Diymusic.org

ΜΟΥΣΙΚΗ => Περι μουσικής => Μήνυμα ξεκίνησε από: μαύρο_άλφα στις Μάρτιος 12, 2015, 05:26:40 μμΤίτλος: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάρτιος 12, 2015, 05:26:40 μμ
Έπειτα από πολλές - αλλά και συχνά αντικρουόμενες - σκέψεις των τελευταίων χρόνων και μεγάλης τριβής με πολλά άλμπουμς και το στιχουργικό/μουσικό τους περιεχόμενο αποφάσισα τελικά να ξεκινήσω αυτό το θέμα.  Μοναδικός σκοπός του παρόντος θέματος είναι αποκλειστικά και μόνο η παρουσίαση ΤΟΥ ΗΧΟΥ -των ’90s, ΕΝΑΣ είναι Ο ΗΧΟΣ, ως ηχοτόπια και αισθητική και όχι τόσο του στιχουργικού του μέρους/υπόβαθρου- αλλά και η ενημέρωση όσων θέλουν ελεύθερα να ψαχτούν με αυτόν τον ήχο, μέσω σχολίων και παρουσίασης κάποιων θεμελιωδών, κομβικών ως προς την εξέλιξη του είδους, όσο και επιδραστικότατων albums που ο ήχος τους μέχρι και τις μέρες μας, όρισε αλλά και επηρρέασε, και όχι η προώθηση των εταιριών που κρύβονται από πίσω, ληστρικών δισκογραφικών συμβολαίων, αληταράδων μανατζαραίων, μαγαζιών με νταβάδες σεκιουριτάδες όπως και της απεχθούς και ενάντιας σε ότι πρεσβέυω, διαμεσολάβησης χρήματος.  Just the Music.  Επειδή όμως η αντικουλτούρα δεν είναι απλά μουσική αλλά κάτι πιο βαθύ και πολυεπίπεδο και πολλά περισσότερα, και έχοντας στο μυαλό μου τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε πολύ από αυτό το υλικό, έχοντας ως γνώμονα την αυτοβιογραφική φύση της Hip Hop, και επίσης έχοντας κατά νου την πραγματικότητα/καθημερινότητα στην Ελλάδα όπως την έχω βιώσει εγώ και την έχω δει 32 χρόνια μέσα από τα δικά μου μάτια, θα σταθώ στο ότι ΑΛΛΗ η φάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ΑΛΛΗ στην Ελλάδα, σε πολλά θέματα.  Είτε μιλάμε για μεγέθη, είτε για κουλτούρα (άλλη η μαύρη κουλτούρα/μουσική/έκφραση, η soul, η jazz, η funk και τα blues και άλλη η πενιά του Ζαμπέτα...), είτε ακόμα και για καθεστωτικά κανάλια όπως το MTV.

Στα ghettos της Αμερικής (βλέπε Bronx, Queensbridge), όπου το «Αμερικάνικο όνειρο» έδειχνε να έχει αποτύχει πλήρως και οι στιβαγμένοι πληθυσμοί των μαύρων που αντιμέτωποι καθημερινά με τον ρατσισμό, τη φτώχια, τη βία της αστυνομίας και την απόλυτη αποσύνθεση του συστήματος για να έχουν μια ελπίδα να βγουν από τη ζωή του ghetto αναγκάζονταν από μικρά παιδιά να διακινούν ναρκωτικά ώστε να γίνουν «κάτι» μία μέρα, σύμφωνα με την λανθασμένη και άκρως ρατσιστική «λογική» του: «δεν έχεις λεφτά άρα αυτόματα είσαι ένα μηδενικό» (κάτι που ισχύει ΑΠΟΛΥΤΑ και στην Γαλλία και στην Ελλάδα, και όχι μόνο, και στην Ιταλία (το ξέρω από πρώτο χέρι) κ.α.- λογικό ήταν (σε μεγάλο βαθμό) όντας μέρος της αυτοβιογραφικής φύσης του rap η προώθηση/διακίνηση/χρήση των ναρκωτικών να παρουσιάζεται σαν στίχοι σε πολλά κουπλέ και να γίνει εν τέλει ένα από τα κυρίαρχα στιχουργικά θέματα του Gangsta και του Mafioso rap (όροι που προέκυψαν ως ταμπέλες από τα media και τη μουσική βιομηχανία για «ταμπελοποίηση» και λανσάρισμα του «προιόντος», κάτι που ενώ στην αρχή αποτελούσε βιωματική πένα που περιέγραφε μία κατάσταση στη συνέχεια αλλοτριώθηκε πλήρως από τη μουσική βιομηχανία επειδή πούλαγε και από βιωματική η πένα πέρασε στην σφαίρα της φαντασίας).

Στον στιχουργικό τομέα, προσωπικά, πολλές εως άπειρες φορές έχω βρει τον εαυτό μου αντιδιαμετρικά αντίθετο με αυτά που διαπραγματεύονται στιχουργικά τα τραγούδια από αυτά τα albums που θα παρουσιαστούν εδώ -κι επειδή οι καλές ξήγες κάνουν και τις καλές σχέσεις...- θέλω να τονίσω πως ό,τι παρουσιαστεί με αγάπη για το Hip Hop σε αυτό το θέμα δεν σημαίνει απαραίτητα πως στιχουργικά (στο σύνολο του) με βρίσκει σύμφωνο.  Όσο και αν κρύβει ενδιαφέρον και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του rap, όπως έχω ξαναπεί στις notes του άλμπουμ «απάνθρωπος μεσαίωνας», η παρουσίαση της καθημερινότητας σε ένα ghetto της Αμερικής, που πολλές φορές έχει κοινά στοιχεία (σε μικρότερο βαθμό στο σύνολο εννοείται) με πολλές π.χ. γειτονιές και δρόμους της Αθήνας (βλέπε πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών, κρατική/θρησκευτική/αστυνομική καταστολή και βία), κρίνω πως η προώθηση της ναρκοκουλτούρας αλλά και η χρήση σεξιστικών όρων μέσω λέξεων τύπου πχ. «pussy», «bitches» κ.α. που χρησιμοποιούντε κατά κόρον, θα έπρεπε να είναι εκ φύσεως κάθετοι και πολέμιοι από την αντικουλτούρα και όχι (ούτε καν) μέρος της.

Εύλογα θα πει αλλά και θα αναρωτηθεί κάποιος, μα δεν είναι Hip Hop π.χ. o Nas (ένας από τους κορυφαίους mcs ever) και ας λέει σε έναν (τυχαία διαλεγμένο «που δεν γουστάρω») στίχο: «...one for the money two for pussy…»;  Φυσικά και είναι, εξ άλλου η ιστορία το έχει δείξει αδιαμφισβήτητα αυτό.  Απο θέμα επιρροής, από θέμα ήχου, από θέμα ποιότητας στο συνολικό άκουσμα, από πολλές απόψεις.  Ακολουθεί ένα απόσπασμα μιας συνέντευξης του από το 2001 αμετάφραστο: «When my rap generation started, it was about bringing you inside my apartment.  It wasn’t about being a rap star, it was about anything other than.  I want you to know who I am: what the streets taste like, feel like, smell like.  What the cops talk like, walk like, think like…».  Σε αυτή τη φράση κατά τη γνώμη μου συνοψίζεται απογυμνωμένη η πραγματική ουσία του Rap και συνολικά της αντικουλτούρας.  Όπως είχε πει και ο «Godfather», Afrika Bambaataa: «Rap was always here…».

Αυτό όμως - οι διαφορές στην αντίληψη πάνω σε κάποια λεπτά θέματα, ναρκωτικά (μέσο κρατικής καταστολής), σεξισμός, μισογυνισμός, ομοφοβία κ.λπ.) αλλά και οι τρόποι προώθησης/διανομής/γενικότερης στάσης, κατά τη γνώμη μου είναι και αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελεί και να είναι) μια κάθετη γραμμή και εντελώς διαχωριστική χωρίς το παραμικρό κοινό σημείο τομής ανάμεσα στο «πραγματικό» Hip Hop της Αμερικής και το «πραγματικό» αυτοοργανωμένο Hip Hop που εγώ αντιλαμβάνομαι πως «έτσι θα έπρεπε να ήταν» στην πιο (πρόσεξε) αγνή μορφή του.  Εδώ μπαίνει ο όρος «Άναρχο-» μπροστά.  Οι δομές και η οριζοντιότητα του αυτοοργανωμένου χώρου (είτε πρόκειται για Punk είτε για Hip Hop, είτε γενικότερα της αυτοέκφρασης και όλων των δράσεων) πρέπει να απορρίπτουν τη μη εξίσωση όλων όπως και την διαιώνιση ιεραρχιών, διπόλων, όπως και σχέσεων εκπτωτικής ζωής.  Κρατάμε τον ήχο, προβάλλουμε μέσω αυτού αυτά που πιστεύουμε και αυτά που διεκδικούμε. D.I.Y. TILL DEATH.
Μαύρο Α 97.09. Μάρτιος 2015
[/b]

Μέχρι την παρουσίαση του πρώτου album (σύντομα... όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, λόγω χρόνου, θα παρουσιάζω albums, videos και γενικά υλικό) επειδή η φάση ήταν, είναι και θα είναι East Coast, σας αφήνω προσωρινά με αυτό τον αιώνιο και προσωπικά αγαπημένο ύμνο του Queensbridge:

MOBB DEEP - SHOOK ONES Pt. II


https://www.youtube.com/watch?v=yoYZf-lBF_U


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάρτιος 12, 2015, 09:15:32 μμ
#0001 RAEKWON: Only Built 4 Cuban Linx… [1995]

Πρόκειται για το πρώτο solo album του Raekwon, μέλους των WU-TANG CLAN (το μεγαλύτερο κατ’ εμέ και όχι μόνο, Hip Hop group όλων των εποχών - από το East Coast) έτος κυκλοφορίας 1995, 1η Αυγούστου.  Σε παραγωγές του RZA (κύριος παραγωγός των wu-tang/mc τους και πολλά περισσότερα), αρκετά πιο πολυσύνθετες (μιλάμε για τρελές beatάρες) από τις μινιμαλιστικές του ντεμπούτου των Wu-Tang - Enter the Wu-Tang [36 chambers], σχεδόν κινηματογραφικές.  Στον δίσκο συμμετέχουν ο Nas σε ένα κομμάτι («Verbal Intercours», πρώτη φορά άλλος mc πέρα από μέλη των wu εμφανίζεται σε σόλο δίσκο τους), όπως και άλλα μέλη των wu-tang (Ghostface Killah, GZA, Inspectah Deck, Method Man, Masta Killa κ.α.).  Ο Raekwon θεωρείται από τους πατέρες του Mafioso Rap μαζί με τον Kool G Rap κ.α..  Από τους πιο αγαπημένους μου δίσκους ever στο Hip Hop, από τους καλύτερους solo δίσκους μελών των wu-tang, ένας από τους πιο επιδραστικούς και σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone μέσα στα 500 καλύτερα άλμπουμς όλων των εποχών, στη θέση 480.

Εξώφυλλο:

(https://recordhoarder.files.wordpress.com/2013/08/raekwon.jpg)

Tracklist:

01 Striving For Perfection
02 Knuckleheadz (feat. Ghostface Killah & U-God)
03 Knowledge God
04 Criminology (feat. Ghostface Killah)
05 Incarcerated Scarfaces
06 Rainy Dayz (feat. Ghostface Killah & Blue Raspberry)
07 Guillitine (Swordz) (feat. Inspectah Deck, Ghostface Killah & GZA)
08 Can It Be All So Simple (Remix) (feat. Ghostface Killah)
09 Smark Niggas (Biters)
10 Ice Water (feat. Ghostface Killah & Cappadonna)
11 Glaciers Of Ice (feat. Masta Killa & Ghostface Killah)
12 Verbal Intercours (feat. Nas & Ghostface Killah)
13 Wisdom Body (feat. Ghostface Killah)
14 Spot Rusherz
15 Ice Cream (feat. Ghostface Killah, Cappadonna & Method Man)
16 Wu-Gambinos (feat. Method Man, RZA, Masta Killa & Ghostface Killah)
17 Heaven & Hell (feat. Ghostface Killah)
18 North Star (Jewels)


Ενδεικτικά κομμάτια:

Knowledge God

(όποιος/α μου βρει τα samples (χα! Λέμε τώρα...) είναι θεός/α!!! ΠΑΚΕΤΟ να βρεθούνε, έχω ψάξει παντού και ένα σωρό κόσμος το ίδιο.  Είναι το αγαπημένο μου τραγούδι του δίσκου με κατά την γνώμη μου την καλύτερη αλλά και πιο ενδιαφέρουσα παραγωγή.  Και έχω μια υπόνοια πως συνειδητά ή υποσυνείδητα το εν λόγω κομμάτι επηρρέασε σε τεράστιο βαθμό τις παραγωγές του Αύλου 542 (για μένα ο καλύτερος ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ παραγωγός όλων των εποχών στην Ελλάδα).  Enjoy!)

https://www.youtube.com/watch?v=W1NGxru85OU

Heaven & Hell

(τι να πει κανείς για ένα ΤΕΤΟΙΟ κομμάτι...;)

https://www.youtube.com/watch?v=jf5kwj7gCNA


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάρτιος 12, 2015, 10:29:21 μμ
#0002 BIG L: Lifestylez ov da poor & dangerous [1995]

Πρόκειται για το πρώτο solo album του Big L [R.I.P., 30 Μαίου 1974 - 15 Φεβρουαρίου 1999] - από το Harlem της Νέας Υόρκης) έτος κυκλοφορίας 1995, 28η Μαρτίου από την Columbia records.  Ηχογραφήθηκε μεταξύ 1993 και 1994 και έβγαλε 3 singles, «Put it on», «M.V.P.» και «No endz, no skinz». Ο τίτλος του άλμπουμ εμπνεύστηκε από μια τηλεοπτική σειρά που παιζόταν το 1984-1985.  Εξαιρετικά flows, μπάσα, τύμπανα να σε χτυπάνε κάτω (γενικά πολύ ρυθμικό άλμπουμ με παχιές μπασογραμμές) και ο Big L σε εξαιρετική φόρμα (σκέτη φωτιά...).  Πολλές φορές ακούγοντας τον συγκεκριμένο δίσκο σκέφτομαι πόσο κρίμα είναι που αυτός ο τόσο ταλαντούχος άνθρωπος δολοφονήθηκε [πυροβολήθηκε 9 φορές σε κεφάλι και στήθος σε drive-by shooting φάση] και το πόσα πολλά θα μπορούσε να είχε προσφέρει (το ίδιο σκέφτομαι και για τον 2PAC) αν ήταν αλλιώς τα πράγματα... πλέον δεν έχει σημασία, χαλαρά ένας από τους πιο ταλαντούχους.

Εξώφυλλο:

(http://s3.amazonaws.com/rapgenius/1369181099_Lifestylez+Ov+Da+Poor+%2526+Dangerous+Front+001.jpg)

Tracklist:

01 Put It On
02 M.V.P.
03 No Endz, No Skinz
04 8 Iz Enuff (Feat. Terra, Herb McGruff, Buddah Bless, Twan, Killa Cam, Trooper J & Mike Boogie)
05 All Black
06 Danger Zone
07 Street Struck
08 Da Graveyard (Feat. Y.U., Lord Finesse, Microphone Nut, Party Arty, & Jay-Z)
09 Lifestylez ov da Poor & Dangerous
10 I Don’t Understand It
11 Fed Up wit the Bullshit
12 Let ‘Em Have It “L”


Στην Ιαπωνική έκδοση έχει και την υπερκομματάρα

13. I Shoulda Used a Rubba (γνωστό από demo εκτέλεση)

Ενδεικτικά κομμάτια:

No endz, no skinz

https://www.youtube.com/watch?v=mlZ__EQJ-G4

I Shoulda Used a Rubba

https://www.youtube.com/watch?v=WzEYmHoqK_0


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάρτιος 13, 2015, 04:12:49 μμ
#0003 THE ROOTS: Do you want more?!!!??! [1994]

Το δεύτερο  album μετά την indy κυκλοφορία του Organix (1993) των The Roots (ένα από τα πιο δραστήρια και συνεπή δισκογραφικά Hip Hop group που ιδρύθηκε το 1987) - έτος κυκλοφορίας 1994 από την DGC records.  Καρά-groovάτο Jazz rap album με εντονότατο το στοιχείο του jam σε σημεία να φλερτάρει έντονα με το abstract στοιχείο.  Οι The Roots έχουν και ζωντανά όργανα όπως keyboards (εξαιρετική δουλειά από Skott Storch), τρομπόνι (Joshua Roseman), σαξόφονο (Steve Coleman), την τραγουδίστρια Cassandra Wilson, ανθρώπινο beatbox.  Το συγκεκριμένο άλμπουμ ψηφίστηκε σαν ένα από τα 100 σημαντικότερα Hip Hop albums όλων των εποχών.  Πανέμορφο το μπλε εξώφυλλο (αν και σε δουλειά μου ποτέ δεν θα έβαζα χρώμα (χαχα) αλλά το συγκεκριμένο είναι τρελό «κλικ»), παχιές groovάτες μπασογραμμές (το μπάσο στο συγκεκριμένο άλμπουμ είναι ηγετικό), funky ήχοι, χαλαρές ατμόσφαιρες, πανέμορφο «ταξιδιάρικο», πειραματικό, εναλλακτικό (alternative) και «ονειρικό» θα έλεγα άλμπουμ γενικά με διάχυτο παντού το Old School άρωμα και ΤΗΝ ΚΑΘΕ στιγμη στις ρίζες (roots), από τα top αγαπημένα μου, ρέει ολόκληρο σαν το νεράκι.  Είναι δύσκολο για μένα να διαλέξω κάποιο από τα κομμάτια σαν καλύτερο γιατί το υλικό κατά τη γνώμη μου χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη συνοχή και ομοιογένεια, από το Proceed που μπαίνει με beatbox και την trippy εξελιξή του, στο πιο βαρύ beat του Distortion to static με τα γελάκια-χάσιμο (σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου κομματιού, σκέτη παράνοια!!!), στο καταπληκτικό απ’ όλες τις απόψεις jazzy mellow my man (πως να μην ερωτευτεί κανείς την μπασογραμμή αυτού του κομματιού, το drum break, το rapping; Η πρώτη ΤΕΡΑΣΤΙΑ σύνθεση του δίσκου), στο πιο επιθετικό I remain calm, και το πιο jazzy και groovy αγαπημένο μου datskat (ύμνος, δεύτερη κορυφαία στιγμή κατά τη γνώμη μου και μαλλόν ναι, η καλύτερη του δίσκου) σαξόφωνα και αυτοσχεδιασμός δίνουν και παίρνουν, γενικά σε σημεία το άλμπουμ είναι καθαρή jazz.. από τα πιο «μουσικά» Hip Hop albums που έχω ακούσει, στη συνέχεια νοιώθουμε όλοι πόσο στις αγχώδεις μέρες μας θα θέλαμε να είχαμε ένα απόγευμα ολόδικό μας να τεμπελιάσουμε μακριά από τα άγχη και το στρες της καθημερινότητας (lazy afternoon), οι ταχύτητες πέφτουν σε αυτό το κομμάτι αλλά το ενδιάφερον κατά την ακρόαση παραμένει αμείωτο...  Αν κάποιος θα ήθελε να ακούσει «progressive» Hip Hop ήχο και όχι (τα επίσης γοητευτικά) μουντά μοτίβα κατά τη γνώμη μου ΑΥΤΟ είναι ΤΟ άλμπουμ.  Στην ερώτηση do you want more? η απάντηση φυσικά και είναι καταφατική.  Την συνέχεια για να μην σχολιάσω και τα υπόλοιπα tracks ξεχωριστά όποιος/α θέλει την ανακαλύπτει μόνος/η του...

Εξώφυλλο:

(http://cdn.defjam.com/wp-content/uploads/2013/07/Do-You-Want-More.jpg)


Tracklist:

01 Intro/There’s Something Goin’ On
02 Proceed
03 Distortion To Static
04 Mellow My Man
05 I Remain Calm
06 Datskat
07 Lazy Afternoon
08 ? Vs Rahzel
09 Do You Want More
10 What Goes On Part 7
11 Essaywhuman
12 Swept Away
13 You Ain’t Fly
14 Silent Treatment
15 Lesson Part 1
16 Unlocking

Ενδεικτικά κομμάτια:


Mellow My Man

https://www.youtube.com/watch?v=5hBC7ovAn6Y

Datskat

(Jazz ρεεεεεεε! Δώστε βάση στην ανάπτυξη του κομματιού)

https://www.youtube.com/watch?v=kHQpaSwhcxE


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάρτιος 14, 2015, 05:10:26 μμ
#0004 GHOSTFACE KILLAH: Ironman [1996]

Για αυτό το σάββατο επέλεξα να παρουσιάσω άλλο ένα προσωπικά αγαπημένο άλμπουμ που συχνά-πυκνά καταφεύγω στη συντροφιά του.  Αν γινόταν να μην υπάρχει αυτό το φριχτό και κακόγουστο αλλά τελικά λόγω της παντελούς κακογουστιάς του... καλτ (και όχι cult!) εξώφυλλο (είναι love/hate, απλά) θα μιλάγαμε για έναν Α-Π-Ο-Λ-Υ-Τ-Ω-Σ αψεγάδιαστο δίσκο!  Πέρα απ’ την πλάκα, το κάθε τι που έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτό το άλμπουμ είναι στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή.  Ντεμπούτο solo του Ghostface Killah των Wu-Tang Clan - έτος κυκλοφορίας 1996 (29 Οκτώβρη) από την Epic records.  Σφιχτοδεμένα beats του RZA (εγγύηση, με εξαίρεση στο Fish (παραγωγή True Master)) με πολλά samples από early ’70s soul, διαλόγους από έργα, και καλεσμένους μέλη των wu-tang με την μερίδα του λέοντος να μοιράζεται στους Raekwon και Cappadonna που έχουν ρόλο special guests (αναγράφονται και στο εξώφυλλο), δημιουργούν έναν από τους καλύτερους δίσκους του ’96 (μία από τις καλύτερες χρονιές για το Hip Hop πιστεύω) και των wu-tang projects γενικότερα.  Βρέθηκε στην θέση 2 του Billboard 200 και στην ίδια θέση στα top R&B και hip hop albums. 3 singles βγήκανε από αυτό τον δίσκο: All That I Got Is You, Daytona 500 και Motherless Child.  Όποιος/α γουστάρει βαρύ Hip Hop με κάσες να σε καρφώνουν στο στήθος, story telling, flows φωτιά, υποδειγματικές παραγωγές (για μένα παραγωγές-στίχοι είναι σε αναλογία 50%-50%, ειδικότερα στο ξενόγλωσσο Rap και ακόμα πιο πολύ στο γαλλικό, δίνω σαφώς και μεγαλύτερη έμφαση στις παραγωγές) το προτείνω ανεπιφύλακτα.  Top στιγμές κατά τη γνώμη μου, the faster blade, poisonous darts (ξύλο!), winter warz, all that I got is you… βασικά άκυρο, όλος ο δίσκος ποίημα είναι.

Εξώφυλλο:

(http://36.media.tumblr.com/2a92091fec05a2ec33a12fe7c101a260/tumblr_mvfjj6q63H1qzbwkjo1_1280.jpg)

Tracklist:

01. Iron Maiden (Feat. Raekwon & Cappadonna)
02. Wildflower
03. The Faster Blade (Feat. Raekwon)
04. 260 (Feat. Raekwon)
05. Assassination Day (Feat. Inspectah Deck, RZA, Raekwon & Masta Killa)
06. Poisonous Darts
07. Winter Warz (Feat. Raekwon, U-God, Masta Killa & Cappadonna)
08. Box In Hand (Feat. Force M.D.’s, Raekwon & Method Man)
09. Fish (Feat. Cappadonna & Raekwon)
10. Camay (Feat. Raekwon & Cappadonna)
11. Daytona 500 (Feat. Force M.D.’s, Raekwon & Cappadonna)
12. Motherless Child (Feat. Raekwon)
13. Black Jesus (Feat. Popa Wu, Raekwon & U-God)
14. After The Smoke Is Clear (Feat. The Delfonics, Raekwon & RZA)
15. All That I Got Is You (Feat. Mary J. Blige & Popa Wu)
16. The Soul Controller (Feat. Force M.D.’s)
17. Marvel (Feat. RZA)


Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Iron Maiden

«…Kiss my ass motherfucker, just me and you motherfucker, just me and you…»

Και μόνο για τον τίτλο του, την παραπάνω ατάκα και το σαρωτικό του groove που επελαύνει θα ποστάρω αυτό (αν και ψηνόμουν άσχημα στη θέση του να βάλω το the faster blade λόγω του ασήκωτου ήχου του)...

https://www.youtube.com/watch?v=6gmQZtfx51k

02. All That I Got Is You

(Το έχει γράψει για την μάνα του). Ένα από τα πιο τρυφερά, αληθινά και ανθρώπινα Hip Hop κομμάτια κατά τη γνώμη μου, (τεράστιο κομμάτι βασικά... συμμετέχει η R&B τραγουδίστρια Mary J. Blige, samples από το film «the education of Sonny Carson»), αρκετά μελωδικό - αν ήταν rock θα ήταν τρελή μπαλάντα.  Επέλεξα αυτό γιατί ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα (ή σαν το γάλα μες στις μύγες;) από το υπόλοιπο άλμπουμ και επειδή όποτε το ακούω μέσω των ήχων του ταξιδεύω σε άλλες εποχές πιο ανθρώπινες που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί...

Κάποια lyrics..

…We survived winters, snotty nosed with no coats
We kept it real, but the older brother still had jokes
Sadly, daddy left me at the age of six
I didn't know nuttin' but mommy neatly packed his shit
She cried, and grandma held the family down
I guess mommy wasn't strong enough, she just went down
Check it, fifteen of us in a three bedroom apartment
Roaches everywhere, cousins and aunts was there
Four in the bed, two at the foot, two at the head
I didn't like to sleep with Jon-Jon he peed the bed
Seven o'clock, pluckin' roaches out the cereal box
Some shared the same spoon, watchin' saturday cartoons
Sugar water was our thing, every meal was no frills
In the summer, free lunch held us down like steel
And there was days I had to go to Tech's house with a note
Stating "Gloria can I borrow some food I'm dead broke"
So embarrasin' I couldn't stand to knock on they door
My friends might be laughin', I spent stamps in stores
Mommy where's the toilet paper, use the newspaper
Look Ms. Rose gave us a couch, she's the neighbor
Things was deep, my whole youth was sharper than cleats
Two brothers with muscular dystrophy, it killed me
But I remember this, mom's would lick her finger tips
To wipe the coal out my eye before school wit her spit
Case worker had her runnin' back to face to face
I caught a case, housin' tried to throw us out of our place
Sometimes I look up at the stars and analyze the sky
And ask myself was I meant to be here... why?...

Video clip (edited version):


https://www.youtube.com/watch?v=0z13xIgD4z4

Όποιος/α θέλει να εμβαθύνει λίγο περισσότερο, φάση trivia, στο παρακάτω λινκ μπορεί να δει και το cult έργο the education of Sonny Carson:

https://www.youtube.com/watch?v=O7UdBCj9oJ4

Επιστροφή στην δουλειά, μέχρι το επόμενο Σάββατο που θα παρουσιαστεί το επόμενο άλμπουμ, καλές ακροάσεις...


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάρτιος 20, 2015, 11:28:45 μμ
#0005 BLACK MOON: Enta Da Stage [1993]

Αν και δεν σκόπευα να παρουσιάσω ακόμα το συγκεκριμένο άλμπουμ, ένα σπασμένο πόδι που μου προέκυψε σήμερα με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ακινησία κ.λπ. κοινως με γαμάει την παρούσα περίοδο γιατί οι υποχρεώσεις "τρέχουν", μου άλλαξε και τη ψυχοσύνθεση μου όσον αφορά την τελική επιλογή του άλμπουμ για αυτή τη βδομάδα.  Μουντίλα, δε γαμιέται, κρεβάτι και παλιό βαρύ Hip Hop για συντροφιά.  BRUTAL HARDCORE.  Αυτές οι δύο λέξεις αρκούν ώστε να μην γράψω καμία άλλη για την παρουσίαση αυτού του μαύρου διαμαντιού.  Το ντεμπούτο άλμπουμ των Black Moon (Hardcore Hip Hop group που αποτελείται από τους 5 ft, Buckshot και τον DJ Evil Dee, από το East Coast) κυκλοφόρησε το 1993, 19η οκτώβρη, από την Nervous records.  Είναι από τους δίσκους που παρομοιάζω με ηχητικό μπουκέτο στα δόντια. Ό,τι είναι το «Μπροστά στην Παράνοια» των Χαοτικό Τέλος για το ελληνικό hardcore/punk είναι αυτός για το Hip Hop.  THIS IS FUCKING RAW HIP HOP.  ΑΛΗΤΕΙΑ.  Βρώμικος, ΒΑΡΥΣ καραμπουκωμένος μπάσος ήχος βουτηγμένος μες στη λάσπη, τη βρώμα, τη δυσωδία και τη σκόνη, ο δίσκος αυτός είναι δρόμος.  Προσωπικά είναι μέσα στο top-5 μου όλων των εποχών (μιλώντας για Hip Hop έτσι), μαζί με ελάχιστους άλλους που κυριολεκτικά μου φέραν τούμπα τον μουσικό μου κόσμο όταν τα πρωτάκουσα.  Άκουσμα που από το απειλητικά κόκκινο εξώφυλλο ακόμα, σε αρπάζει και σε βάζει βίαια μέσα στη δίνη του όπου και (εύκολα) σε συνθλίβει.  Τι έχουμε εδώ;  Καταρχάς κομματάρες.  Τι να πρωτοπιάσει κανείς στο στόμα του και τι να αφήσει δεύτερο;  Δίσκος χωρίς fillers.  Βαριά ασήκωτα beats, φωναχτα refrains (όλοι μαζί τσίτα πίτα, τα λεγόμενα «black moon hooks»), μπάσα μπάσα και πάλι μπάσα, πιο δεμένη μίξη ever, πρωτόγονος αρχετυπικός ήχος (παραγωγές όλα του production crew «Da Beatminerz» (αποτελείται αρχικά από τα αδέρφια Mr. Walt και DJ Evil Dee, φορμαρίστηκαν το 1992, ένα από τα καλύτερα production crews κατά τη γνώμη μου πίσω και από άλλα τεράστια άλμπουμς όπως π.χ. το Dah Shinin’ των Smif-N-Wessun, Boot Camp Clik κ.α.)).  Θέλετε συμμετοχές;  Havoc από Mobb Deep, ντεμπούτο εμφάνιση από Smif-N-Wessun.  Θα μπορούσε εύκολα να είναι solo δίσκος του Buckshot μιας και ραπάρει στα 13 από τα 14 τραγούδια του δίσκου ενώ ο 5 ft μόλις στα 3.  Το άλμπουμ έβγαλε 4 singles, τα: who got da props? (1992), I got cha opin (remix) (1994), how many mc’s... (1993) και buck em down (remix) (1994) τα οποία ΦΥΣΙΚΑ και συστήνω και αυτά ανεπιφύλακτα να ψάξετε ΟΛΑ να τα βρείτε (αξίζουν) μιας και περιλαμβάνουν (όπως και γενικά τα περισσότερα Hip Hop singles) instrumental versions, acapela εκδόσεις, remixes, instrumentals των remixes κ.α. που είναι το λιγότερο ενδιαφέροντα για όποιον/α γουστάρει να ψαχτεί για τα καλά με αυτόν τον ήχο (τα περισσότερα remixes (όχι οι instrumental versions) υπάρχουν και στο επόμενο (compilation) album που βγήκε παρά τη θέληση του γκρουπ από την εταιρία το 1996: «Diggin’ in dah Vaults»).  Buck em down, και με τις πατερίτσες πάμε για μπάχαλα.

Εξώφυλλο:

(http://media.jukebox.fr/a4401/articles/ib74898.jpg)

Tracklist:

01. Powaful Impak!
02. Niguz Talk Shit
03. Who Got da Props?
04. Ack Like U Want It
05. Buck Em Down
06. Black Smif-N-Wessun
07. Son Get Wrec
08. Make Munne
09. Slave
10. I Got Cha Opin
11. Shit Iz Real
12. Enta da Stage
13. How Many MC’s…
14. U da Man


Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Who got da props? (video)


Ειλικρινά, όποιο κομμάτι και να έβαζα στα «ενδεικτικά» αυτόματα αδικώ τα υπόλοιπα. Χωρίς να σημαίνει κάτι η επιλογή, απλά επειδή είναι υμνάρα και για μια γεύση (του μένους)...

https://www.youtube.com/watch?v=prG2xT9CWgQ

02. Black smif n wessun

Ιστορία...

https://www.youtube.com/watch?v=zfh3nMFYgnI

03. It’s a new day (από Skull Snaps)

Ένα από τα πιο sample-αρισμένα drum breaks στην ιστορία του Hip Hop (εδώ στο Who got da props?-ΦΥΣΙΚΑ και το έχω sample-άρει, χεχε!)

https://www.youtube.com/watch?v=fsDEof4hOOo

τα ξαναλέμε σε καμιά βδομάδα, μέχρι τότε να προσέχετε τον εαυτό σας...


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: krana στις Μάρτιος 21, 2015, 10:19:20 πμ

 περαστικά φίλε  8)


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάρτιος 23, 2015, 08:58:43 μμ
Krana, να ‘σαι καλά αδερφέ, ευχαριστώ.

#0006 A TRIBE CALLED QUEST: Midnight Marauders [1993]


A Tribe Called Quest: ένα από τα αγαπημένα μου (και κατά τη γνώμη μου πολύ ενδιαφέροντα ηχητικά) Hip Hop σχήματα - από το Queens της Νέας Υόρκης (σχηματίστηκαν το 1985 και αποτελούνταν από τους Q-Tip, Phife Dawg, Ali Shaheed Muhammad και από τον Jarobi White που αποχώρησε μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους album «People’s instinctive travels and the paths of rhythm» (1990)).

Καταρχάς, πριν αρχίσω να γράφω για την συγκεκριμένη κυκλοφορία θέλω να σταθώ στο ότι είναι καθαρά υποκειμενικό ποιό άλμπουμ παρουσιάζεται εδώ και έχει να κάνει κάθε φορά, πέρα από τον ήχο, την επιδραστικότητα κ.λπ., με το mood στο οποίο βρίσκομαι την κάθε στιγμή, τα άλμπουμς δεν παρουσιάζονται με κάποιου είδους «ιεραρχία» αλλά σαν κομμάτια του ίδιου παζλ: ’90s Hip Hop.  Στην περίπτωση των A Tribe Called Quest (τι υπέροχο όνομα αλήθεια...) η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα αρκετά εως πολύ να διαλέξω ποιό άλμπουμ τους να παρουσιάσω μιας και γουστάρω φουλ και τις 5 full length δουλειές τους, συχνά τις ακούω και μέσα μου τις έχω στο ίδιο level.  Μελλοντικά, να ‘μαστε καλά, θα παρουσιαστούν και άλλα άλμπουμς τους εδώ.  Όρεξη υπάρχει, καύλα υπάρχει, αγάπη υπάρχει, οπότε why not?  Midnight Marauders του 1993 λοιπόν, κυκλοφόρησε στις 9 Νοέμβρη από την Jive Records.  Πριν αρχίσω να παρουσιάζω το μουσικό περιεχόμενο ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο πραγματικά πανέμορφο artwork του δίσκου, πανέμορφο όσο και ιδιαίτερο το εξώφυλλο (παρουσιάζονται 71 head shots δημιουργών που σχετίζονταν/νται με το Hip Hop το ’93), όπως και σε όλα τα υπόλοιπα albums των A Tribe Called Quest. 

Επί της ουσίας τώρα... Κλασικό Jazz Rap άλμπουμ μαζί με το προηγούμενο τους -καταπληκτικό- «The Low End Theory» του 1991.  Για την ιστορία χωρίς να σημαίνει απολύτως τίποτα (ποιός τα χέζει τα νούμερα) θέση #1 στα R&B/Hip Hop charts, θέση #8 Billboard 200.  Παραγωγές:  A Tribe Called Quest, εκτός από το «Keep it Rollin’» από Large Professor και το «8 million stories» από Skeff Anselm.  Συμμετοχές από Trugoy The Dove από De La Soul (Award Tour), Raphael Wiggins (Midnight), Busta Rhymes (Oh My god). Στην ευρωπαική έκδοση του δίσκου υπάρχει bonus το κομμάτι «Hot Sex» και στην ιαπωνική το «Electric Relaxation (relax yourself girl)» σε instrumental version.  Τα 4 singles που βγήκανε από αυτό το άλμπουμ είναι: Award Tour (1993), Electric relaxation (1994), Oh my god (1994) και το Hot Sex (1992, beatάρα...), τα 3 πρώτα έγιναν και video clips.

Όσον αφορά τα τραγούδια τώρα, αναλυτικά... θεωρώ το συγκεκριμένο άλμπουμ σχετικά «εύκολο» και «βατό» άκουσμα, εθιστικό όσο δεν πάει, με ομοιογένεια και αδιάσπαστη συνοχή ανάμεσα στα 14 tracks που το απαρτίζουν.  Pure Hip Hop.  Πολύ όμορφα ηχοχρώματα και γενικά χαλαρωτικές ατμόσφαιρες επικρατούν στα κομμάτια.  Από το intro midnight marauders tour guide και το άψογο έμπα του Steve Biko (Stir It Up) (λατρεύω το συγκεκριμένο beat), το απλά τέλειο Award Tour και τον γρήγορο ρυθμό του με το «χάσιμο» στο τέλος του από την Laurel Dann, το μονολιθικό hip hop του 8 Million Stories (κομματάρα με ψυχωτικό φινάλε), το πιο jazzy με την υπέροχη μπασογραμμή Sucka Nigga (τρελός κόμματος, τα σπάει κανονικά ο Q-Tip, σημείο ψάρωμα εκεί που λέει «inhale…», τα scratches γαμάνε), το υπέροχα βαρύ boom bap midnight, We Can Get Down, Electric Relaxation αμφότεροι κόμματοι, συνέχεια με το Clap your Hands (ίσως το αγαπημένο μου του δίσκου, όμορφα scratches), το groove του oh my god με την σκόνη που χει καθήσει στο beat του και το παιχνιδιάρικο μπάσο, το υπνωτιστικό/εθιστικό beat του Keep it rollin’ που συνεπαίρνει, το heavy beat του The Chase, Part II και το catchy lyrics to go για να κλείσει με το God Lives Through (παράνοια ατμόσφαιρα...) ένα υπέροχο άλμπουμ.  Το όλο τριπάρισμα του δίσκου είναι όμορφο, υποδειγματικές παραγωγές που όσο και αν στις μέρες μας ακούγονται «ξεπερασμένες» τόσο μαγικές είναι, και αυτό που μένει μετά από κάθε ακρόαση είναι απλά αυτό που λένε και οι Tribe…

«...this is ’93 and the shit is real..!»

Εξώφυλλο:

(http://vol1.music-bazaar.com/album-images/vol1/69/69430/512413-big/Midnight-Marauders-cover.jpg)

Tracklist:

01 Midnight Marauders Tour Guide
02 Steve Biko (Stir It Up)
03 Award Tour
04 8 Million Stories
05 Sucka Nigga
06 Midnight
07 We Can Get Down
08 Electric Relaxation
09 Clap Your Hands
10 Oh My god
11 Keep It Rollin’
12 The Chase, Part II
13 Lyrics To Go
14 God Lives Through

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. We Can Get Down


https://www.youtube.com/watch?v=TG4svnmaDPg

02. Clap Your Hands

https://www.youtube.com/watch?v=_NQAwqjFxkQ

03. Oh my god (video clip)


https://www.youtube.com/watch?v=OIah18jcJko


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάρτιος 28, 2015, 02:05:32 μμ
#0007 NAS: Illmatic [1994]

Α-Γ-Α-Π-Α-Ω ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ Δ-Ι-Σ-Κ-Α-Ρ-Α!!!!  Σοβαρά τώρα, δεν υπάρχουν λόγια να γράψει κάποιος/α για αυτό τον Hip Hop ογκόλιθο που να μην μοιάζουν «λίγα».  Ό,τι και να γράψω απλά είναι λίγο μιας και το ειδικό βάρος αυτού του δίσκου είναι τεράστιο.  Με ξεπερνάει... και σαν σύλληψη και σαν αποτέλεσμα.  Ιδιοφυές το λιγότερο.  Κομβικό άλμπουμ.  Καταρχάς, πέρα του ότι είναι αψεγάδιαστο σε κάθε τομέα (για τα lyrics μην τα ξαναλέμε.. βλέπε αρχικό ποστ του θέματος) στα 10 του μόλις - αρχετυπικά - τραγούδια βρίσκεται ο παράδεισος του καθένα και της καθεμίας που γουστάρει και πραγματικά αγαπάει (East Coast) Hip Hop.  Προσωπικά ήταν, είναι και θα είναι Ο Hip Hop Δίσκος που πρώτη φορά ακούγοντάς τον αποτέλεσε μια τεράστια κλωτσιά στο στομάχι μου.  Μιλάμε για ΣΟΚ.  Βουτώντας στα βαθιά και αν φας σκατά στη μάπα, διακρίνεις... αρκεί να μπορείς μετά από ένα σημείο να κοζάρεις την αληθινη ποιότητα, όπως και τις πραγματικές ρίζες αυτού που αγαπάς και μέσα από το οποίο εκφράζεσαι.

Δίσκος που πάντα θα βρίσκεται στο αυστηρό (Hip Hop) top-5 μου και είμαι και συναισθηματικά δεμένος μαζί του, το illmatic-κυκλοφόρησε στις 19 Απριλίου 1994 από την Columbia Records, αποτελεί τον απόλυτο εφιάλτη του ghetto.  Underground, όσο συνάμα και mainstream με το πέρασμα του χρόνου, ύμνοι, παρουσιάζουν όλες τις σκοτεινές πτυχές του Queensbridge, drug dealing, gangs, guns..  Σε ένα καταπληκτικό όσο και απίστευτα αρμονικό σύνολο παραγωγών από 5 διαφορετικούς producers: DJ Premier, L.E.S., Large Professor, Pete Rock, Q-Tip, όπου ο Nas κυριολεκτικά φτύνει τα θανατηφόρα κουπλέ του.  Gangsta Rap.

Θες κομμάτια;  Από το the genesis intro όπου το sample του Subway Theme του Grand Wizard Theodore σε βάζει απευθείας στο αστικό κλίμα, περνάμε σε ένα από τα καλύτερα και πιο διαχρονικά Hip Hop τραγούδια όλων των εποχών, N.Y. state of mind (η καλτίλα και η ολντσκουλίλα έχουν βαρέσει κόκκινο και έχουν σπάσει κάθε μετρητή τους), Life’s a bitch (με συμμετοχή του AZ που κατά τη γνώμη μου κυριαρχεί στο κομμάτι, το κουπλέ του σκέτη φωτιά, ένα από τα πιο πικρόχολα Hip Hop τραγούδια όλων των εποχών) περνάμε στο the world is yours (από τα αγαπημένα μου beats ever, τρελό πιάνο sample από Ahmad Jamal (I love music)) και θυμόμαστε πως νοιώθαμε σαν αφελή παιδιά μέσα από τα μάτια της άγνοιας ό,τι ο κόσμος είναι δικός μας, Halftime (πρώτο single από το 1992, πρώτη σολο δουλειά του Nas αν εξαιρέσει κανείς demo (εξαιρετικές) ηχογραφήσεις (τα demo κομμάτια πριν το Illmatic για όποιον/α θέλει να ψαχτεί παραπάνω, ενημερωτικά σπέρνουν όπως και τα left overs του Illmatic) και το Live at the Barbeque από Main Source.), το αγαπημένο memory lane, το καταπληκτικό story telling one love που αρκεί μία φορά για το μυαλό σου (one time 4 your mind) αν το ακούσεις να νοιώσεις ποιός εκπροσωπεί (Represent) και δεν είναι καθόλου δύσκολο (it ain’t hard to tell) να παραδεχτείς ότι μέσα σε 39:51 ο κόσμος σου, έστω και προσωρινά, άλλαξε.  Σε αυτό τον δίσκο το repeat is the ONLY button

Το άλμπουμ έβγαλε 5 singlάρες: Halftime (1992) και το 1994 τα: it ain’t hard to tell, life’s a bitch, the world is yours, one love.  Αξίζει να ψάξετε και να τα βρείτε όλα γιατί περιέχουν πολύ όμορφα όσο και ενδιαφέροντα remixes, instrumentals κ.λπ..  Ο δίσκος, επίσης, επανεκδόθηκε το 2014 (με άθλιο νέο εντελώς απαράδεκτο εξώφυλλο, αλλά και το 2004) για τα 20 χρόνια και το bonus cd περιέχει πολύ καλό υλικό.  Στα πολύ συν το καταπληκτικό (original) εξώφυλλο (όπως και τα καφέ χρώματα του), είναι συγκλονιστικό, μια εικόνα 1000 λέξεις...  Αργότερα βέβαια, οι επαναλαμβανόμενες ανέμπνευστες παραλλαγές του στα άλμπουμς που ακολούθησαν (με εξαίρεση του καταπληκτικού «it was written» που ακολούθησε το ’96, για μένα είναι το μόνο που συνεχίζει να έχει νόημα και ολοκληρώνει το παζλ που ξεκίνησε το Illmatic), τις βρίσκω απλά ΤΡΑΓΙΚΕΣ όσο και απόλυτα κακόγουστες.  Περί επιδραστικότητας στην Hip Hop σκηνή κ.λπ. είναι περιττό να κάνω την παραμικρή αναφορά.  Αυτό εννοείται.  Album 4 a life.

Εξώφυλλο:

(http://static.vibe.com/files/article_images/nas-illmatic.jpg)

Tracklist:

01. The Genesis
02. N.Y. State Of Mind
03. Life’s A Bitch (feat. AZ)
04. The World Is Yours
05. Halftime
06. Memory Lane (Sittin’ In Da Park)
07. One Love
08. One Time 4 Your Mind
09. Represent
10. It Ain’t Hard To Tell


Κάποια lyrics από το N.Y. state of mind:


...So now I'm jetting to the building lobby
And it was full of children probably couldn't see as high as I be
(So what you sayin'?) It's like the game ain't the same
Got younger niggas pulling the triggers bringing fame to their name
And claim some corners, crews without guns are goners
In broad daylight, stickup kids – they run up on us
45's and gauges, Macs, in fact
Same niggas will catch a back-to-back, snatching your cracks in black
There was a snitch on the block getting niggas knocked
So hold your stash 'til the coke price drop
I know this crackhead who said she's got to smoke nice rock
And if it's good, she'll bring you customers in measuring pots
But yo, you gotta slide on a vacation, inside information
Keeps large niggas erasin' and their wives basin'
It drops deep as it does in my breath
I never sleep, cause sleep is the cousin of death
Beyond the walls of intelligence, life is defined
I think of crime when I'm in a New York state of mind...

Κάποια lyrics από το life’s a bitch (AZ):

…Visualizing the realism of life in actuality
Fuck who's the baddest, a person's status depends on salary
And my mentality is money-orientated
I'm destined to live the dream for all my peeps who never made it
Cause yeah, we were beginners in the hood as 5 Percenters
But something must've got in us cause all of us turned to sinners
Now some rest in peace and some are sittin' in San Quentin
Others such as myself are trying to carry on tradition
Keeping this Schweppervescent street ghetto essence inside us
Cause it provides us with the proper insight to guide us
Even though, we know somehow we all gotta go
But as long as we leaving thievin'
We'll be leavin' with some kind of dough, so
Until that day we expire and turn to vapors
Me and my capers, will be somewhere stackin' plenty papers
Keeping it real, packing steel, getting high
Cause life's a bitch and then you die

[Hook: AZ]
Life's a bitch and then you die
That's why we get high
Cause you never know when you're gonna go
Life's a bitch and then you die
That's why we puff lye
Cause you never know when you're gonna go…

Ενδεικτικά κομμάτια:

ΟΛΑ.  Αν γουστάρεις, ψάξε/άκου.

Για την καύλα και μόνο, ποστάρω:

01. αυτό το ολόκληρο concert του 2014, όπου ερμηνεύεται ζωντανά ολόκληρος ο δίσκος (εκτός του κουπλέ του AZ).

https://www.youtube.com/watch?v=R7ATwxryszU

02. Subway Theme (από Grand Wizard Theodore) - original sample, για να πάρουμε άρωμα και από τις ρίζες..

https://www.youtube.com/watch?v=yEpoJ3J942c

Μέχρι την επόμενη φορά, keep it real.


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Απρίλιος 04, 2015, 02:33:21 πμ
#0008 2PAC: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. [1993]

Αν και το East Coast Hip Hop είναι το αγαπημένο μου - για πολλούς λόγους, για σήμερα επέλεξα κάτι από τη δυτική ακτή (West Coast) και συγκεκριμένα το δεύτερο (καταπληκτικό, όπως σχεδόν όλα του άλλωστε, πριν και μετά θάνατο) άλμπουμ του 2Pac (για μένα με διαφορά ο πιο ολοκληρωμένος και ταλαντούχος rapper όλων των εποχών (16/6/1971-13/9/1996)).  Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να καταλήξω ποιό άλμπουμ του 2Pac να παρουσιάσω και αυτό γιατί πέρα από την αδιαμφισβήτη ποιότητα και ποσότητα του έργου του μου αρέσουν εξίσου και πάρα πολύ πολλές δουλειές του.  Κάτι κάποια προσωπικά κολλήματα-τραγούδια όπως πχ το point the finga, το representin’ 93 με τα shout-outs του, το keep ya head up... κάτι μια τελικά όπως αποδείχτηκε η μεγάλη αδυναμία μου στο εν λόγω άλμπουμ, όλο το γυρόφερνα λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα σαν τη μέλισσα το λουλουδάκι... χαχαχα, δεν ήθελε και πολύ για να ψηθώ!

Το Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. που ο αρχικός του τίτλος ήταν Troublesome 21 (21 ήταν η ηλικία του Tupac Shakur το 1992), κυκλοφόρησε το1993 στις 16 Φεβρουαρίου από την Interscope Records.  Για όπου N.I.G.G.A. βάλε Never Ignorant Getting Goals Accomplished.  Το Strictly… βρέθηκε στη θέση #24 Billboard 200 και #4 στα US R&B/Hip Hop albums chart.  Από αυτό τον δίσκο κυκλοφορήσανε 4 singles, τα: Holler if ya hear me (1993), I get around (1993), ο παντοτινός ύμνος υπέρ της κακοποιημένης γυναίκας, Keep ya head up (1993) και Papa’z song (1994).  Μην τα ξαναλέμε για τα singles... remixes, instrumentals, radio versions κ.λπ.  Όποιος/α θέλει να εμβαθύνει (σε οτιδήποτε) καλό ειναι πιστεύω να ψάχνει σε βάθος γιατί η λεπτομέρεια κάνει πάντα τη διαφορά.  Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με τόσο καλαίσθητες παραγωγές, καλό είναι πιστεύω να ΑΚΟΥΣ τα instrumental versions από τα beats ώστε να αποδομείς την structure του κάθε beat και να μπαίνεις σε βάθος στη λογική του.

Δε θα σταθώ τόσο στο μουσικό περιεχόμενο αυτού του δίσκου και στην καταπληκτική απόδοση/κατάθεση ψυχής του 2Pac, αν και προσωπικά θα το περιέγραφα ως απόλυτα και επικίνδυνα εθιστικό αυτό το album, και πως να μην είναι άλλωστε όταν περιέχει τόσες πολλές υμνάρες μαζεμένες... απλά δε γίνεται να γουστάρεις Hip Hop και να αντιστέκεσαι στην ορμή κομματιών όπως πχ. το representin’ 93 ή το the streets r deathrow... Ο δίσκος έχει ομοιογένεια σαν άκουσμα, ροή και συνέχεια, σφιχτές groove-άτες παραγωγάρες, hardcore funk λούπες, ερωτεύσιμα (!!! Το γάμησα όμως!) scratches (και όμως ναι, είναι ερωτευσιμα...), συμμετοχές από Ice-T, Ice Cube, τον αδερφό του 2Pac, The Wycked (μετέπειτα γνωστός ως Mopreme και μέλος των hip hop σχημάτων Thug Life (προτείνω το άλμπουμ τους Volume I του 1994) και Outlawz (και στα 2 σχήματα συμμετείχε ο 2Pac)), Digital Underground κ.α..

Ο χαμός του 2Pac (όπως φυσικά και του Big L που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα) 3 χρόνια αργότερα, θεωρώ πως είναι πλήγμα για τη μουσική αν αναλογιστεί κανείς πως αυτός ο τόσο παραγωγικός (έγραφε ασταμάτητα και λέγεται πως κοιμόταν μόνο 3-4 ώρες) και ταλαντούχος άνθρωπος έσβησε μόλις στα 25... πολλά καλά πράγματα δυστυχώς έχουν χαθεί για πάντα και δεν θα μάθουμε ποτέ ποια θα ήταν η πιθανή εξέλιξη αν ζούσαν... Και δυστυχώς (από πολλές μεριές) η μουσική βιομηχανία (στην περίπτωση του 2Pac ειδικά...) απέδειξε για όχι άλλη μια φορά αλλά πολλές πόσο γαμημένη μπορεί να γίνει με όλες τις μεταθανάτιες εκδόσεις και γενικότερα τη νοοτροπία «βγάζω και από τη μύγα ξύγκι» άπληστων ανθρώπων όπως η φραγκοφωνιάς μάνα του 2Pac Afeni Shakur…


Εξώφυλλο:

(http://www.albumkings.net/wp-content/uploads/2014/02/Cover91.jpg)

Tracklist:

01. Holler If Ya Hear Me
02. Pac’s Theme (Interlude)
03. Point The Finga
04. Something 2 Die 4 (Interlude)
05. Last Wordz (Feat. Ice Cube & Ice-T)
06. Souljah’s Revenge
07. Peep Game (Feat. Deadly Threat)
08. Strugglin’ (Feat. Live Squad)
09. Guess Who’s Back
10. Representin’ 93
11. Keep Ya Head Up
12. Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z…
13. The Streetz R Deathrow
14. I Get Around (Feat. Digital Underground)
15. Papa’z Song (Feat. Wycked Of W.A.T.M. & Poppi)
16. 5 Deadly Venomz (Feat. Treach Of Naughty By Nature, Apache & Live Squad)


Lyrics από το Keep Ya Head Up:

[Intro]
Little somethin' for my godson Elijah
And a little girl named Corinne

[Verse 1]
Some say the blacker the berry, the sweeter the juice
I say the darker the flesh then the deeper the roots
I give a holla to my sisters on welfare
2Pac cares, if don't nobody else care
And, I know they like to beat you down a lot
When you come around the block, brothers clown a lot
But please don't cry, dry your eyes, never let up
Forgive but don't forget, girl, keep your head up
And when he tells you you ain't nothin', don't believe him
And if he can't learn to love you, you should leave him
Cause sister, you don't need him
And I ain't tryin' to gas ya up, I just call 'em how I see 'em
You know what makes me unhappy
When brothers make babies, and leave a young mother to be a pappy
And since we all came from a woman
Got our name from a woman and our game from a woman
I wonder why we take from our women
Why we rape our women, do we hate our women
I think it's time to kill for our women
Time to heal our women, be real to our women
And if we don't we'll have a race of babies
That will hate the ladies that make the babies
And since a man can't make one
He has no right to tell a woman when and where to create one
So will the real men get up
I know you're fed up ladies, but keep your head up

[Refrain x2]
Keep ya head up, ooh, child, things are gonna get easier
Keep ya head up, ooh, child, things'll get brighter

[Verse 2]
Aiyyo, I remember Marvin Gaye used to sing to me
He had me feelin' like black was the thing to be
And suddenly the ghetto didn't seem so tough
And though we had it rough, we always had enough
I huffed and puffed about my curfew and broke the rules
Ran with the local crew and had a smoke or two
And I realize Momma really paid the price
She nearly gave her life to raise me right
And all I had to give her was my pipe dream
Of how I'd rock the mic and make it to the bright screen
I'm tryin' to make a dollar out of fifteen cents
It's hard to be legit and still pay the rent
And in the end it seems I'm headin' for the pen
I try to find my friends but they're blowin' in the wind
Last night my buddy lost his whole family
It's gonna take the man in me to conquer this insanity
It seems the rain'll never let up
I try to keep my head up and still keep from gettin' wet up
You know it's funny when it rains it pours
They got money for wars but can't feed the poor
Say there ain't no hope for the youth and the truth is
It ain't no hope for the future
And then they wonder why we crazy
I blame my mother for turning my brother into a crack baby
We ain't meant to survive cause it's a setup
And even though you're fed up
Huh, ya got to keep your head up

[Refrain x2]

[Verse 3]
And uh, to all the ladies havin' babies on they own
I know it's kinda rough and you're feelin' all alone
Daddy's long gone and he left you by your lonesome
Thank the Lord for my kids, even if nobody else want 'em
Cause I think we can make it, in fact, I'm sure
And if you fall, stand tall and come back for more
Cause ain't nothin' worse than when your son
Wants to know why his daddy don't love him no mo'
You can't complain you was dealt this
Hell of a hand without a man, feelin' helpless
Because there's too many things for you to deal with
Dyin' inside, but outside you're looking fearless
While tears is rollin' down your cheeks
Ya steady hopin' things don't fall down this week
Cause if it did, you couldn't take it, and don't blame me
I was given this world I didn't make it
And now my son's gettin' older and older and cold
From havin' the world on his shoulders
While the rich kids is drivin' Benz
I'm still tryin' to hold on to surviving friends
And it's crazy, it seems it'll never let up, but
Please, you got to keep your head up

Ενδεικτικά κομμάτια:


01. Representin’ 93

https://www.youtube.com/watch?v=9kLYYOtrdU0

02. Keep Ya Head Up [official video]


https://www.youtube.com/watch?v=fO8pjU781N4


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Απρίλιος 11, 2015, 05:30:15 μμ
#0009 ARTIFACTS: Between a rock and a hard place [1994]

Artifacts…  Ένα από τα πιο αγαπημένα, συμπαθή ηχητικά και γενικότερα από κάθε άποψη αισθητικής (για μένα) Hip Hop σχήματα από Newark, New Jersey που αποτελούνταν από τους El Da Sensei, Tame One και DJ Kaos.  Ο ήχος των Artifacts είναι γαμημένα Underground, the purest form.  Κάτα την ταπεινή μου άποψη θεωρώ μεγάλο κρίμα που κυκλοφορήσανε μόλις 2 δίσκους και λίγο μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους διαλυθήκανε...  Ευτυχώς, από το 2013 και μετά, επίσημα είναι ξανά μαζί και ετοιμάζουν καινούργιο δίσκο-αυτό θα φανεί στον χρόνο...  Μακάρι.  Το Between a rock and a hard place είναι ο πρώτος τους δίσκος, κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου, 1994 από την Big Beat Records σε παραγωγές T-Ray, Buckwild και Redman & Rockwilder και έφτασε στην θέση #17 στο R&B/Hip Hop albums chart position και στη θέση #137 στο Billboard 200 chart position.

Επί της ουσίας τώρα.  Τι θα βρεί κανείς στο Between a rock...;  H-I-P H-O-P.  Ξεκίνημα με το ασήκωτο beat του Drama (Mortal Kombat Fatality), εντυπωσιακότατη παραγωγή για intro δίσκου, συνέχεια με το C’mon Wit Da Git Down (single) με το πιασάρικο ρεφραίν του, πανέμορφα scratchάκια, ωραίο groove και όμορφη μπασογραμμή, ακολουθεί η υπερκομματάρα απ όλες τις απόψεις Wrong Side Of Da Tracks (τρελή ηγετική μπασάρα, το συγκεκριμένο κυκλοφόρησε και σαν EP-single (1993, από τα αγαπημένα μου singles στο Hip Hop, με πανέμορφο εξώφυλλο… αυτό το τραγούδι ήταν βασικά και η πρώτη μου επαφή με τους Artifacts, στιχουργικά tribute στο graffiti), το ασήκωτο Heavy Ammunition (personal fav.) το γνωστό και από τη demo (ΖΗΤΩ Η ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΣΠΗ αυτή η version!!!) εκτέλεση του ’93: Attacks Of New Jeruzalum με Jay Burns Jaya (μιλάμε για τεράστιο κομμάτι, εκρηκτικό, ορισμός του εθιστικού, ίσως το καλύτερο ενός καταπληκτικού δίσκου, τα scratchάκια σκέτη αρρώστια, ίσως από τα καλύτερα Hip Hop τραγούδια όλων των εποχών κατά τη γνώμη μου) και η μια κομματάρα διαδέχεται την άλλη: Notity Headed Nigguhz (σε καρφώνει κάτω το break, μπάσο οδοστρωτήρας), Whayback (BOOM FUCKING BAP!!!!).  Δεν νομίζω ότι έχει πολλή σημασία να αναφερθώ σε όλα τα tracks ένα προς ένα (αν και ιδιαίτερη μνεία πρέπει κανονικά να γίνει σε όλα, υποδειγματικές παραγωγές-παρουσιάσεις)... όποιος/α θέλει να ακούσει ένα διαχρονικό τίμιο Hip Hop διαμάντι ας κάνει μια στάση εδώ... μόνο να κερδίσει έχει, πρόκειται για έναν πανέμορφο δίσκο, πιο pure πεθαίνεις.

Προτείνεται επίσης, για όποιον/α θέλει να ασχοληθεί λίγο παραπάνω με αυτό το σχήμα, όλη η δισκογραφία τους (το επόμενο άλμπουμ «That’s them» του 1997, επίσης εξαιρετικό, όπως και τα demos tracks τους του ‘93, τα Eps τους και γενικότερα οτιδήποτε έχουν κυκλοφορήσει, instrumental versions κ.λπ.).

Εξώφυλλο:

(http://www.egotripland.com/wp-content/uploads/2012/08/ArtifactsBetweenaRock-e1345168133303.jpg)

Εξώφυλλο Wrong Side Of Da Tracks:

(http://addmorecolors.com/wp-content/uploads/2013/06/Artifacts-Wrong-Side-Of-Da-Tracks.jpg)

Tracklist:

01. Drama (Mortal Kombat Fatality)
02. C’mon Wit Da Git Down
03. Wrong Side Of Da Tracks
04. Heavy Ammunition
05. Attacks Of New Jeruzalum
06. Notity Headed Nigguhz
07. Whayback
08. Flexi With Da Tech(nique)
09. Cummin’ Thru Ya F-kin’ Block
10. Lower Da Boom
11. What Goes On?
12. Dynamite Soul
13. Whassup Now Muthaf-ka?
14. C’Mon Wit Da Git Down (feat. Busta Rhymes) (Buckwild Remix)

Wrong Side Of Da Tracks Lyrics:


Verse One: Tame One

I'm out to bomb like Vietnam under the same name Tame One
The bad one, ink flow master bastard with the Magnum
I tags up quick, and then I steps to the exit
When it's time to get sefted or flex on some fresh shit
Some wack crook stole my black book I know who took it
I know his whole tag because the fag writes his name crooked
The ink I use might stink, but you gotta think
I got my props Hoppes, cause my tags don't shrink
I'm taggin and baggin bitches cause my name, is famous in the street
Cause they know my name's from cruising in the Jeeps
So yo, grab a can and put your man up and stand up
For the fresh never stale niggas off the third rail
Deep dark and black like the Magnum I pack
It's that Artifacts chat from the wrong side of da tracks

Chorus: repeat 2X

The Artifacts are from the wrong, side of da tracks
The Artifacts are from the wrong side

Verse Two: El Da Sensei

I load my backpack with spray paints and markers to spark the
Tag I never drip, I catch the path, take a trip
To the train yards and think back, when I used to write that
Shit that used to hit, had all the mad color tips
Breakin was my thing I used to spin the back
I never thought I'd spin the wax, with tracks to make your hands clap
I could've went the other way but no haps
I got my dap on the map with the Bic down to a spray cap
Niggas used to doubt to my clout but now I turn em out
They shout my shout out uptown, like they wanna be down
Avoid the crowds that wanna stab me in the back enough of that
Watch the third rail track, cause I don't wanna get zapped
Pieces I burn to show my name no shame
Don't wanna put the blame down on my nigga Tame
Brothers don't wanna see me grow to get my cash flow
I have no remorse, so check me out in The Source

Chorus (2X)

Verse Three: Tame One, El Da Sensei

I burn my name up quick like a Thai stick
As red as my eyes get I still rocks the fly shit
Back with some ultra flat black catchin wreck in a sec
Wet paint, ain't shit, when I'm on the set
I'm live like the third rail, on time like a PATH train
The name Tame alone got fame so fuck a last name
I tags mad when I drag a fat sack of ism
Comin out with New Editions like Mike Bivins
I get a sticker from my nigga with the bag of em
Write my name on em then I peel off the back of em
And stick em to victims of underground systems
Let the toys bring the noise, me and my boys are gonna diss em

In conclusion don't snooze when two niggas from the Jerz
Kick the mad graffiti slurs and kick the bass to the curb
The Artifacts Jack, bringin the art of facts back
Some seem to forget about the ebony that caught wreck
So remember this you're tender when you slip in to enter
The Artifacts zone cause graffiti's still prone
To kick ass pizazz slash let me tag
Why is that black? Because the wack jack was known as a fag
So don't cross the path that's the gat to your back
The Artifacts out, wrong side of da tracks

Chorus (2X)

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Wrong Side Of Da Tracks (video clip)


Απλά... γιατί είναι ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=GM92f-BUoow

02. Attacks Of New Jeruzalum

For the same reason.

https://www.youtube.com/watch?v=a_cQn5pWl-E

03. What Goes On?

Αυτό το γαμημένα θεικό School boy Crush από τους Average White band από πόσα σχήματα έχει σαμπλαριστεί και σε πόσες κομματάρες υπάρχει!

https://www.youtube.com/watch?v=BAuMzkQBVCo


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάιος 02, 2015, 06:05:48 μμ
Λόγω έλλειψης χρόνου επιστρέφω μετά από αρκετές μέρες στο θέμα.

#0010 CAPONE-N-NOREAGA: The War Report [1997]

Άλλο ένα υπεραγαπημένο υπερκλασικό άλμπουμ.  Το καταπληκτικό ντεμπούτο των C-N-N [συντομογραφία], κυκλοφόρησε το 1997, στις 17 Ιουνίου από την Warner Bros records.  Με συμμετοχές Mobb Deep, Tragedy Khadafi, Iman T.H.U.G., Busta Rhymes κ.α. και ύμνους όπως το Iraq [see the world], L.A.L.A., T.O.N.Y. [top of New York], ένα πράγμα είναι σίγουρο: QB Hip Hop στα καλύτερα του.  Ο δίσκος θα κυκλοφορούσε νωρίτερα αλλά λόγω του ότι ο Capone βρέθηκε στη στενή ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια από Mobb Deep, Tragedy Khadafi κ.α..  Hardcore East Coast Hip Hop, gangsta rap από αυτό που σπάει κόκκαλα.  Η επιτυχία του εν λόγω άλμπουμ οδήγησε σε sequel album με τίτλο The War Report 2: Report The War, το 2010.  Το άλμπουμ έβγαλε 4 singles, τα: illegal life [1996], T.O.N.Y. (Top Of New York) [1996], Closer [1997] και Capone Bone [1997] και το promo L.A., L.A. [1996].  Θέση #21 στο US Billboard 200 και #4 στο US Top R&B albums.

Τι υπάρχει στο The War Report τώρα...  Καταρχάς, πέρα από την απόδοση-φωτιά των Capone/Noreaga [απλά από τους καλύτερους MCs του QB, έτσι...] αλλά και του Tragedy Khadafi [που άτυπα στο άλμπουμ είναι τρίτο μέλος μιας και εμφανίζεται ως guest σε πάνω από τα μισά τραγούδια του δίσκου] εδώ έχουμε απίστευτες BEAT-άρες.  Έχουν συνδράμει διαφορετικοί παραγωγοί [Tragedy Khadafi, Havoc, Buckwild, Lord Finesse κ.α.] με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι καταπληκτικά αρμονικό, τα σπάει.  Το μόνο που προσωπικά με «χαλάει» σε ένα τέλειο και αρτιότατο άλμπουμ σαν αυτό είναι το υπερβολικά μαλακισμένο του εξώφυλλο [κιτς φουλ αμερικανίλα], αλλά τελικά λόγω της έντονης κακογουστιάς του (όπως έχω ξαναπεί και σε ένα άλλο άλμπουμ) ναι, είναι καλτ.  Το έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές, στο Hip Hop μπορεί να συναντήσει κανείς κάποια από τα πιο κακόγουστα ever εξώφυλλα στην ιστορία της μουσικής αλλά τελικά… who cares.. είναι καλτίλα. Word up.

Ας αφήσουμε όμως τα περιτυλίγματα kinder έκπληξη [αν και προσωπικά επ ουδενί δεν υποτιμώ το artwork…], επί της ουσίας τώρα...

Bloody money με το για ΑΛΛΗ ΜΙΑ φορά 1000σαμπλαρισμένο θεικό Impeach the president των The honey drippers [σχηματίζεται σχεδόν αμέσως ένα πλατύ χαμόγελο, it is Hip Hop], κομμάτι φωτιά ότι πρέπει για μπάσιμο δίσκου μετά το καρα-groove-άτο ατμοσφαιρικό intro.  Ακολουθούν τα Driver’s Seat (feat. Iman T.H.U.G. & Busta Rhymes) [αρρώστεια], Stick You (Feat. Tragedy Khadafi), Parole Violators (Feat. Havoc & Tragedy Khadafi) [κομματάρα], για να οδηγηθούμε στο ΥΠΕΡΟΧΟ απ’ όλες τις απόψεις Iraq (See The World) [με στοιχειώνει κάθε φορά που το ακούω το συγκεκριμένο κομμάτι... το sample από το «Night Song» από Noel Pointer απλά μαγευτικό], το Live On Live Long [άλλη μαγευτική sample-άρα από το «Who’s gonna take the blame» από Smokey Robinson & the miracles], το ψυχωτικό Neva Die Alone [σκέτη ντόπα], ακολουθεί το T.O.N.Y. (Top Of New York) (Feat. Tragedy Khadafi & Shawn Brown) [ΥΜΝΟΣ], η ντόπα που ονομάζεται Channel 10 [hip hop από τις κατακόμβες του Queensbridge…] κ.α.. Εδώ βάζω μια τελεία.

Όποιος/α θέλει να ανακαλύψει ένα πραγματικό Hip Hop διαμάντι των ‘90s να ‘ναι σίγουρος/η ότι το The War Report έχει να του/της δώσει πολλά κυρίως σε μουσικό επίπεδο [αν και το Hip Hop δεν είναι απλά μουσική... είναι πολλά παραπάνω και ας πολλοί επιδερμικοί λανθασμένα ταυτίζουν το rap [ένα από τα στοιχεία της αντικουλτούρας] με το hip hop].  Κατά τη γνώμη μου η συνέχεια των C-N-N δεν κυμάνθηκε στα ίδια υψηλά standards που οι ίδιοι έθεσαν με αυτή την κυκλοφορία για τους εαυτούς τους αν και αυτό καθ’ αυτό δεν αναιρεί ούτε υποβιβάζει μελλοντικές τους κομματάρες [στην τελική αυτές οι «λεπτομέρειες»  είναι [και] θέμα γούστου].

Υγ-trivia tip.  Όποιος/α έχει μεράκι και πραγματικά γουστάρει να ψαχτεί λίγο περισσότερο και να διαθέσει λίγο επιπλέον χρόνο για να μπει περισσότερο στο κλίμα του εν λόγω δίσκου, ας ψάξει να βρει και το εξαιρετικό white label single του 1997 «Married to Marijuana/Calm Down feat. Nas» [περιέχει αυτά τα 2 τραγούδια καθώς και τις αντίστοιχες instrumental versions], αυτά τα 2 κομμάτια υπήρχαν στο promo του The War Report αλλά δεν μπήκαν στην τελική του έκδοση, καταπληκτικά αμφότερα.

Εξώφυλλο:

(http://www.undergroundhiphop.com/store/covers_original/PEN3041CD.jpg)

Tracklist:

01. Intro
02. Bloody Money
03. Driver’s Seat (feat. Iman T.H.U.G. & Busta Rhymes)
04. Stick You (Feat. Tragedy Khadafi)
05. Parole Violators (Feat. Havoc & Tragedy Khadafi)
06. Iraq (See The World) (Feat. Castro, Mendosa, Musolini & Troy Outlaw)
07. Live On Live Long
08. Neva Die Alone (Feat. Tragedy Khadafi)
09. T.O.N.Y. (Top Of New York) (Feat. Tragedy Khadafi & Shawn Brown)
10. Channel 10 (Feat. Tragedy Khadafi)
11. Capone Phone Home (Interlude)
12. Stay Tuned (Interlude)
13. Capone Bone
14. Halfway Thugs
15. L.A., L.A. (Kuwait Mix Marley Marl) (Feat. Mobb Deep & Tragedy Khadafi)
16. Capone -N- Noreaga Live (Interlude)
17. Illegal Life (Feat. Havoc & Tragedy Khadafi)
18. Black Gangsta (Feat. Tragedy Khadafi)
19. Closer (Feat. Nneka Morton)
20. Capone Phone Home (Outro)

Στίχοι του Bloody Money:


Chorus:
New York get the Bloody Money, dirty cash
Live niggas who smoke weed, car seat stash
You monkey walk, I'm hunchback, sneak quiet
Talk about me, gossip, scared to death when I pop up
I'm fouler than gats that don't bust when they supposed to
Been around you, play close, but wasn't close to you
The setup was weak, you coming
I saw you cuttin' corners, snake-type shit
Tie you up, seal your lip, wrist bleeding
Cowboy rope, choke your throat
Put the bogey out in your face
Now your face laced like ash tray face
Stay with gat on my waist
Give the god some space, shoot you up above waist
If I ain't got beef right here or right there
Ice-grill stare, shoulda set it off right it off right there
CNN war report, spread across New York
Guard him Indian style - knees bent, militant
Yo the world know Noreaga from Iraq
Beef with me serious, keep it real, that's that
Get stabbed in your back, my man Alley Cat
Little cousin from Jamaica, brown-skin thug
Thug blood, yo we stuck in the game like it's a drug
My pops was a thug nigga, was on the streets too
Uncle Wise been banned since '82
Back on the streets, A hundred seven Guy Brew
I see you, come see you, writing scrolls(writing scrolls)
To the rest of the fam, locked in holes
At age eight, money come first, snatch purse
Go to church, yo that's not me, mami I'm cursed
Iblis glamorous, diabolic, devilish, this game real, realer than you think
Just think, spots get rushed, knots get touched, police busts
Yo what happened? Police kicked door, yo he was rappin'
Your wife - what what! What what! Dressed indecent
A hundred crackers, son it's the one-ten precinct

Chorus

Yo time zone, cabron, maricon
Bitches callin me up, tryin to set me up
Like Amina and Gina, kid they from Medina
Emanuel, keep fish scale to sell
General - clique deep with cartel
When niggas get locked, who you think they call for bail?
Shorty legs mad smooth, son, I'm left struck
Pussy plus dick could only equal a fuck
Fatty bangin', she analyze, my chain hangin'
We waitin, conversatin', Iblis Satan
Illegal life, watch police on bikes
Life still in shame, they monkey wrenched the whole game
A stress day, police watch the twelve "K"
While I smoked shorty sipped chardonnay
I lay - lay back, cognac
And I dont even drink like that, I sell crack
Yo my ices gleam, type mean, sell to fiends
Shoot guns, parallel
Pistal (pistol), bust well
Kid whatever, desert storm like bad weather
Clique together, keep gats under the leather
You lightweight, what? I'm heavyweight hold weight
Yo it's jail niggas comin' home taking a shit
Yo illegal business, them niggas got dealt wit
Got smoked
God body cat, he sniff coke
Yo he's old time, thinkin 'bout drinkin' his wine
Regulatin' 9-9, get my crew out, survive shootout
Tactics, keep gats under the mattress
Player hater - my team a bunch of regulator
Set you up, you won't make it to the elevator
You never been to jail, I'm jail seen
Niggas seen, me in jail since thirteen
Shooting up scenes[obscene?]
Real niggas take cream

Chorus 2x

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. T.O.N.Y. (Top Of New York) [video clip]

[γιατί είναι σκέτη αρρώστεια και ΥΜΝΟΣ από το πρώτο δευτερόλεπτο με τον βήχα μέχρι και το τελευταίο του, DOPE!!!! Από τα πιο πολυαγαπημένα μου beats ever..]

https://www.youtube.com/watch?v=9jwYAoxvfvI&list=RD9jwYAoxvfvI#t=35

και με καλό ήχο γιατί του βίντεο κλιπ είναι σκατά.

https://www.youtube.com/watch?v=qqOTO4PF1zM

02. L.A., L.A. (Kuwait Mix Marley Marl)

[γιατί παρ’ολο που είναι diss είναι εθιστικό όσο δε παίρνει]

https://www.youtube.com/watch?v=YLGz9RqIJCo


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάιος 24, 2015, 11:53:50 μμ
#0011 MOBB DEEP: The Infamous [1995]

«We be the infamous, you heard of us, official Queensbridge murderers…»


Από την ημέρα που άνοιξα αυτό το θέμα πέθαινα για τη στιγμή που θα παρουσίαζα τον συγκεκριμένο δίσκο μιας και αυτός είναι η μεγάλη μου αρρώστεια όπως και γενικά οι Mobb Deep.  Υπάρχει το Hip Hop, υπάρχει το Hip Hop των ‘90s και υπάρχουν και οι Mobb Deep του The Infamous…  Ίσως, να είναι και ο αγαπημένος μου με διαφορά δίσκος όλων των εποχών στο Hip Hop, δεν έχω καταλήξει ακόμα μιας και «παίζει μπάλα» συχνά-πυκνά με Black Moon, House Of Pain, Nas κ.α., δεν έχει και τόσο σημασία στην τελική, είναι κυρίως θέμα των εκάστοτε διαθέσεων κάθε φορά.  Από άποψη στυλ/ηχοχρωμάτων όμως, εδώ βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η ουσία αυτού του ΗΧΟΥ.  Άλμπουμ-θεμέλιο ο δεύτερος [και καλύτερος με διαφορά] δίσκος των Mobb Deep, κυκλοφόρησε από την Loud Records στις 25 Απριλίου 1995 [σχετικά πρόσφατα συμπλήρωσε 20ετία δλδ].  Σκληροπυρηνικό ΩΜΟ East Coast Hip Hop με αυτόν τον τόσο χαρακτηριστικότατο επιδραστικότατο dope ήχο-σχολή των Mobb Deep [πιο βαρύ/underground πεθαίνεις], straight in the face, ένα άλμπουμ σκέτη ΝΤΟΠΑ!!!!!

Για την ιστορία, θέση #15 Billboard 200 και #3 Top R&B/Hip Hop Albums chart .  Συμμετοχές; Nas, Raekwon και Ghostafe Killah από Wu-Tang Clan, Q-Tip από A Tribe Called Quest, Big Noyd, Crystal Johnson.  Από αυτό τον δίσκο 3 singles κυκλοφορήσανε το 1995, τα: 1] Shook Ones Pt. II, 2] Survival Of The Fittest [ενημερωτικά ένα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ remix από ESPN του συγκεκριμένου κομματιού κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, 20 χρόνια μετά, για όποιον/α ενδιαφέρεται και κυκλοφορία σε μορφή EP] και 3] Temperature’s rising.  Στα single-άκια υπάρχουν τα γνωστά καλούδια που έχουμε ξαναπεί, Instrumental, a cappella versions κ.α.

Τι έχουμε εδώ λοιπόν; 2 λέξεις: Hip και Hop. Beat-άρες [ο ήχος και η μίξη είναι το λιγότερο υποδειγματικά αμφότερα], δρόμος, gangs, East Coast Hardcore Hip Hop στα καλύτερα του κατευθείαν από τις κατακόμβες του Queensbridge, δεν θα σταθώ σε επιμέρους κομμάτια γιατί αυτό είναι ανούσιο, ή γουστάρεις φουλ και χώνεσαι στον κόσμο του συγκεκριμένου άλμπουμ ή μην ασχοληθείς καθόλου και σταμάτα να διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές, όλο το υλικό είναι απίστευτης ποιότητας, δεμένο σαν βράχος και απόλυτα ομοιογενές και δικαιολογεί στο έπακρο τις λέξεις «GOLDEN ERA», κοινώς εδώ βρίσκεται το χρυσάφι της σκηνής...  Κάθε τραγούδι-beat αποτελεί μια σχολή από μόνο του.  Έχουμε έναν Prodigy και έναν Havoc στα ντουζένια τους να πατάνε όλη τη σκηνή φτύνοντας τα θανατηφόρα couplets τους, DARK ατμόσφαιρες, σκοτάδι, σκοτάδι και πάλι σκοτάδι, drums να σε καρφώνουν κυριολεκτικά στο πάτωμα, ΠΑΧΥ ΜΠΑΣΟ, χαρακτηριστικότατα East Coast -gritty- beats με το remix τους του Shook Ones, Shook Ones Pt. II να σκοτώνει.  Δεν πιστεύω στην καινοτομία πλέον [ας μην κοροϊδευόμαστε, ούτε στην καραμέλα της παρθενογένεσης-χα!], οπότε αν ηχητικά κάτι το 2015 είναι «Mobb Deep ’94 - ‘96-style» θεωρώ είναι ευτύχημα για την αντικουλτούρα να αποδίδεται φόρος τιμής στον ΗΧΟ/αισθητική αυτών που [καθ]ορίσανε.

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου στο υπερμέγιστο κομμάτι «Paddyshop» από τα demo tracks του 1994 [που αξίζει να βρείτε και να ακούσετε όσοι/ες γουστάρετε] που δεν βρήκε τη θέση του -δυστυχώς- στον δίσκο, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα demos του The Infamous.  Προσωπικά, για να ειμαι ειλικρινής, πιο πολύ γουστάρω τη πρωτόγονη βρωμιά/μίξη με τα μπάσα στον διάολο και τα kicks και snares να σε καρφώνουν αλύπητα/ήχο των demos παρά τον δίσκο.  Κομμάτια από τα recording sessions επίσης, κυκλοφόρησαν ως ένα δεύτερο -Bonus- cd στον δίσκο του 2014: The Infamous Mobb Deep.  Έναν χρόνο μετά το The Infamous, το 1996, οι Mobb Deep κυκλοφορήσανε άλλη μια επική δισκάρα [η τελευταία τους ΔΙΣΚΑΡΑ βασικά] το Hell On Earth, σύντομα να ‘μαστε καλά, θα παρουσιαστεί αναλυτικά και αυτή.

Εξώφυλλο:

(http://i.ytimg.com/vi/Nahr_F_JlEc/maxresdefault.jpg)

Εξώφυλλο Shook Ones Pt. II single:

(http://cdn.nahright.com/news/m.php/2011/04/Mobb-Deep-Shook-Ones-Front.jpg)

Εξώφυλλο Temperature’s rising single:

(http://media1.templeofdeejays.com/1419-2283-thickbox/mobb-deep-temperature-s-rising-give-up-the-goods-12.jpg)

Εξώφυλλο Survival Of the Fittest ESPN Remix EP:

(http://assets.audiomack.com/officialmobbdeep/fe85bc2f33ad4decd3015a4d23bd4563.jpeg)

Tracklist:

1 The Start Of Your Ending (41st Side)
2 [The Infamous Prelude]
3 Survival Of The Fittest
4 Eye For A Eye (Your Beef Is Mines)
5 [Just Step Prelude]
6 Give Up The Goods (Just Step)
7 Temperature’s Rising
8 Up North Trip
9 Trife Life
10 Q.U. - Hectic
11 Right Back To You
12 [The Grave Prelude]
13 Cradle To The Grave
14 Drink Away The Pain (Situations)
15 Shook Ones Pt. II
16 Party Over

Και στην ιαπωνική έκδοση ως bonus track το:

17 Survival of the Fittest [Remix] [Extended Version] - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ remix και πολύ καλύτερο από το ESPN remix.

Shook Ones Pt. II Στίχοι:


[Intro]
Word up son, word
Yeah, to all the killers and a hundred dollar billers
For real niggas who ain't got no feelings
Check it out now

[Verse 1: Prodigy]
I got you stuck off the realness, we be the infamous
You heard of us, official Queensbridge murderers
The Mobb comes equipped for warfare beware
Of my crime family who got 'nuff shots to share
For all of those, who wanna profile and pose
Rock you in your face, stab your brain wit your nose bone
You all alone in these streets, cousin
Every man for they self in this land we be gunning
And keep them shook crews running
Like they supposed to
They come around but they never come close to
I can see it inside your face
You're in the wrong place
Cowards like you just get they whole body laced up
With bullet holes and such
Speak the wrong words man and you will get touched
You can put your whole army against my team and
I guarantee you it'll be your very last time breathing
Your simple words just don't move me
You're minor, we're major
You're all up in the game and don't deserve to be a player
Don't make me have to call your name out
Your crew is featherweight
My gunshots'll make you levitate
I'm only 19 but my mind is older
And when the things get for real my warm heart turns cold
Another nigga deceased, another story gets told
It ain't nothing really, a-yo Dun spark the philly
So I can get my mind off these yellow-backed niggas
Why they still alive I don't know, go figure
Meanwhile back in Queens the realness and foundation
If I die, I couldn't choose a better location
When the slugs penetrate you feel a burning sensation
Getting closer to God in a tight situation
Now take these words home and think it through
Or the next rhyme I write might be about you

[Hook]
Son, they shook
Cause ain't no such things as halfway crooks
Scared to death, scared to look, they shook
Cause ain't no such things as halfway crooks
Scared to death, scared to look
Living the live that of diamonds and guns
There's numerous ways you can choose to earn funds
Some get shot, locked down and turn nuns
Cowardly hearts and straight up shook ones, shook ones
He ain't a crook son, he's just a shook one

[Verse 2: Havoc]
For every rhyme I write it's 25 to life
Yo it's a must, in gats we trust, safeguarding my life
Ain't no time for hesitation, that only leads to incarceration
You don't know me, there's no relation
Queensbridge and we don't play, I don't got time
For your petty thinking mind, son I'm bigger than those
Claiming that you pack heat but you're scared to hold
And once the smoke clears you'll be left with one in your dome
Thirteen years in the projects, my mentality is what kid
You talk a good one but you don't want it
Sometimes I wonder do I deserve to live
Or am I going to burn in hell for all the things I did
No time to dwell on that cause my brain reacts
Front if you want kid, lay on your back
I don't fake jacks kid, you know I bring it to you live
Stay in a child's place, kid you out of line
Criminal minds thirsty for recognition
I'm sipping, E&J got my mind flipping
I'm bugging, digging my ways out of holes by hustling
Get that loot kid, you know my function
Cause long as I'm alive I'mma live illegal
And once I get on I'mma put on all my people
React quick, spit lyrics like Macs I hit your dome up
When I roll up, don't be caught sleeping cause I'm creeping

[Hook]

[Outro]
To all the villains and a hundred dollar billers
To real brothers who ain't got no feelings
G-yeah, the whole Bridge, Queens get the money
41st side, keeping it real, Queens get the money

Για περισσότερο trivia για τα αρρωστάκια παραθέτω και αυτό το link:

http://nahright.com/news/2015/04/24/mobb-deep-the-infamous/#more-459965

Ενδεικτικά κομμάτια:

Επειδή το video clip ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ (ένας είναι ο ύμνος) μπήκε στο αρχικό Post αυτού του αφιερώματος δεν θα το συμπεριλάβω ξανά εδώ αλλά θα βάλω τα εξ’ ίσου dopes…

01. Survival Of The Fittest [video clip]


Ένα από τα πιο «state of the art» beats ever στο Hip Hop… η απόλυτη θεϊλα της υπόθεσης είναι ότι ο Havoc που έκανε την παραγωγή του εν λόγω beat, στην αρχή το μισούσε..!!

https://www.youtube.com/watch?v=JxDdN-puo3g

02. Q.U. - Hectic

Γιατί είναι τέρμα άρρωστο beat…

https://www.youtube.com/watch?v=pUODkPXuh0c


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Μάιος 28, 2015, 08:33:56 μμ
#0012 KOOL G RAP: 4,5,6 [1995]

Έφτασε η ώρα να παρουσιαστεί άλλο ένα αγαπημένο Hip Hop διαμάντι που κυκλοφόρησε στα mid ‘90s.  Το 4,5,6 κυκλοφόρησε στις 12 Σεπτεμβρίου 1995 από την Cold Chillin’ Records και είναι ο πρώτος [solo, καταπληκτικός] δίσκος του Kool G Rap από Corona, Queens, N.Y., μετά τη διάλυση του Hip Hop σχήματος Kool G Rap & DJ Polo το 1993.  Βρέθηκε στην θέση #1 στα R&B/Hip Hop Chart και στην θέση #24 Billboard 200.  Δύο singles κυκλοφορήσανε από αυτό τον δίσκο, το 1995 αμφότερα, τα: «Fast Life» και «It’s a shame».  Στο σκουρόχρωμο εξώφυλλο φαίνεται και ο Nas.  Συμμετοχές:  B1, MF Grimm και Nas και παραγωγές από Dr. Butcher, Naughty Shorts, T-Ray και τον Buckwild των D.I.T.C.  10 κομμάτια [αν εξαιρέσει κανείς το intro], όπου ο Kool G Rap κυριολεκτικά παραδίδει σεμινάρια skills και Mafioso Rap, μιλάμε για έναν από τους πιο επιδραστικούς MCs όλων των εποχών που έχει αναφερθεί επανειλλημένα ως μεγάλη επιρροή των Nas, The Notorious Big, Jay-Z, Mobb Deep, Eminem κ.α.  Στιχουργικά μπορεί κάποιος να απολαύσει έξυπνο story telling με αναφορές σε μαφία, gangs κ.λπ. Μουσικά μαζί με τα 2 άλμπουμς που ακολούθησαν [Roots Of Evil του 1998 και The Giancana Story του 2002] θεωρώ πως είναι οι 3 top δουλειές του, προσωπικά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους το συγκεκριμένο αποτελεί το αγαπημένο μου.

Αναλυτικότερα, μετά το intro ακολουθεί το ομώνυμο 4,5,6 στο οποίο υπάρχει και sample από το N.Y. State of mind του Nas, καταπληκτικό κομμάτι με σχεδόν μυσταγωγικό feeling θα έλεγα, κολλητικό hook - αν και κατά τη γνώμη μου όχι το καλύτερο του δίσκου, συνεχίζουμε με το single It’s a shame με τα πανέμορφα samples από το Love is for fools από Southside Movement, ένα flow-φωτιά [φτύνει ρίμες σαν να μην υπάρχει αύριο], πραγματικό Golden Era διαμάντι με πανέμορφη μπασογραμμή, πραγματικά λατρεύω - όσες φορές και να το ακούσω - το συγκεκριμένο beat.  Στη συνέχεια έχουμε το πιο «αρπαγμένο» Take ‘Em To War με τον creepy ρυθμό του και το επίσης όμορφο μπάσο του, πάντα μου θύμιζε κάτι από Black Moon το συγκεκριμένο κομμάτι ειδικά στο hook [Black Moon-χεχε!], καταπληκτικό και αγαπημένο επίσης το sample από το υπέρτατο the divine image από David Axelrod, ακολουθεί το στοιχειωμένο Executioner Style σε παραγωγάρα Dr. Butcher με samples από το Leroy The Magician από Gary Burton [ίσως μία από τις top παραγωγές του δίσκου], το συγκινητικό For Da Brothaz με samples από Soulsides [Art Farmer] και Power of soul [Idris Muhammad] για να πάμε στο Blowin’ Up In The World και ο ένας ύμνος να ακολουθεί τον άλλον, κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ο beat και ο Kool G Rap σε δαιμονισμένη φόρμα, το [«Black Moon»-χαχαχα!] ρεφραίν απλά τα σπάει, Golden Era.  Fast Life σε κολασμένο ντουέτο με τον Nas, ονειρική σύμπραξη, μεγάλες στιγμές…  ειδικά το τρίτο couplet που είναι back-to-back σπέρνει.  Ghetto Knows [τι να πει κανείς για ένα ΤΕΤΟΙΟ κομμάτι...], sample από here comes the meterman από The Meters, beat-άρα, απόδοση στα ύψη, ο Kool G Rap σε τέτοια κομμάτια αφήνει την εντύπωση μιας καλολαδωμένης μηχανής που απλά επελαύνει και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στον διάβα του, ακολουθεί το remix του It’s A Shame σε παραγωγή Dr. Butcher [είναι εθισμός!] για να κλείσει ένα καταπληκτικό άλμπουμ με το επίσης καταπληκτικό «καραμπασάτο» Money On My Brain.

«4, 5, 6 is in the mix - I'm hittin them with trip's
Headcrack, time to get the bread black!
4, 5, 6 is in the mix - I'm hittin them with trip's
Headcrack, time to get the bread!»

Εξώφυλλο:


(http://static1.squarespace.com/static/520ed800e4b0229123208764/527ef78de4b0910bac78e2dc/527ef7a8e4b0bffa49a9b2e9/1384052649740/four_5_6.jpg)

Tracklist:

01 Intro
02 4, 5, 6
03 It’s A Shame
04 Take ‘Em To War (feat. MF Grimm & B1)
05 Executioner Style
06 For Da Brothaz
07 Blowin’ Up In The World
08 Fast Life (feat. Nas)
09 Ghetto Knows
10 It’s A Shame (Da Butcher’s Mix)
11 Money On My Brain (feat. MF Grimm & B1)

Ghetto knows Lyricz:


Chorus: repeat 2X

Yo, you gotta go, you gotta go, you gotta go
(G: And aiyyo, what you don't know, believe the ghetto knows)

[Kool G. Rap]
New York, New York, the city that never sleeps
Bodies, covered in white sheets, are layin in the streets
Shit gets deep, as we creep up the block by the kids slangin rocks
And holdin Glocks stolen from the cops to get props
You gotta split a top, on the regular
Or get plugged in your mug, from a slug, by your competitor
Gunshots echo throughout the city like thunder, no wonder
Another brother six feet under
You know it ain't no jokin when the streetlights are broken
So keep your eyes open, or get ready for a, smokin 'loc
Step out of line, I hope you got your nine gun son
The Smith and Wess', you better press 9-1-1 (word up)
Or make a run for it there's too many to tackle
The Big Apple'll put your ass on ice like a Snapple
So even though I rap I gots to stay strapped
Niggas act up I back up (PI-YAH)
I bust a cap inside your fuckin hat
Don't even pose with them hoes, the swinger that you chose
Just might be down with the foes, only the shadow knows
And ain't no lollipop, lollipop over here only the shottie pops
(BOOM) Now just sit back and watch the bodies drop
The younger gunmen got the bigger niggas runnin
The shorties (what) the shorties (what) the shorties are comin
To push a nigga wig back, and leave his ass flat on his back
The motherfuckin ghetto knows, and it's like that

Chorus

[Kool G. Rap]
Today's headlines, another nigga dead
Six to the body and fo' to the head
Followed the red bitch in the bed full of lead
A drug-related case and now the place is filled with Feds
Ramshacked the shack, disclouse 'bout two kilos of dope
Two ounces of coke's caught in the pocket of his coat
So, another brother caught the ultimate surprise
With blown out brains, to drop stains on his eyes
Dazed as I sit back and watch the channel two news
Watchin his family goin through all the boo-hoos
You lose, like an Ill Street, the Blues are gettin deeper
Nothin left in the room except for him, the Grim Reaper
Police will take a few snapshots, scoop up some blooddrops
Pull out a file on a juvenile child of mugshots
The cops knew he fell victim to laws on the street
So they just, pull out the white sheets, to cover up the dead meat
Seal off the area with yellow tape, draw the white
Chalk around the body now the party has to motivate
One more outlaw, was murdered on the scene for the green
Died at the age of seventeen

Chorus

[Kool G. Rap]
Strollin the concrete, packin my heat, walkin the backstreets
I seen niggas pull up, peepin me out the side a black Jeep
Six feet deep, that's where I'm goin if I'm slippin
Steady cockin my shit cause I already got the clip in
Now who's the first nigga to run up, here they come up
The block hardrocks with Glocks rollin holdin they guns up
I buck, I buck, and then I struck one in the chest
Nigga shoulda wore a vest but now his ass is put to rest
But now I got three mo' niggas, pullin triggers
Strays are ricochetin off the bricks, zigga zigga
But who got the biggest strap? Who's bustin bigger caps?
My BOOM BOOM BOOMS against they PAP PAP PAPS
No haps, G. Rap ain't goin out like a sucker
I reloaded the shot and dropped another motherfucker
Quick, I duck and shit to dodge the bullets comin at me
Cause I won't be too happy with a slug inside my nappy
Two more niggas left, they scared to death, but I'm leary
Shit gets kinda scary when I got bulletholes near me
I went between two cars, lettin off the quarter pound
I see another body fallin down to the ground
Quick I run up on him cause I don't think that he's dead
Standin over his ass I put two more inside his head
That's three niggas down, only got one nigga to go
I gots to send his ass to the gravedigger so
I lay low in the cut and wait for moneygrip to slip up
Nearly shot my whole clip up, I got one more slug to rip up
Look over by the GS, see his ass stickin his head out
Boom, let the lead out, blew a piece of his brain dead out
The back of his head, now he's dead, because he fell face down
Right on the motherfuckin streets that he dwelled

Chorus

Απόσπασμα μιας συνέντευξης του Kool G Rap:

https://www.youtube.com/watch?v=gZJLR7kXCV8

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Executioner Style


https://www.youtube.com/watch?v=0pcMCrKwrmk

02. For Da Brothaz

https://www.youtube.com/watch?v=UaqVc7oo2jU

03. Ghetto Knows

https://www.youtube.com/watch?v=Hll4zCpWVV8


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Ιούνιος 01, 2015, 02:00:08 πμ
https://www.youtube.com/watch?v=cQV1T3SzdL0&index=1&list=PL0E5F2C94389367E1

https://www.youtube.com/watch?v=S2ZbWgM7evA&index=2&list=PL0E5F2C94389367E1

https://www.youtube.com/watch?v=OcBqc2SG7Dg&index=3&list=PL0E5F2C94389367E1

https://www.youtube.com/watch?v=YzuaOHfbrhA&index=4&list=PL0E5F2C94389367E1

https://www.youtube.com/watch?v=F8YNHF4RsoI&index=5&list=PL0E5F2C94389367E1

https://www.youtube.com/watch?v=J5uQZnOX0KY&index=6&list=PL0E5F2C94389367E1

https://www.youtube.com/watch?v=EPNuy96Byks&index=7&list=PL0E5F2C94389367E1


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Ιούλιος 11, 2015, 11:50:17 μμ
Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που πόσταρα στο συγκεκριμένο θέμα.  Κάτι το τρέξιμο με τη δουλειά με ότι συνεπάγεται αυτό για τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μου απομένει, κάτι οι τελευταίες πολιτικοκοινωνικές -ραγδαίες- εξελίξεις και τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες βδομάδες στο Ελλαδιστάν [έχουμε να δούμε πολλά ακόμα... προβλέπω η θερμοκρασία να ανεβαίνει περισσότερο και αυτό να συμβαίνει όχι μόνο λόγω της εποχής...], κάτι η διάθεση μου που φλερτάρει έντονα με την κατάθλιψη, και ένα γαμημένο μόνιμο ψυχοφθόρο άγχος και στρες που θέλωντας και μη μου γεννιέται και μοιράζομαι με όσους/ες αλληλεπιδρώ, κάτι οι δικές μου διέξοδοι για αυτοέκφραση που χρειάζονται τον χρόνο τους για να μπουν σε μια σειρά στο κεφάλι μου, αμέλησα να παρουσιάσω «νέες» προτάσεις. Υγεία να ‘χουμε...  Αυτή τη φορά θα παρουσιαστεί ένα αγαπημένο άλμπουμ από το 1994, για να υπάρχει μία συνέχεια στο θέμα μέχρι την επόμενη φορά και γιατί όσο κι αν είναι δύσκολο για μένα να βρίσκω χρόνο για να κάνω ακόμα και αυτές τις παρουσιάσεις δεν θέλω να το αφήσω ως έχει αλλά [σκοπός είναι] κάποια στιγμή να υπάρξει κάτι σαν «βάση δεδομένων» στην προκειμένη, ποιοτικών κυκλοφοριών, για όποιον/α θέλει ή θελήσει ελεύθερα στο μέλλον να ψαχτεί με κυκλοφορίες από την χρυσή εποχή του Hip Hop.  Σεβασμός και Αγάπη.

#0013 GANG STARR: Hard To Earn [1994]

Σχηματισμένοι από το... 1985 [με άλλη σύνθεση, από το 1989 ισχύει το παρών line up που ηχογράφησε τον δίσκο που παρουσιάζεται εδώ] οι Gang Starr… ή αλλιώς ένα από τα πιο ποιοτικά, αξιομνημόνευτα όσο και επιδραστικά ντουέτα που έχουν περάσει ποτέ από το Hip Hop.  Και πως να μην είναι όταν το ½ του σχήματος αποτελείται από τον DJ Premier από το Houston [από τους TOP DJs/παραγωγούς ever [ένας από τους αγαπημένους μου DJs] με άπειρες και ιστορικές συνεργασίες βλ. Nas, The Notorious B.I.G., Mobb Deep, Lord Finesse, KRS-One, Jay-Z κ.α. με beats που πλέον θεωρούνται -και είναι- κάτι παραπάνω από απλά «κλασικά»] και το άλλο ½ από τον MC Guru [R.I.P.] από το Roxbury.

Το μεγαλειώδες «Hard To Earn» είναι το τέταρτο album των Gang Starr, κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου 1994 από την Chrysalis/EMI Records.  Θέση #25 Billboard 200 και #2 Top R&B/Hip Hop Albums.  Τέσσερα singles βγήκανε από αυτό τον δίσκο, όλα το 1994, τα: «DWYCK», «Mass Appeal», «Code Of The Streets» και «Suckas Need Bodyguards».  Μουσικά το album σ-π-έ-ρ-ν-ε-ι, κάτι παραπάνω από απλά απολαυστικό/ουσιώδες κατά την ταπεινή μου άποψη.  ‘90s πρωτοκλασάτο αρχετυπικό Golden Era Hip Hop, κάτι απόλυτα λογικό όταν έχεις τον παλιό Primo να αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την παραγωγή [σε συνεργασία με Guru] και μάλιστα στα ντουζένια του... Χαρακτηριστικότατες ‘90s beat-άρες υπογραφής DJ Premier, με ασήκωτα dusty ντραμίδια, παχιά μπάσα, τα scratches που γδερνουν ανελέητα/cuts-σήμα κατατεθέν Primo, σκοτεινές gloomy ατμόσφαιρες, ρυθμοί που συνεπαίρνουν και σε βάζουν με το «έτσι γουστάρω» στα vibes του εκάστοτε beat, jazz διάσπαρτες πινελιές, συναίσθημα ρε αδέρφια... συναίσθημα της γειτονιάς, του δρόμου, του να πηγαίνεις με τρένο μέσα στην μητρόπολη και να κοζάρεις σε κάθε σταθμό και καθόλη την διάρκεια της διαδρομής την ολοκληρωτική αποσύνθεση του αστικού τοπίου...  Αυτό που δυστυχώς λείπει στις μέρες μας [στη μουσική και παντού, μιλάω για ζωή] είναι το συναίσθημα, να νοιώθει κάποιος/α και αυτό θέλουν να μας καταντήσουν... φοβισμένα, ευχνουχισμένα από συναισθήματα όντα χωρίς το παραμικρό ίχνος κρίσης/ευαισθησίας ώστε να μην αισθανόμαστε... κλείνω αυτή την μικρή παρένθεση και επιστρέφω στο Hard To Earn, αν θέλετε να μπείτε στον κόσμο του, α-κ-ο-ύ-σ-τ-ε το [όχι επιδερμικά] και ΝΟΙΩΣΤΕ, στο τέλος της ακρόασης-ναι ρε αλάνια, χαμογελάμε που είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Αναλυτικότερα, ο δίσκος ξεκινάει με ένα intro [προσωπικά αδιάφορο], και μετά ξεδιπλώνεται το μεγαλείο, η μια κομματάρα μετά την άλλη. Alongwaytogo, επελαύνει, εθιστικά scratchάκια, hook κόλλημα, η φωνή του Guru ΣΚΑΛΩΜΑ, ακολουθεί το μαγευτικό Code of the streets με την μυσταγωγική ατμόσφαιρα του και τον ορμητικό του ρυθμό, πραγματικά υποδειγματικό κομμάτι όσο και beat, το sampling του little green apples από Monk Higgins απλά υπέροχο, στη συνέχεια έχουμε το πιο up tempo Brainstorm, συντονισμένο χάος... ακολουθεί το Tonz ‘o’ Gunz [κομματάρα, λατρεύω το scratching του και την funky μπασογραμμή του], The planet…: «...And like the sayin goes, sometimes life ain't fair but in my heart there ain't no quittin so I stayed up late, to write some rhymes to some rhythms...», Aiiight Chill… (Skit) με ευχάριστη έκπληξη μια μικρή συμμετοχή του Nas για να οδηγήσει στον ύμνο Speak Ya Clout, συμμετοχή Jeru The Damaja, το πιο επιθετικό DWYCK [μια ομορφιά το μπάσο εδώ], η μικρή σε διάρκεια ντόπα ονόματι Words From the Nutcracker…: «...I'm from the Bronx, New York City the big fuckin' Apple where the niggas get busy god bless the dead, and god rest my pops peace to the niggas goin' out bustin' shots…», Mass Appeal, μπάσιμο με scratching, υπέροχο sampling, από τα καλύτερα του δίσκου χαλαρά, το hardcore diss του Suckas Need Bodyguards ισοπεδωτικό με DRUMS που τσακίζουν τα πάντα στο διάβα τους, το «γηπεδικό» hook [black moon λέμεεεε!] σε σκαλώνει, ίσως είναι το αγαπημένο μου beat αυτού του δίσκου... real pure shit.  Στη συνέχεια λέρχεται η ολντσκουλιά του Now You’re Mine, horns, από τις καλύτερες ερμηνείες του Guru, scratches «γυαλόχαρτο», one of the best, ακολουθεί η μπουλντόζα που λέγεται Mostly Tha Voice [ύμνος] και αν γουστάρεις μέχρι εδώ έχεις και ένα F.A.L.A. και ένα Comin’ for Datazz που σε καρφώνει στο πάτωμα με κάθε του snare για να κλείσουν έναν καταπληκτικό δίσκο.  Μυαλά σε τοίχους, πατώματα και μπλέντερ...

Προτείνονται επίσης ανεπιφύλακτα σε όποιον/α θέλει να εντρυφήσει και τα πέντε υπόλοιπα albums των Gang Starr [No more mr. Nice guy [1989], Step in the arena [1991], Daily operation [1992], Moment of truth [1998] και The ownerz [2003]], είναι ένα και ένα.  Για το κλείσιμο αυτής της παρουσίασης θέλω να προσθέσω πως είναι τεράστια απώλεια ο χαμός του Guru και πραγματικό κρίμα [έπαθε καρδιακό επεισόδιο τον Φεβρουάριο του 2010, έπεσε σε κώμα και πέθανε από καρκίνο στις 19 Απριλίου του ίδιου έτους], γιατί μιλώντας πέρα από τον άνθρωπο και το γεγονός ότι οι Gang Starr από το 2004 [τελευταία ευρωπαϊκή περιοδεία-χωρίς τον Premier] ήδη είχαν τελειώσει μιλάμε για έναν από τους καλύτερους mcs/στιχουργούς ever.

Εξώφυλλο:

(http://ecx.images-amazon.com/images/I/81BTimpYB2L._SL1300_.jpg)

Tracklist:

01. Intro (The First Step)
02. Alongwaytogo
03. Code of the Streets
04. Brainstorm
05. Tonz ‘o’ Gunz
06. Planet
07. Aiiight Chill… (Skit)
08. Speak Ya Clout (feat. Jeru The Damaja)
09. DWYCK (feat. Nice & Smooth)
10. Words From the Nutcracker (feat. Melachi the Nutcracker)
11. Mass Appeal
12. Blowin’ up the Spot
13. Suckas Need Bodyguards
14. Now You’re Mine
15. Mostly Tha Voice
16. F.A.L.A. (feat. Big Shug)
17. Comin’ for Datazz

Ενδεικτικά κομμάτια:


Το συγκεκριμένο άλμπουμ αποτελείται από διαμάντια και χαρακτηρίζεται από μια καταπληκτική ομοιογένεια όπως και ροή του υλικού.  Το κάθε τι εκεί μέσα, θαρρώ πως έχει πολύ σοφά τοποθετηθεί στην σωστή θέση.  Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι μιας και λατρεύω εξ’ ίσου ΟΛΑ τα beats και το κάθε couplet κ.λπ.  Παρόλα αυτά-αν και είναι εντελώς υποκειμενικό κάθε φορά και ο μόνος παράγοντας επιλογής είναι η εκάστοτε ψυχοσύνθεση μου-αν ήταν να ποστάρω 2-3 ενδεικτικά tracks χωρίς να μειώνω τα υπόλοιπα αυτά θα ήταν:

01. Code Of The Streets [video clip]

https://www.youtube.com/watch?v=kT4jQld_FiE

02. DWYCK [video clip]

https://www.youtube.com/watch?v=bRNT_t0-miQ

03. Comin’ for Datazz

https://www.youtube.com/watch?v=6B-beueejuU


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Αύγουστος 01, 2015, 02:21:38 πμ
#0014 HOODRATZ: Sneeke Muthafukaz [1993]

1η Αυγούστου σήμερα, νέος μήνας, the shit remains...  Επειδή ακόμα και οι στιγμές που μιλάμε γι’ αυτά που πραγματικά γουστάρουμε είναι μετρημένες και επειδή ήδη στο ξυπνητήρι η στιγμή που θα χτυπήσει για τη δουλειά πλησιάζει και οι ώρες «ξεκούρασης» [οι ποιές;] μειώνονται επικίνδυνα, για το έμπα του μήνα επέλεξα να σας παρουσιάσω έναν δίσκο που είναι πραγματικά από τους ΠΟΛΥ αγαπημένους μου και που ηχητικά/αισθητικά πιστεύω stands for what is Hip Hop… Πιο κλισέ αν θέλετε…  Represents.  Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο σε πλαστικούς και άχρωμους καιρούς που έχουν εκφυλιστεί -σχεδόν- τα πάντα, να φτάνει το βράδυ, να κλείνει κάποιος/α τα μάτια του/της, να κάνει -προσωρινό- delete σε όλα τα σκατά, σε αφεντικά, εξελίξεις κ.λπ. έστω και για λίγα γαμημένα λεπτά της ώρας και να βάζει να ακούσει ένα τόσο όμορφα ακατέργαστο όσο και ανόθευτο Hip Hop διαμάντι.  Όποιος/α λοιπόν αναζητά απεγνωσμένα σαν ναρκωτικό εκείνο ΤΟ μοναδικό «άρωμα» του 1993 ας κάνει μια στάση εδώ στο μοναδικό άλμπουμ των Hoodratz [ντουέτο σχήμα αποτελούμενο από τους Doh-Doh και Dingbat] από το Queens της Νέας Υόρκης με τίτλο «Sneeke Muthafukaz».  Ευτυχώς, που υπάρχουν τέτοιες οάσεις να δροσιζόμαστε από τη λάβα του καλοκαιριού και απ’ όσα ζούμε.  Αν και το «δροσιζόμαστε»… με το συγκεκριμένο άκουσμα μάλλον άστοχος είναι ως χαρακτηρισμός μιας και από το πρώτο δεύτερο μέχρι το τελευταίο το περιεχόμενο είναι σκέτη φωτιά!!!  Real Hardcore East Coast Hip Hop.  Ηχογραφημένο το 1992-1993 κυκλοφόρησε από την Epic Records στις 24 Αυγουστου 1993, θέσεις #79 Top R&B/Hip Hop Albums και #27 U.S. Top Heatseekers.  Από τον μοναδικό -δυστυχώς- αυτόν δίσκο των Hoodratz βγήκανε δύο singles, τα: «Bootlegga» και «Murdered Ova Nuttin’» που το συνόδευσε ένα επίσης καταπληκτικό ασπρόμαυρο [ναι!] video clip.

Τα πάντα είναι εδώ: τα dusty drums, kicks και snares που σε συνθλίβουν κάτω από το αμέτρητο βάρος τους, η βρωμιά και η δυσωδία των δρόμων της Ανατολικής Ακτής, η jazz, τα μπάσα, τα επιληπτικά horns, παρανοϊκή ατμόσφαιρα να πλανάται διάχυτη στον αέρα, αλητεία, θράσος, χυδαιότητα [τα verses σκοτώνουν, όχι αστεία...], πραγματικός ασυμβίβαστος-στη μάπα σου U-N-D-E-R-G-R-O-U-N-D ήχος [με όλα τα γράμματα κεφαλαία], θα μπορούσα να το ακούω και νεκρός.  Άλμπουμς σαν αυτό και το «Enta Da Stage» των τεράστιων Black Moon [δίδυμα αδερφάκια κατά τη γνώμη μου] είναι μια κατηγορία από μόνα τους...  Τις μουσικές παραγωγές του δίσκου επιμελήθηκαν πέρα από τους Hoodratz οι: DJ Irv, David Kennedy, Carlton Batts και Bryan Leach.  Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, ή ακούς και νοιώθεις ή απλά προσπερνάς...  Καληνύχτα.  Α, και καλό μήνα να ‘χουμε...

Εξώφυλλο:

(http://cdn.shopify.com/s/files/1/0671/2309/products/57_52208e31-b26e-44b1-88fe-2e0590b1c8d5_grande.jpeg?v=1424315311)

Tracklist:

01 Bootlegga
02 Ms. Crabtree
03 Rollin Wit’ Da Rat Pak
04 Street Smart Dummies
05 Murdered Ova Nuttin’
06 Free Cheeze
07 Dagnabit
08 Sneekee Mothafukaz
09 Had A Bad Day (2-16-93)
10 Na Na, Na Na, Na
11 Grimee…
12 Dis Budz Fa U
13 Git Off Ma Dic

Ενδεικτικά κομμάτια:


01. Murdered Ova Nuttin’ [video clip]


Πιο TRUE πεθαίνεις.  Άψογη αισθητική, άψογα τα πάντα, ασπρόμαυρο διαμάντι.

https://www.youtube.com/watch?v=umU3JZOqBKs

02. Grimee…

Για τον τσαμπουκά του και τα θανατηφόρα του verses...

https://www.youtube.com/watch?v=PVqGReSMjsw

03. Git Off Ma Dic

Hardcore.  Και ξύλο.  Χυδαίος ήχος.  Hardcore και ξύλο.  Αρκούν.  Αυτά.

https://www.youtube.com/watch?v=N6KgzkmxYrs


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Αύγουστος 14, 2015, 09:42:11 μμ
Ένα ενδιαφέρον κείμενο για το Illmatic του Nas, το Queensbridge κ.λπ. https://medium.com/@LegacyRecordings/the-eternal-illmatic-5922127b7ade


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Σεπτέμβριος 01, 2015, 01:37:46 πμ
documanter για το The Infamous των Mobb Deep

https://www.youtube.com/watch?v=o7tdWsY4KoQ


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Σεπτέμβριος 01, 2015, 03:47:39 μμ
#0015 KRS-ONE: Return Of The Boom Bap [1993]

Εδώ μιλάμε για μεγάλη αγάπη καθώς ο συγκεκριμένος δίσκος είναι αυτό που λέμε μη σε βάλει κάτι στην πρίζα.  Λατρεμένο album από το πρώτο εως το τελευταίο του δευτερόλεπτο.  Αν κάποια Hip Hop albums στέκουν στο λεξικό δίπλα στην λέξη Ear-gasm, τότε, το Return Of The Boom Bap του 1993 [ή αλλιώς η επιστροφή στα basics και του θυμωμένου Hardcore Hip Hop], ντεμπούτο -solo- άλμπουμ του KRS-One, σίγουρα συγκαταλέγεται σε αυτά τα albums.  Ιστορικότατος όσο και απολαυστικότατος καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκος με ακόμα μεγαλύτερης σημασίας τίτλο, ηχογραφημένο κατά τη διετία 1992-1993, κυκλοφόρησε από την Jive Records, στις 28 Σεπτέμβρη 1993.  Θέση #37 Billboard 200 και #5 Top R&B/Hip Hop albums.  Έβγαλε 2 singles, τα καταπληκτικά: «Outta Here» και «Sound Of Da Police», αμφότερα το 1993.  Στο δεύτερο υπάρχει και η κομματάρα «Hip Hop vs. Rap» που φυσικά αξίζει και σας προτείνω να ψάξετε να βρείτε και να ακούσετε.

Σε -σχετικά μινιμαλιστικές/back to the rootz- παραγωγές DJ Premier, Showbiz και Kid Capri πέρα από αυτές του KRS-One, ο δίσκος... σκοτώνει.  Αρχετυπικό Boom Bap στα καλύτερα του, απολαυστικότατα «σε χτυπάω μέχρι να ματώσεις» kicks και snares, groove-άτες FAT μπασογραμές, βρώμικος ήχος του ’93.  Το άλμπουμ ξεκινάει με το «KRS-One» intro, ουσιαστικά ένα κολάζ από samples από ηχογραφήσεις των Boogie Down Productions, ακολουθεί το «Outta Here», μπάσο και ντραμίδια με το καλημέρα, απλά άψογο.  Αυτοβιογραφικό κομμάτι στιχουργικά, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, για το πως γνωρίστηκε με τον DJ Scott La Rock [R.I.P.], τους B.D.P. [Boogie Down Productions] κ.α.  Αξίζει να βρείτε και το single του [περιλαμβάνει πέραν της version που υπάρχει στον δίσκο τα: «I can’t wake up», «feel the vibe, feel the beat» και την instrumental version του «Outta here»], συνεχίζουμε με το έπος φουλ ειρωνικό «Black Cop» που τα χώνει αβέρτα κουβέρτα και καλά κάνει φυσικά, το beat [παραγωγή KRS] είναι σκέτη ντόπα, scratches φωτιά. 1.3.1.2., κυκλοφόρησε και σε 12ιντσο.  Συνεχίζουμε με το diss προς mcs του Mortal Thought, και άλλη μια beat-άρα του Primo μας δίνει τα μυαλά στα χέρια, cuts και scratches που σπέρνουν [από Primo, σήμα κατατεθέν], συγκρατάμε τα: «…Alright, check it out ninety-three lyrics, here we go...» και «…So I must, rock, the mic...» για να πάμε στο «I Can’t Wake Up» που μπαίνει με ένα υπέροχο μπάσο και τον KRS-one να ψαρώνει λέγοντας «What I want you to do, is count to ten…» ακολουθεί βίαιος 1993 ξυλοδαρμός, το snare του το έχω μες στην καρδιά μου, κολλητικό -μες στη καύλα- hook, μπάχαλο όλα.  Μετά από αυτό το κομμάτι είναι σαν να έχεις φάει ηχηρό χαστούκι και όμως, γουστάρεις φουλ. Στη συνέχεια έχουμε το καράgroove-άτο «Slap Them Up» για να οδηγηθούμε στον ΥΜΝΟ «Sound Of Da Police» [ο Μιχαλάκης [ένας είναι ο Μιχαλάκης, χαχαχα...] κάτι παραπάνω ξέρει ως γνήσια σουπιά που είναι και εγέννετο... Βαβυλώνα - Πολισμανια...], δολοφονική η beat-άρα από Showbiz, χαλαρά από τα διαμάντια ενός άψογου δίσκου, «Woop woop that’s the sound of tha police…».  Ακολουθούν το βαρύ και ασήκωτο «Mad Crew», ισοπεδωτικό 100%, το story telling του «Uh Oh», συνοδευόμενο με ανθρώπινο beat box και το  «Brown Skin Woman» σε παραγωγή Kid Capri με όμορφα horns, groove και ακόμα πιο όμορφο στίχο [peeeeeeace!].  Το ομώνυμο του δίσκου [κομματάρα/beat-άρα] στη συνέχεια, αποτελεί προσωπική αδυναμία του γραφόντος και μέγιστη πώρωση.  4 λέξεις: BOOM BAP ORIGINAL RAP.  ΥΜΝΟΣ!!!!! Στοιχειώνει.  Όποιος/α κατάλαβε, κατάλαβε... η παραγωγή του εν λόγω beat να σημειώσω πως είναι του KRS-One.  Ο δίσκος ολοκληρώνεται με την τριπλέτα των «“P” Is Still Free», «Stop Frontin» και το Hip Hop party του «Higher Level», και πάμε πάλι απ’ την αρχή...  Αυτός ο δίσκος είναι μια περήφανη ΓΙΟΡΤΗ του [Hardcore] Hip Hop.  Αέναο διαμάντι, a real statement.

ΥΓ. Ο όρος Boom Bap για όσους/ες δεν γνωρίζουν, είναι χαρακτηριστικό στυλ παραγωγής beats, από τα επικρατέστερα στο Hip Hop των ‘90s [κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και καθ’ όλη σχεδόν την διάρκεια της δεκαετίας του ’90] άρρηκτα συνδεδεμένος με την σκηνή της Νέας Υόρκης.  Το «Boom» αναφέρεται στο kick και το «Bap» στο snare.  Χαρακτηρίζεται από βαριά gritty beats με θεόρατα kicks και snares, μπάσα στο φουλ, chopped drums κ.α.  The REAL SHIT.  Πλέον, στο μοντέρνο Hip Hop έχει εκλείψει σαν ήχος αν και κάποια σχήματα κυκλοφορούν ακόμα boom bap δουλειές.  Χαρακτηριστικός ήχος της Ανατολικής Ακτής [East Coast] με πρωτεργάτες/πιονιέρους τους DJ Premier, Pete Rock, KRS-One, RZA, Scott La Rock, Large Professor κ.α.  Φτύνουμε στα μούτρα κάθε τι εύπεπτο και προσκυνάμε τα Αθάνατα Akai MPC και SP-1200!!!!!

Εξώφυλλο:

(http://itsfreshradio.com/wp-content/uploads/2013/09/Krs-One-Return-Of-The-Boom-Bap-Front.jpg)

Εξώφυλλο Outta Here single:

(http://4.bp.blogspot.com/-fWYMfrw3LJ4/URT9S9Mp_WI/AAAAAAAAMUc/4zHS7rgcHJM/s400/Cover.jpeg)

Εξώφυλλο Sound Of Da Police single:

(http://3.bp.blogspot.com/-qxuubb6gC9M/URUBiL__JlI/AAAAAAAAMU4/oUpy0devDP8/s400/R-166380-1141298327.jpeg)

Tracklist:

01. KRS-One Attacks
02. Outta Here
03. Black Cop
04. Mortal Thought
05. I Can’t Wake Up
06. Slap Them Up
07. Sound Of Da Police
08. Mad Crew
09. Uh Oh
10. Brown Skin Woman
11. Return Of The Boom Bap
12. “P” Is Still Free
13. Stop Frontin
14. Higher Level

Black Cop Lyricz:


Buck buck buck-buck-buck, buck-buck buck buck!
All rude bwoy lissen up!
Black cop!! Black cop black cop black cop
Stop shootin black people, we all gonna drop
You don't even get, paid a whole lot
So take your M-60 and put it 'pon lock!
Take your four-five and you put it 'pon lock!
Lookin for your people when you walk down a block
Here in America you have drug spot
They get the black cop, to watch the drug spot
The black drug dealer just avoid black cop
They're killin each other on a East Coast block
Killin each other on a West Coast block
White police, don't give a care about dat
Dem want us killin each other over crack
Anyway you put it it's a black on BLACK
Black cop black cop black cop
Black cop black cop black cop
Thirty years ago, there were no black cops
You couldn't even run, drive round the block
Recently police trained black cop
To stand on the corner, and take gunshot
This type of warfare isn't new or a shock
It's black on black crime again nonSTOP
Black cop!! Black cop black cop
Black cop black cop black cop

"Don't be the sucker..
Don't be the sucker comin into my face..
Don't be the sucker.."

Here's what the West and the East have in common
Both have black cops in cars profilin
Hardcore kids in the West got stress
In the East we are chased by the same black beast
The black cop is the only real obstacle
Black slave turned black cop is not logical
But very psychological, haven't you heard?
It's the BLACK COP killin black kids in Johannesburg
Whassup black cop, yo, whassup?!
Your authorization says shoot your nation
You wanna uphold the law, what could you do to me?
The same law dissed the whole black community
You can't play both sides of the fence
1993 mad kids are gettin tense
Black cop!! Black cop black cop black cop
Stop shootin black people we all gonna drop
You don't even get, paid a whole lot
Take your four-five and you put it 'pon lock!
Take your M-60 and put it 'pon lock!
Take your uzi, put it 'pon lock!
Black cop black cop black cop
Black cop black cop black cop

"Don't be the sucker..
Don't be the sucker..
Don't be the sucker..
Don't be the sucker comin into my face
Don't.. don't be the sucker comin into my face
Don't-don't-don't be the sucker comin into my face
Don't-don't-don't-don't
Don't be the sucker comin into my face
Don't-don't, don't-don't
Don't be the sucker comin into my face
Don't-don't-don't!
Don't be the sucker comin into my face with that yang-yang!"

Συνέντευξη του KRS-One από το Bloq του DJ Premier σχετικά με την κυκλοφορία του Return Of The Boom Bap:


https://www.youtube.com/watch?v=erwJzZxaWXs

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Outta Here [video clip]


https://www.youtube.com/watch?v=Z6L1AIpA8MM

02. Sound Of Da Police [video clip]

https://www.youtube.com/watch?v=9ZrAYxWPN6c

03. Return Of The Boom Bap

https://www.youtube.com/watch?v=7SEq6KfLTlk&list=RD7SEq6KfLTlk


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Οκτώβριος 06, 2015, 04:22:32 μμ
#0016 THE BROTHERHOOD: Elementalz [1996]

Πέρασε αρκετός καιρός με όλα αυτά που γίνονται, plus ένα σωρό τρεξίματα, κάπου έμεινε πίσω το θέμα.  Γι’ αυτή την παρουσίαση σήμερα, επέλεξα έναν δίσκο που προσωπικά συχνά-πυκνά με συντροφεύει τους φθινοπωρινούς μήνες.  Ίσως είναι τα vibes που εκπέμπει σαν συνολικό ηχόχρωμα το συγκεκριμένο άλμπουμ, δεν ξέρω... προσωπικά μου βγάζει μια έντονη μελαγχολία και ένα noir touch, κάτι που κολλάει γάντι γενικότερα με τη διάθεση και την ψυχοσύνθεση μου αυτό τον καιρό.  The Brotherhood λοιπόν, από United Kingdom αυτή τη φορά και όχι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.  Οι The Brotherhood ήταν από τους πιονιέρους της βρετανικής Hip Hop σκηνής και ένα από τα πιο επιδραστικά σχήματα.  Ήταν ενεργοί από το 1984 [τότε γνωστοί ως The Brotherhood VIP [για όπου VIP, Vagabonds In Power] μια κολλεκτίβα από mcs, breakdancers, graffiti writers και DJs που χώνονταν σε πολλά underground Hip Hop jams του Βόρειου Λονδίνου, με το «Brotherhood» να στέκει ως ιδανικό της κολλεκτίβας aka «brotherhood between races», αυτή η κατάσταση παίζει μπάλα μέχρι 1989 όπου σπάει και το original line up] ως και το 1998 και μέσα σε αυτό το διάστημα κυκλοφόρησαν μία πλούσια δισκογραφία από singles, Eps, 12ιντσα κ.λπ.  Το καταπληκτικό άλμπουμ τους «Elementalz» του 1996 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το σχήμα, κυκλοφόρησε στις 9 Ιανουαρίου 1996 από την Virgin και δικαίως θεωρείται -και είναι- ογκόλιθος για το Hip Hop. 

Κατάδυση στον κόσμο του Elementalz λοιπόν...  Μπασαδούρες, άρρωστα -σε σημείο να καταντάνε αψεγάδιαστα- beats, καύλα, πώρωση για έκφραση, gloomy ατμόσφαιρες, underground ήχος, groove, smooth jazz περάσματα με υπέροχα horns, ραπάρισμα που σπέρνει.  Έχεις επίσης, ένα «Alphabetical Response» που κυκλοφόρησε το ’95 και συνοδεύτηκε από ένα ασπρόμαυρο video clip, έχεις το επικίνδυνο «Mad Headz» [12ιντσο] που σπάει κόκαλα και είναι σαν να έχεις φάει απανωτά μπουκέτα με σιδερογροθιά στα δόντια, έχεις τον τσαμπουκά του κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ο-ύ «On The Move» και το μπασιμό του με drums με το καλημέρα.  Ακολουθεί η άψογη beatάρα του «Goin’ Undaground» με τη σκόνη του, τη παιχνιδιάρικη του λούπα και το θεικό του snare [προσωπικό κόλλημα το snare του εν λόγω beat], συνέχεια με «Punk Funk», πιο cool τίτλος πεθαίνεις, το beat έχει κάνει μπάνιο μέσα σε τόνους σκόνης οπότε αισθητικά γαμεί, τρελή μπασογραμμή... βγήκε και σαν CD single και remix, «You Gotta Life», πιο σκοτεινές και gloomy ατμόσφαιρες, ο ήχος είναι τέρμα underground, απίστευτο κομμάτι, άρρωστο.. εύκολα από τα καλύτερα και πιο εθιστικά του δίσκου, είναι υπόγειο η φάση.  Συνεχίζουμε με τον ντοπα-ΥΜΝΟ «One Shot» [επίσης videoclip, το πιο γνωστό κομμάτι τους], στη συνέχεια έρχεται το «Incredible», επέλαση!  Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να πω πως ο δίσκος χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα, ακούγοντας τον κάποιος/α, σίγουρα θα παρατηρήσει τα εξής 2 πράγματα: 1. Όλα έκει μέσα είναι σοφά τοποθετημένα στη σειρά που μπήκανε, είναι σαν να ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο και η ιστορία του να σου φανερώνεται κομμάτι-κομμάτι, 2. Το κάθε κομμάτι αλληλοσυμπληρώνεται με τα υπόλοιπα.  «Clunk Click», ψυχωτική λούπα… ψυχωτικό beat, από τα πιο ενδιαφέροντα του δίσκου αλλά και γενικότερα απ’ όσα έχω ακούσει ever, άψογο, ακολουθεί το απόλυτο όσο και chilling/trippy «Nominate» και κάπου εδώ βάζω μια τελεία.  Είναι pointless να σχολιάζω περισσότερο συναισθήματα/vibes και την ίδια την ιστορία όταν υπάρχουν κομμάτια/beats σαν αυτό και τα υπόλοιπα... βουρ στα ακουστικά, ηχεία ή όπως τη βρίσκει ο καθένας.  Είναι απλά Hip Hop, είναι call to arms.

Κλείνω αυτή την παρουσίαση με [αμετάφραστο] αυτό το statement του σχήματος: «We see UK hip-hop as having similar boundaries as punk... "When it first arrived in the '70s, you could put whatever you wanted on a record … They were talking about exactly what's going on. There's nothing like that at the moment, apart from hip-hop.»

Εξώφυλλο:

(http://4.bp.blogspot.com/-ZU3QlN0nk_E/UMuxR98Cw9I/AAAAAAAADSo/bU5E-KpmhY4/s1600/The+Brotherhood+-+Elementz+%281996%29.png)

Εξώφυλλο Alphabetical Response:

(http://3.bp.blogspot.com/-OzcrMbTt00Y/UMuyJOlf_dI/AAAAAAAADS4/n5Spe8XnT68/s400/R-300493-1095096419.jpg)

Εξώφυλλο One Shot [remixes]:


(http://1.bp.blogspot.com/-rgWlXsu4fgE/UMuy1sBxi1I/AAAAAAAADTI/j9mV796OcM8/s400/Cover.jpg)

Εξώφυλλο One Shot:


(http://2.bp.blogspot.com/-i0aeuMzPT6Q/UMuyg-FJRlI/AAAAAAAADTA/90DkAaIrx-4/s400/One+Shot+CDS.jpg)

Tracklist:

01 One
02 Alphabetical Response
03 Nothing In Particular
04 Mad Headz
05 On The Move
06 Goin’ Undaground
07 Punk Funk
08 You Gotta Life
09 One Shot
10 Incredible
11 Clunk Click
12 Nominate
13 Dark Stalkers
14 British Accent
15 Pride (Revisited)

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Alphabetical Response [video clip]


https://www.youtube.com/watch?v=BD7ULmlABvI

02. One Shot [video clip]


https://www.youtube.com/watch?v=1mCBhAhPA7g

03. Nominate

https://www.youtube.com/watch?v=ITo-MVaIomg


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Νοέμβριος 06, 2015, 08:42:08 μμ
Για σήμερα μιας και βρέθηκε λίγος χρόνος, επέλεξα να σας παρουσιάσω μαζεμένα άλλον έναν αγαπημένο δίσκο από τη δεκαετία του ’90, του ’96, και ένα καρααγαπημένο μου EP-single του ’95 από ένα underground σχήμα που λατρεύω.  Δυστυχώς, το να γράφω πιο τακτικά και με συνέπεια σε αυτό το θέμα είναι κάτι που όσο και να το ‘θελα, -ήδη αποδείχτηκε πως- δεν είναι εφικτό λόγω του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου που μου απομένει συν ότι σε αυτόν αυτή την περίοδο κυρίως ασχολούμαι σε μεγάλο ποσοστό με τη δική μου έκφραση και είναι πάρα πολύ χρονοβόρο αν θες να αναζητάς την εξέλιξη μέρα με τη μέρα κάνοντας σοβαρό digging, γράφοντας αυτούσια τη ψυχή σου σε στίχους κ.α.  Βάζω μια τελεία.  Ξεκινάμε το χρονοτάξιδο.

#0017 A+: The Latch - Key Child [1996]


Θα αρχίσουμε με το ντεμπούτο του A+ [plus] από το Hempsted της Νέας Υόρκης: «The Latch - Key Child» του 1996.  Ή αλλιώς ένα από τα καλύτερα Hip Hop άλμπουμς της δεκαετίας του ’90.  Ο A plus άρχισε την μουσική του «σταδιοδρομία» [λολ, τι σκατά να πω εδω τώρα] το 1995 αφότου νίκησε σε έναν εθνικό [ιου] διαγωνισμό ταλέντων στο Αμέρικα με σπόνσορα την Def Jam Records του Rick Rubin [Slayer-άδες, εδώ είμαστε... χαχαχα, κάνω τρελά crossovers απόψε!!!].  Αφότου υπέγραψε στην Kedar Entertainment κυκλοφόρησε μέσω αυτής στις 16 Ιουλίου του 1996 το ηχογραφημένο κατά τη διετία ’95-’96 «The Latch - Key Child».

Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο του εν λόγω άλμπουμ πέρα από τα καταπληκτικά East Coast beats/verses/feats. κ.λπ. έχει να κάνει κατά πρώτο λόγο με την ηλικία του A+, αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε όταν ήταν μόλις... 14 χρονών!!!  Και σίγουρα, το plus δεν αναφέρεται σε σχολικούς βαθμούς αλλά στην εμμονή του για τελειότητα.  Το άλμπουμ, παρά το μικρό της ηλικίας μόνο κάτι παραπάνω από απλά ώριμο μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς, προσωπικά σε πολλά σημεία των couplets του μου φέρνει σαν χροιά/ηχόχρωμα στο μυαλό έναν νεαρό Nas ή έναν AZ, τα samples που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κλασικά Golden Era, με αρκετά σημεία και ατμόσφαιρες να παραπέμπουν ευθέως στη σχολή των Mobb Deep.  Gritty beats σαν το «Gusto» - κομματάρα που θα μπορούσε χαλαρά να υπάρχει σε έναν από τους 2 κλασικούς δίσκους των Mobb του ’95-96 - απογειώνεται από τη συμμετοχή του Prodigy των τελευταίων.  Και τι Prodigy… στα ντουζένια του! The real shit.

Οι συμμετοχές όμως δε σταματάνε εδώ, έχεις και ένα καταπληκτικό «A+Z» με έναν AZ να λάμπει για άλλη μία φορά [από τους αγαπημένους μου mcs όσον αφορά τη χροιά], έχεις τον Q-Tip στο «Me & My Microphone», η αφρόκρεμα.  Έχεις τη single-άρα «All I See» [επίσης video clip], έχεις τη hardcore ντόπα «Hard Times» να σε μεταφέρει με το που πατάς το play απευθείας στους δρόμους της Νέας Υόρκης [«...Brothas fought daily in the streets, we reek havoc/on every block someones flippin like an acrobat/I’m kinda young but I still gotta hold my own…»] με το καταστροφικό του snare να σε συνθλίβει σε κάθε του χτύπημα.  Αν είναι να αναφέρω κάποια προσωπικά highlights του δίσκου πέρα από αυτά που αναφέρθηκαν θα έλεγα σίγουρα το beat του «Wanna Be Rich» με μιά καταπληκτική μπασσογραμμή, την ισοπεδωτική ντόπα που ακούει στο όνομα «My Thing» [βαρύ και ασήκωτο, τα drums είναι λες και βγήκαν από το ‘93], το «Next Level (Intro) - Enter Hempstead» επίσης καταπληκτικό από άποψη ατμόσφαιρας [hail east coast!], «...I’ma show you how the east coast rock…», όλα είναι ένα και ένα.  Η μικρή διάρκεια του δίσκου [51’και 41’’, 13 κομμάτια] επίσης συμβάλλει κατά πολύ στη συνοχή και στην αμεσότητα του.  Listen or die.  Αν και η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη αυτού του ντεμπούτου-διαμαντιού, τελειώνω αυτή την παρουσίαση με τον τελευταίο στίχο από το Hard Times: «...I represent, commercial rap will never kill me»...

Εξώφυλλο:

(http://respecta.net/uploads/posts/2008-05/1210427970_a-the-latch-key-child.jpg)

Tracklist:

01 Next Level (Intro) - Enter Hempstead
02 Move On
03 Me & My Microphone (feat. Q-Tip)
04 All I See
05 Gusto (feat. Prodigy)
06 Hard Times
07 A+Z (feat. AZ)
08 Wanna Be Rich
09 My Thing
10 Parkside Coalition
11 Party Joint
12 Alpha 2 Omega
13 Shout It Out (Outro)

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. All I See [video clip]


https://www.youtube.com/watch?v=fKW7XMpqWlY

02. Gusto (feat. Prodigy)

https://www.youtube.com/watch?v=ieg79CHmFzw

#0018 CALL O’ DA WILD: Sometimes The Neighborhood/Clouds Of Smoke [1995]

Πραγματικά μου είναι πολύ στενάχωρο όποτε βάζω και ακούω Call O’ Da Wild γιατί πάντα το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ΤΙ θα είχαν να προσφέρουν ακόμα αν είχαν κυκλοφορήσει έστω έναν ολοκληρωμένο full length δίσκο.  Είναι από τα σχήματα που παρ’ όλο που η δισκογραφία τους είναι πολύ πολύ μικρή [όπως π.χ. των άλλων αγαπημένων μου Incredible Kollagreens - μιας και το έφερε η κουβέντα ψάξτε τους και αυτούς όσοι/ες γουστάρετε underground καταστάσεις και ακούστε όπως και δήποτε ειδικά το γαμάτο «Core Audience», προσωπικός έρωτας το συγκεκριμμένο κομμάτι και όλη η demo tape των 4 κομματιών που είχαν κυκλοφορήσει] μου είχαν κάνει τρελό κλικ από την πρώτη κιόλας φορά που τ’ άκουσα και νοιώθω κάτι το πολύ οικείο στα vibes που αποπνέουν τα beats/κομμάτια τους όποτε τα βάζω να παίξουν.  Πες κάτι η full underground αισθητική τους, πες το απίστευτο video clip του «Clouds of Smoke» που είναι ακριβώς ό,τι εγώ έχω στο μυαλό μου ως προς τη δική μου αισθητική ως «Hip Hop video clip» μιας και δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος ως καθόλου των videoclips, πες κάτι τα beats, μιλάνε μέσα στην καρδιά μου.

Ντουέτο σχήμα από το Harlem, οι Call O’ Da Wild αποτελούνταν από τους mcs Barron Ricks και Angelo Campanioni, κυκλοφόρησαν μόνο δύο 12ιντσα -must- singles, το «Sometimes The Neighborhood/Clouds Of Smoke» το 1995 και το «Ruffturrain/Intellectual Dons» το 1996, τον ύμνο «New York Undercover» [beat-άρα από DJ Muggs] στο πρώτο άλμπουμ της Hip Hop κολλεκτίβας Soul Assassins, Chapter 1 [1997] συν κάποιες εμφανίσεις σε soundtracks [«Bad Boys» και «Gravesend»] και ένα single «Andrews Ave./Urban Wilderness» ηχογραφημένα το ‘97/’98, που βγήκε το 2008 από τον DJ Muggs.  Καλές ακροάσεις και keep it real…

Εξώφυλλο:

(http://4.bp.blogspot.com/-h7h-CVeq--s/UUHEm0yizXI/AAAAAAAAADs/p44K19uXeAg/s320/call+o'+da+wild+-+sometimes.jpg)

Tracklist:

01. Sometimes The Neighborhood (Vocal)
02. Sometimes The Neighborhood (Instrumental)
03. Clouds Of Smoke (Vocal)
04. Clouds Of Smoke (Instrumental)

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Sometimes The Neighborhood


https://www.youtube.com/watch?v=wowNfRgdbAs

02. Clouds Of Smoke [video clip]

Ασπρόμαυρο, ΚΑΛΤ και υπέροχο όσο το «Murdered Ova Nuttin’» των τιτάνων Hoodratz.


https://www.youtube.com/watch?v=4zdMKZ9o1kI

και τιμής ένεκεν...

03. New York Undercover


https://www.youtube.com/watch?v=nN7MahKlVWY

04. Urban Wilderness

https://www.youtube.com/watch?v=YQ9GV0dMWdc


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Νοέμβριος 15, 2015, 04:43:52 μμ
Αυτές οι γραμμές γράφονται κάτω από πολύ άσχημη συναισθηματική φόρτιση και ψυχολογία μετά τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την Παρασκευή που μας πέρασε στη γαλλία.  Για άλλη μια φορά το αίμα αθώων ψυχών κύλησε και έβαψε πορφυρή την σύχγρονη ιστορία αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά [άλλη μια γαμημένη φορά...] πως ο κόσμος που ζούμε ήταν/είναι και θα παραμείνει - για πολλά πολλά χρόνια ακόμα... - ένας απάνθρωπος μεσαίωνας...  Δεν σκόπευα να παρουσιάσω ακόμα κάτι από τη γαλλική σκηνή, αλλά αργότερα, αλλά επειδή αυτές τις τελευταίες μέρες ασυναίσθητα οι επιλογές μου παίζουν αποκλειστικά μπάλα από γαλλόφωνο Hip Hop θα επισκεφτούμε για 2η φορά την ανατολική πλευρά του Ατλαντικού.  Κατέληξα ως καταλληλότερη επιλογή σύμφωνα με τη διάθεση μου αυτή τη στιγμή στο τρίτο άλμπουμ των NTM «Paris Sous Les Bombes» του 1995.  Δεν θα αναφερθώ σε κάτι άλλο πάνω σε μουσικά δρώμενα σε αυτό τον πρόλογο γιατί δεν έχω καταφέρει να επικοινωνήσω ακόμη με κάποιους γάλλους και γαλλίδες συντρόφους/ισσες μου από παρίσι και λυόν και το μυαλό μου είναι σε 1000 μεριές από την παρασκευή... Όσο συνεχίζουν να αναπνέουν οι μπάσταρδοι της λέσχης Bilderberg και οι G-20 δε βλέπω φως στον κόσμο αδέρφια... κλείνω αυτό τον πρόλογο με την πρόσφατη, και πολύ εύστοχη κατά τη γνώμη μου, τοποθέτηση των ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ, μάτια ανοιχτά...:

«Αναφορικά με την χθεσινή νύχτα τρόμου στο Παρίσι:
Επειδή ήδη ακούμε τους από δω να λένε πως έτσι ξέφραγο αμπέλι που γίναμε με αυτούς τους βρωμο-"λαθρομετανάστες" σύντομα θα γινουν κι εδώ αυτά, αλλά καί τούς απ' εκεί να σχολιάζουν χαιρέκακα απαξιώνοντας τα χθεσινά θύματα σχεδόν ως δικαίως εκτελεσθέντες λόγω της υποκριτικής στάσης & τού βρώμικου ρόλου της Δύσης στην Μ.Ανατολή κ αλλού, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
Οποιος καταπίνει αμάσητο το δόλωμα παίζει ακριβώς τον ρόλο γιά τον οποίο τον προορίζουν οι χασάπηδες χειραγωγοί.
Οποιος πιστεύει πως οι νεκροί είναι αποτέλεσμα "θείας δίκης", το ίδιο.
Τα θύματα του αφηνιασμένου συστήματος ελέγχου έχουν την ίδια αξία ΚΑΙ στη Συρία, ΚΑΙ στον Λίβανο, ΚΑΙ στην Παλαιστίνη, ΚΑΙ στα νερά του Αιγαίου, ΚΑΙ στο Παρίσι.
Η απάντηση στη βία & στη μισαλλοδοξία δεν μπορεί να είναι περισσότερη βία, μίσος, καχυποψία καί παράνοια.
Αυτή τη στιγμή γίνεται τεράστια προσπάθεια γαλβανισμού του θυμικού της "κοινής γνώμης". Βιώνουμε την 11/9 της Ευρώπης.
Βάλε το νού σου να δουλέψει!»

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ.
VIVA LA RESISTANCE.

#0019 SUPREME NTM: Paris Sous Les Bombes [1995]


Σχηματισμένοι το 1989 στο Seine-Saint-Denis Department οι NTM, αποτελούνταν από τους Kool Shen και Joey Starr και αν βγάλουμε στην απ’ έξω τη μαλακισμένη σημασία του ακρωνύμιου N.T.M. [Nique Ta Mère a.k.a. fuck your mother] έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά, ποιοτικά μουσικά, πολιτικοποιημένα, σημαντικά όσο και επικίνδυνα σχήματα του γαλλόφωνου Hip Hop.  Προσωπικά θεωρώ τη σκηνή της γαλλίας αν όχι την καλύτερη στον κόσμο σίγουρα τη μία από τις δύο καλύτερες, δεν έχω καταλήξει ακόμα μεταξύ αμερικής-γαλλίας και ίσως να μην έχει καθόλου σημασία μιας και οι 2 πλευρές του Ατλαντικού έχουν δώσει πάρα πολλά στην αντικουλτούρα, είναι ανάλογα τα vibes και τα tastes κάθε φορά.  Το θέμα είναι ό,τι ανέκαθεν η γαλλία όσον αφορά το Hip Hop ήταν - και παραμένει - ένα αναμμένο καζάνι που βράζει και σε αυτό θέλω να σταθώ, στο ό,τι η δύναμη του Hip Hop πέρα από ασπίδες μπορεί να ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ πολλά σκοτάδια και να αφυπνίσει συνειδήσεις οικοδομώντας νέες πιο υγιείς οριζόντιες βάσεις και δομές για έναν καλύτερο και πιο ισότιμο κόσμο.

Για τον δίσκο δε θα πω πολλά πράγματα γιατί αφενός είναι δισκάρα και αφετέρου στέκεται άνετα και χαλαρά δίπλα στο τέλειο.  Υπάρχει collaboration με τον Nas [Affirmative Action], υπάρχουν τα χαρακτηριστικά NTM gritty beats [Π-Α-Ρ-Α-Γ-Ω-Γ-Α-Ρ-Ε-Σ Ο-Λ-Α] και verses, HARDCORE RAP με τσαγανό, όχι μαλακίες.  Ο δίσκος είναι ένα [βρώμικο] ποίημα του δρόμου από την αρχή μέχρι το τέλος του.  Το ομώνυμο ξεχωρίζει με ένα break που σαρώνει και ισοπεδώνει τα πάντα, ικανό να σε στοιχειώνει για μια ολόκληρη ζωή, το «Old Skool» είναι ένα μικρό - χυδαίο! - ψυχωτικό/ψυχωμένο διαμαντάκι βρώμικο σαν σκατά στον δρόμο, απ’ αυτά τα βρωμόμπιτα που δε χορταίνεις να ακούς ξανά και ξανά και ξανά... το «Nouvelle Ecole» είναι η προσωποποίηση του πάρ’τα στη μάπα σου [άρρωστο επιθετικό boom bap beat, άρρωστο performance], είναι pointless περαιτέρω παρουσίαση, ακόμα να πατήσεις το play?

Εξώφυλλο:


(http://s3.amazonaws.com/rapgenius/Supreme_NTM_-_Paris_Sous_Les_Bombes-760706.jpg)

Tracklist:

01. Intro
02. Plus Jamais Ca
03. Tout N’est Pas Si Facile
04. Come Again (Pour Que Ca Sonne Funk)
05. Qu’est-Ce Qu’on Attend
06. Nouvelle Ecole
07. Le Reve
08. Old Skool
09. Paris Sous Les Bombes (Intro)
10. Paris Sous Les Bombes
11. Pass Pass Le Oinj
12. Qui Paiera Les Degats (Remix by DJ Clyde)
13. Sista B. (Intermede)
14. Est-Ce La Vie Ou Moi
15. La Fievre
16. Popopop !! (Freestyle)
17. Outro
18. Come Again 2 (Remix)
19. Saint Denis Style Remix – Affirmative Action feat. Nas

Ενδεικτικά κομμάτια:

01. Qu’est-Ce Qu’on Attend [video clip]


https://www.youtube.com/watch?v=u1TS36Q6uOE

02. Paris Sous Les Bombes

Γιατί αυτό το κομμάτι/beat είναι ναρκωτικό.


https://www.youtube.com/watch?v=WzYfJPJ7-Ps

03. Old Skool

Γιατί ΕΤΣΙ EINAI το Hip Hop.


https://www.youtube.com/watch?v=lR5Mf0trO5g

Εδώ, και κλείνοντας, μιας και τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα γεννάνε τις αντικουλτούρες και το επιθυμητό είναι να συμβαίνει όλο και πιο έντονα το αντίστροφο, θα κάνω μια παρασπονδία για πρώτη και τελευταία φορά στο συγκεκριμένο θέμα που έχει να κάνει αυστηρά με τα ‘90s και θα ποστάρω ένα - άσχετο με τον δίσκο που παρουσιάστηκε εδώ - τραγούδι-ultra dope της αγαπημένης μου Keny Arkana του 2011.  Το Hip Hop (και με τα 2 «H» Κεφαλαία όπως θα έλεγε και ο KRS-ONE) είναι για να ΕΝΩΝΕΙ τον κόσμο, όχι για να τον χωρίζει, έτσι ηταν η Ιστορία, έτσι ήταν η κεντρική ιδέα/ουσία του Zulu Nation και έτσι θα πεθάνει.  Και φυσικά, το Hip Hop χρονολογικά δεν τελειώνει στο 1999... Η Αλληλεγγύη μας είναι το μεγαλύτερο μας όπλο.  Open your Mind People and Feel the vibes…

04. KENY ARKANA - De l'Opéra à la Plaine 2 [video clip]


https://www.youtube.com/watch?v=6hTWUFRUVNY


Τίτλος: Απ: GOLDEN ERA - '90s Hip Hop προτάσεις
Αποστολή από: μαύρο_άλφα στις Δεκέμβριος 08, 2015, 04:31:14 μμ
Τελευταία παρουσίαση για το τρέχον έτος.  Ρεπό σήμερα, επέλεξα να σας παρουσιάσω έναν δίσκο του ’93 που καραγουστάρω από την MC Lyte.  Η επόμενη παρουσίαση θα αργήσει λίγο, είναι κάποια πακέτα που έχουν προκύψει και πρέπει να επιλυθούν σχετικά με κάποιες αποφάσεις, εργασιακά σκατά, τραγική οικονομική κατάσταση, επικείμενη μετακόμιση κ.λπ. που πέρα από ψυχοφθόρα γεννάνε και ένα - διαρκές - άγχος που σκοτώνει... τα τελευταία 5 χρόνια θέμα αν κοιμάμαι 3 ώρες κάθε βράδυ... τέσπα, δε γαμιέται, να ‘ταν η μόνη φρίκη συνηθισμένοι είμαστε.  Πέρα απ’ αυτό τώρα, έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν κάποια πράγματα τον επόμενο μήνα, plus οτι νέα projects αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά και γενικά, όταν φτάνεις στην τελική ευθεία 2 χρόνων καθημερινής δουλειάς πάνω σε κάτι, με φρικάρει... αίμα ψυχής.  Και πείσμα.  Πιστεύω απο Φεβρουάριο θα επανέλθω στο παρόν θέμα, μέχρι τότε μάτια ανοιχτά και feel the vibes in vain people, in Boom Bap we trust.

#0020 MC LYTE: Ain’t No Other [1993]

Μία από τις γυναίκες emcees που πραγματικά σου δίνουν άνετα τα μυαλά στα χέρια είναι η Mc Lyte ή αλλιώς Lana Michelle Moorer από το Brooklyn.  Τι εστί Mc Lyte;  Μία από τις πιο «καυτές» - αν όχι η πιο «καυτή» mc - γυναικείες παρουσίες που έπιασαν ποτέ μικρόφωνο και ράπαραν [μαζί με την τεράστια Lauryn Hill, οι 2 πιο αγαπημένες μου γυναίκες emcees όλων των εποχών], επίσης είναι η πρώτη γυναίκα mc που κυκλοφόρησε full length album [το «Lyte As A Rock» του 1988] και αυτό από μόνο του λέει πολλά.  Το «Ain’t No Other» είναι το τέταρτο [και καλυτερο της κατ’ εμέ] άλμπουμ που κυκλοφόρησε, συγκεκριμμένα στις 22 Ιουνίου του 1993 από την Atlantic Records και ηχογραφήθηκε κατά τη διετία 1992-1993.  Δύο single-άρες βγήκαν από αυτόν τον δίσκο το «I Go On» [big ups, παραγωγάρα] και η κομματάρα που ακούει στο όνομα «Ruffneck» [ύμνος].

Το «Ain’t No Other» είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ από όλες τις απόψεις.  Αν βάλει κάποιος στην άκρη το μεγαλύτερο χαρτί που είναι η φωνή/χροιά [μια φωνή που προσωπικά πάντα είχα/έχω την εντύπωση ότι ήταν «κινηματογραφική», με αυτό εννοώ το ότι ακούγοντας τα raps γεννιούνται αυτόματα έντονες εικόνες], τα skills, το flow της Lyte κ.λπ., υπάρχουν πολλοί επιπλέον άσσοι σε αυτό τον δίσκο.  Είναι οι μικρές τζούρες-συμμετοχές του KRS-One [ντόπα, ο δίσκος αρχίζει με τη φωνή του], είναι τα καταπληκτικά old skool beats που είναι βουτηγμένα ως τα μπούνια στη χύτρα με τον μαγικό [όχι ζωμό!] ήχο του ’93, αυτό σημαίνει ΠΑΧΙΕΣ μπασογραμμές [στο συγκεκριμένο άλμπουμ λατρεύω τις - κορυφαίες - μπασογραμμές και γενικά θεωρώ πως στον τομέα της παραγωγής κυρίως, αλλά και στο σύνολο του ήταν από τα πιο δυνατά lps της συγκεκριμένης χρονιάς.  Μην ξεχνάμε πως το 1993 ήταν by far η χρονιά που παρέδωσε τα πιο τραχιά, «παχιά» ως προς τον ήχο, να μου επιτραπεί η έκφραση, όσο και brutal/raw albums ever όσον αφορά το Hip Hop, είναι η αγαπημένη μου χρονιά ως προς το σύνολο των κυκλοφοριών χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προηγήθηκαν ή δεν ακολούθησαν εξαιρετικά Hip Hop albums] και fat σκονισμένα drums που γαμώ την τρέλα ΕΤΣΙ πρέπει να ηχούν τα kicks και τα snares ενός Hip Hop beat.

Έχεις τα shout outs του ξεσηκωτικού Brooklyn [Peace to my People!!!] που σε βάζει με τη βία στον ρυθμό του [party το κομμάτι], έχεις το απόλυτο Ruffneck να ακολουθεί δέρνοντας,  ο δίσκος και ας έχουν περάσει 22 χρόνια από την κυκλοφορία του ακούγεται και στις μέρες μας ολοζώντανος, ολόφρεσκος [είναι αυτό που λέμε διαχρονικό] και πεινασμένος! Δολοφονικό το flow καθ’ όλη την ακρόαση από το πρώτο εως το τελευταίο δευτερόλεπτο, έχεις τα μπινελίκια και τη fuck you attitude του Fuck That Muthafucking Bullshit [γαμιέται η λογοκριμένη και πετσοκομμένη ξενέρωτη έκδοση του δίσκου, φυσικά η original είναι το ζουμί], έχουμε το What’s My Name Yo [τρελή beat-άρα, τα horns αυτού του beat και το γενικότερο jazz feeling που αποπνέει προσωπικά με τρελαίνουν], το Lil Paul φυσικά και δεν υστερεί σε τίποτα απο το προαναφερθέν, το Hard Copy δικαιολογεί το πρώτο συνθετικό του ονόματος του, Hard-Core ξυλίκι, πραγματικά τσαμπουκαλεμένο, λυσσασμένα raps και beat, το One Nine Nine Three ύμνος, τα scratches γαμάνε, απλά δίνει το στίγμα του και όποιος/α κατάλαβε, κατάλαβε... κ.λπ. κ.λπ..  Συνοψίζοντας, όποιος/α θέλει να απολαύσει ένα - ακόμα - διαμάντι του 1993, με γυναικεία raps, ο συγκεκριμένος ενδείκνυται, ατόφιο πράγμα, ποιότητα.

Εξώφυλλο:

(https://images.rapgenius.com/85330de212c412b5798b3094377fb51f.600x600x1.jpg)

Tracklist:

01. Intro
02. Brooklyn
03. Ruffneck
04. What’s My Name Yo
05. Lil Paul
06. Ain’t No Other
07. Hard Copy
08. Fuck That Muthafucking Bullshit
09. Intro
10. I Go On
11. One Nine Nine Three
12. Never Heard Nothin Like This
13. Can I Get Some Dap
14. Let Me Adem
15. Steady Fucking
16. Who’s House
17. I Cram To Understand U-1990

Ενδεικτικά κομμάτια:


01. Ruffneck [video clip]

https://www.youtube.com/watch?v=ypZcbZ0hVxQ

02. What’s My Name Yo

https://www.youtube.com/watch?v=5D3g5Z0xJB4

03. Fuck That Muthafucking Bullshit

https://www.youtube.com/watch?v=4_DfqThERB0&index=8&list=PLKZZz_TR_dZHpogfe2LM1oWU2qg4JdHXy

04. Never Heard Nothin Like This

https://www.youtube.com/watch?v=HWU9wMFQxgw&index=12&list=PLKZZz_TR_dZHpogfe2LM1oWU2qg4JdHXy