι κάνουν στους υπόλοιπους. Και το κακό είναι οτι παίρνοντας για παράδειγμα το σεξισμό του μέσου άντρα σε αντροπαρέα [δηλαδή
μαγκιά κλανιά, κάνω επίδειξη το παίζω γαμίκος και σκληρός, άσχετα αν στην πράξη έχω κάνει και κάνω το 1/20 από αυτά που ισχυρίζομαι] και προβάλλοντας διάφορα στοιχεία του σε κάποιον που το 'έγκλημά' του είναι πως χρησιμοποίησε απλά τη λέξη γκόμενα όχι μονο χάνεις την ουσία, αλλά αδικείς [αλλά και ενδεχομένως καταπιέζεις άμεσα ή έμεσα] κάποιους - αρκετούς θα έλεγα.
Αντίστοιχα στην αγγλική αργκό είναι το chick (γκομενακι).
αυθαίρετη αντιστοιχία με το υποκοριστικό αν και επίσης η λέξη γκομενάκι δεν έχει απαραίτητα υποτιμητική έννοια. Θα μπορούσε απλά να είναι η γκόμενα μικρής ηλικίας [μιαμ!] ή μικρού αναστήματος [μιαμ!x2]. Τέλος πάντων το chicks = γκόμενες μόνο οι πολιτικώς ορθόδοξοι την εχθρεύονται ως λέξη. σημειωτέον! δεν αρνούμαι οτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ψιλό έως χοντρο - υποτιμητικά η λέξη, απλά η γενίκευση είναι λάθος.
ενδεικτικά, στα ραπ που παρέθεσε ο nosfi, είναι η λέξη Bitch [=σκύλα, πουτάνα, με ευρύτερη έννοια] που είναι σαφέστατα αρνητικα φορτισμένη και σαφώς προσβλητική.
Δηλαδή κάτι για να περνάω την ώρα μου (σαρκικά-σεξουαλικά κυρίως και πολύ λιγότερο έως και καθόλου πνευματικά-συναισθηματικά)
αυτό το 'για να περνάω την ώρα μου' είναι εξίσου αν όχι περισσότερο αυθαίρετο. Ακόμα και 'για τον πούτσο' να την έχει κάποιος τη γκόμενά του, αυτό δε το λες 'για να περνάω την ώρα μου' αλλά 'για τον πούτσο'. Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να περνάς την ώρα σου με έναν άνθρωπο, ή να συναντάς κάποιον μόνο και μόνο 'για τον πούτσο', εφόσον δεν προκύπτει από κάπου πως υπάρχει κάποια παραπλάνηση του ενός από τον άλλο.
Να ξεκωλιαζόμαστε ελευθερα δεν έχω κανενα πρόβλημα αλλά η χρήση αυτών των λέξεων διαιωνίζει την υπάρχουσα καταπιεστική κατάστα για τις γυναίκες
όχι βέβαια, απλά έχεις λανθασμένη [μέσα από το πρίσμα της πολιτικής ορθότητας] αίσθηση για τις λέξεις και το πόσο 'κακό' μπορούν να κάνουν. δεν υπάρχουν κακές λέξεις αλλά κακές προθέσεις και σκατένιοι άνθρωποι.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ!
Να σου πω ένα παράδειγμα κραυγαλέα λανθασμένης χρήσης λέξης στα ελληνικά?
Η λέξη ναρκωτικά. Σχεδόν πάω στοίχημα οτι τη χρησιμοποιείς και εσύ- λάθος. Ακόμα και οι χρήστες ουσιών τη χρησιμοποιούν - λάθος. Η λέξη σημαίνει ηρεμιστικες, υπνωτικές, ναρκωτικές ουσίες, όμως η κοινή της χρήση αναφέρεται σε κάθε ουσία που λαμβάνεται για να φτιαχτεί κάποιος, περιλαμβάνοντας διεγερτικά, φούντα, ψυχεδελικά, κατι εντελώς παράλογο!
Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε πως η χρήση της λέξης ναρκωτικά διαιωνίζει τη λανθασμένη αντίληψη - της τσουβαλοποίησης, του μη διαχωρισμού των ουσιών, το ταμπού της λήψης ψυχοενεργών ουσιών, διαιωνίζει ένα λανθασμένο σύστημα κατηγοριοποίησης και ποινικοποίησης, διαιωνιζοντας τελικά την άγνοια.
Το παράδειγμά σου με τη γκόμενα απλά δείχνει την άρνηση κάποιων στοιχείων της πραγματικότητας και την παρεξήγησή τους για δείγματα σεξισμού.
Τέλος για να μην σας κουράζω, η χρήση "γκόμενος" απο τις γυναίκες έχει πάλι την ίδια σημασία και αποτελεί μια τάυτιση της γυναικείας λογικής με την αντρική-καταπιεστική-σεξιστική
ποια σημασία δηλαδή? ο άντρας ερωτικό/σεξουαλικό αντικείμενο? μπαααααα, είναι μια από τις 3 ερμηνείες της λέξης
"επιτέλους, βρήκε γκόμενο!" σημαίνει ακριβώς αυτό που σημαίνει και το "επιτέλους βρήκε γκόμενα!"
απλά όπως αρκετές άλλες λέξεις/εκφράσεις π.χ.
"πωπω, καλα χτές έγινα μουνι ή μουνι-καπέλο ή και πούτσα [= δηλαδή ήπια πολύ και έγινα χάλια]"
Προκύπτει από την αργκό η οποία είναι μια ζωντανή γλώσσα. Ζωντανή δηλαδή πάντα υπο διαμόρφωση.
Απλά μερικοί είναι τόσο αντισεξιστές και πολιτικώς ορθόδοξοι που φλερτάρουν με το να γίνουν γραφικοί - δε λέω για σένα bro ..... σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις το να έχεις χιούμορ βοηθάει όπως και σε άλλες ακραίες καταστάσεις άλλωστε...
θυμάστε τα κείμενα της Σόνιας [Μαύρος Ήλιος/Ναυτία κτλ] που ήταν πάντα "....αυτ
οι/ες που συμμετέχουμε σε αυτόν εδώ το χώρο είμαστε σίγουρ
οι/ες ....."
νοιζτρονικέ, ώπα παρτο αλλιώς, οι γενικεύσεις σου είναι τόσο απολύτες που σχεδόν κατέστησαν όλη την παράγραφο ανύπαρκτη [και σένα διεστραμμένο σεξομανή all the way

]
τι εννοείς μικροαστικό έρωτα? τι γαμημένα στερεότυπα είναι αυτά?
Κατα δεύτερον η τσόντα της Τζούλιας ήταν χάλια - το να θεωρεί κάποιος αυτή τη τσόντα καλή , αυτό εννοείς μικροαστικό έρωτα? Προσωπικώς προτιμώ με τα 1000 την τσόντα της Ντούβλη.
Πλεον οι ανθρωποι δεν κανουν σεξ μονο αυνανιζονται
υποθετικό σενάριο. αν ένα ζευγάρι δεν κάναν σεξ αλλά μόνο αυνανίζονταν [ο ένας του άλλου] αυτό θα το ονόμαζες υγιή ή μικροαστικό ερωτισμό? Προτίμηση ή νεύρωση-φετίχ? Δείγμα φαντασίας και δημιουργικότητας στο σεξ ή αρρωστημένη παρέκλιση?
Other than than, νομίζω πως ο κόσμος κάνει πολύ περισσότερο σεξ από όσο δείχνεις να υπονοείς. Το τι σοϊ σεξ κάνουν βέβαια, αυτό είναι αλλού παπά [ποιανού?

!??!] ευαγγέλιο. Κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστεί να γαμήσουμε ο ένας τον άλλο οπότε ίσως δε μάθουμε ποτέ τι εννοούσε ο άλλος...